Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Teknik simple tapi garang aka STIG

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Teknik simple tapi garang aka STIG

    --------------------------------------


    (1) Bismillah...buka chart Time Frame H4. Pastu masukkan indicator ma50





    (2) ok tgk kedudukan candle berbanding ma50 tu...selagi candle berada di atas ma50 kat h4 selagi tu kita anggap uptrend....
    selagi candle berada di bawah ma50 kat h4....selagi tu kita anggap downtrend...untuk contoh belajar ni kita ambil contoh untuk downtrend.....bila downtrend....fokus sell sahaja...jangan buy




    (3) klu cs duk atas ma50 pulak kita anggap uptrend...so fokus buy sahaja.
    semakin jauh cs ngn ma50, makin kuat trend....kalau price bermain dekat ngn ma50 trend tak nampak jelas,jgn trade pair tu....cari pair lain yg trendnya nampak jelas
    pasal trend kita guna ma50 di H4 utk tentukan OVERALL trend.ma50 ni kita guna di H4 sahaja ye.ok tu kat H4 - kita tgk ma50 sebagai trend




    bila tahu trend di h4....kita tgk H1 pulak untuk cari tempat entry....H1 masukkan BB pula.







    (4) Bollinger band...kita panggil BB
    moving average...kita panggil ma
    ok BB ada 3
    top BB
    mid BB
    low BB
    utk sell paling cantik bila price sentuh top BB
    utk buy paling cantik bila price sentuh low BB






    (5) gambar ni tgk BB sahaja...ma50 abaikan....sbb ma50 kita tgk di H4 sahaja ye
    zon sell no 1 cantik top bb H1
    zon sell no 2 cantik mid bb H1

    zon buy no 1 cantik low bb H1
    zon buy no 2 cantik mid bb H1
    dgn syarat, follow trend di H4 sahaja




    (6) fungsi BB lebih kurang....kalau price kat top BB kita anggap dah berada di zone Sell...kalau price kat low BB kita anggap dah berada di zone Buy.....baru masuk zone buy or sell....bukan boleh sell lagi tu.
    ok so kita dah tahu sblm ni trend di H4 sell.....so kat H1 kita cari sell je di top BB...follow the trend....buy jangan peduli
    BB ada lah area buy or sell....nampak fungsi BB di H1?



    (7) ok tu fungsi BB lebih kurang....tapi kita kna flter gak BB ni....bukan semua boleh ambil pakai.....jangan bb tengah menaik kita entry.....mmg dia akan cucuk je selalu BB kalau BB tu menaik & price pun menaik jugak.








    (8) ni gambar utk fahamkan fungsi BB di H1 Je...tgk BB je ...ma50 abaikan.....tgk gambar & fahamkan...yg ni penting.....membezakan teknik STiG dengan teknik lain.



    (9) klu nak sell kita tgu di top BB H1....tgk arrow merah 2 dari kanan bawah tu
    cs dari low BB
    naik ke top BB
    yg ni boleh kita nak cari sell
    tgk arrow biru 3 kanan bawah tu
    cs bukan dari low BB.....cs dari mid bb naik ke top BB....yg ni tak cantik nak cari sell.




    (10) smpai je top bb H1 bukan terus boleh sell.....kna tgu confirmation pula....
    bila cs dah kna top BB H1....mcm mana nak entry sell?
    kita buka M15....kita tgu cs patern muncul....
    sy pakai 1 je CS patern....engulfin







    (11) tengok gambar untuk setup sell,..kalau nak sell, kita mesti tunggu 1 candle bearish...makan candle bullish body sahaja....baru bleh dikatakan / kita anggap bullish dah mula lemah & seller dah mula masuk market.
    tgk dlm bulatan (utk sell)....cs bearish dah mula close melebihi body cs bull....kira cs bear dah makan cs bull.....so bull dah lemah.....baru kita boleh start sell.







    (12) andaikata cs bearish yg paling atas tu tak dapat makan cs bullish tu....tapi cs ke 2 or ke 3 dapat makan cs bullish tu....kira valid juga.
    so nak sell kita kna tgu cs makan cs ni.....tgu cs close ye....di m15...baru kita boleh start sell...follow trend di H4 tadi
    selagi tak de engulfing jgn entry.....kna tgu gak candle M15 siap baru entry




    (13) Ok bila dah sell,..
    TP selamat low BB M15
    TP yg lagi biasa kena mid bb m15
    tapi tak banyak la yg ni
    Utk Sell,
    TP 1 = mid BB M15
    TP 2 = Low BB M15
    Utk Buy,
    TP 1 = mid BB M15
    TP 2 = Top BB M15




    (14) ok bila kita dah sell,...klu ada cs close atas daripada cs engulfing or cs sebelumnya tu...kita cutloss.....kena tgu cs M15 close dulu utk cutloss
    So lepas entry kita monitor je la .....15 minit skali tunggu cs M15 close kat mana







    (15) ok contoh la kita nak cari sell....ni kat m15....kita nak sell tgu cs engulf...arrow kuning tu kan
    close je cs putih arrow kuning tu....kita boleh sell....pas kita sell....klu cs naik naik n close atas hi arrow merah tu...kita cutloss
    skrg ni arrow merah tu paling tinggi kan.....bukan cs arow kuning tu paling tinggi...kita cutloss jika cs close atas dari previous hi....iaitu arrow merah




    (16) cuma klu ada entry....tapi tak sempat nak monitor....letak je SL atas sikit dari high sebelum....10 -15 pip atas dari hi ok dah
    tapi yg terbaik jaga utk cutloss
    1 - mula2 jaga cutloss
    2- kalau tak sempat monior memang kna letak SL la...letak SL ni pun utk jaga modal je
    SL boleh letak 10 -15 pip tinggi dari hi shadow arrow merah...lepas enry jaga cutloss je la




    (17) potential risk : reward
    setiap kali nk entry contohnya sell, kita tgk berbaloi tak kita nak entry...tgk risk reward....
    kalau risk reward 1 loss
    2 TP
    boleh entry

    anggaran TP berapa
    cutloss berapa
    1:2 cantik
    paling kurang 1:1
    ok lagi

    klu anggaran cutloss tu besar , TP kecik je...jgn entry....tunggu price naik dulu klu nak entry sell pun
    risk reward ni mainkan peranan penting ni dalam forex....klu nak entry kita tgk dulu potential risk berapa TP berapa
    klu sell, cs dah dekat low BB M15...jgn lah entry...klu naik jauh tu nak cutloss plak




    (18) utk sell katakan...
    cs dah engulf....pastu kita nak entry ni
    masa kita nak entry kita dah tahu area patut cutloss kat mana lebih kurang.....area TP kat mana lebih kurang
    so klu masa tu TP kecik je......cutloss besar...so jgn entry lagi
    kita tgu cs naik....menjadikan potensi TP besar....cutloss kecik....baru kita entry
    19. waktu trade.....lepas subuh paling awal boleh trade.....sampai kul 12 malam
    lepas 12 malam tak payah trade dah klu ada signal pun....price biasa dah slow....buat penat je baik tido....esok plak trade
    so mcm news fomc.....jam 2 3 pagi...kita mmg tak trade dah la....sbb trade dari 6 pagi smpai 12 mlm je

    H4....H1....Baru M15

    Last edited by RizalSuperforex; 04-03-2019, 05:18 PM.
Working...
X