Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kursus Pelaburan Emas (SpotGold & Public Gold) @ KLGoldShop.2ya.com

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [IMPORTANT] Kursus Pelaburan Emas (SpotGold & Public Gold) @ KLGoldShop.2ya.com

    Belajar Strategi Pelaburan Emas (SpotGold & Jongkong Emas) :


    Sesi Beginner: Asas Pelaburan Emas

    · Pelaburan Emas Simpanan Tetap di Bank melalui Buku Akaun
    · Asas Spot Gold
    · Transaksi Jual Beli Emas & Rate emas


    Sesi Intermediate: Analisa Teknikal & Fundamental

    · Asas Chart MT4 & Automatik Trading
    · Analisa Teknikal & Fundamental (mengunakan berita ekonomi)
    . Strategy Trading SpotGold


    Sesi Advance: Teknik Pelaburan Emas sebagai Aset Jangka Panjang

    · Pelaburan emas melalui barang kemas / perhiasan
    · Mengenali Gold Bar / Jongkong emas & Syiling emas , karat etc
    · Analisa Teknikal Pelaburan Jangka Panjang



    ZON A:
    1. Kuala Lumpur : Aras 3 Perpustakaan Negara ( Peta )
    2. Klang-Shah Alam : Hotel Comfort ( Peta )
    3. Negeri Sembilan : Hotel Senawang / Chorus Port Dickson. ( Peta )
    4. Puchong-Putrajaya : Alpha Arena Taman Putra Perdana ( Bersebelahan Cyberjaya / Putrajaya ) ( Peta )

    Jadual : Setiap Ahad, 12.00 tgh - 5.00 ptg ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm


    ZON B:
    1. Perak : Hotel Bunga Raya UPSI Tanjung Malim . ( Peta )
    2. Melaka : Hotel 906 AirPort. ( Peta )
    3. Pahang : Lake Chini Resort (Peta)

    Jadual : Setiap Ahad, 3.00 ptg - 8.00 mlm ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm


    ZON C:
    1. Kedah / Perlis : GHotel Shahab Perdana Alor Star. ( Peta )
    2. Terengganu : Scouts Inn Kuala Terengganu Airport. ( Peta )
    3. Johor : Rose Cottage Hotel Senai Airport. ( Peta )
    4. Sarawak : RH Plaza Hotel, Kuching. ( Peta )
    5. Sabah : AirPort View Hotel, Kota Kinabalu. ( Peta )
    6. Pahang : Exclusive LA Hotel, Kuantan. ( Peta )
    7. Pulau Pinang : Hotel EST Bayan Lepas. ( Peta )
    8. Kelantan : Milton Hotel AirPort Kg. Parang Puting. ( Peta )
    9. Langkawi / Perlis : One Hotel Helang Airport Langkawi. ( Peta )
    10. Sarawak : Miri Trail GuestHouse Airport. ( Peta )
    11. Sabah : Hotel Pulau Labuan 2. ( Peta )
    12. Terengganu : Kerteh Damansara Inn, Airport. ( Peta )
    13. Sarawak : Grand Faber Inn, Bintulu. ( Peta )
    14. Sabah : Park View Hotel, Sandakan. ( Peta )

    Jadual : Setiap Ahad, 3.00 ptg - 8.00 mlm ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm



    *Untuk pelajar Negeri-negeri lain, Brunei, Singapore dan Indonesia boleh mendaftar untuk Kelas Online jika tidak dapat hadir kelas bersemuka.


    Pendaftaran boleh dibuat di : http://klgoldshop.2ya.com/
    Maklumat lanjut di : KLFX.blogspot.com




    .
    http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

  • #2
    Signal Forex:

    http://www.******.com/forum/fx-gener...k-prk-png.html

    http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=409779

    http://www.bicarajutawan.com/forum/t48305/



    Tips Saham:

    https://forum.***********/index.php?...=162&t=2700162

    http://www.gempak.org/forum/325-pela...se-com-nu.html

    http://english1.cari.com.my/forum.ph...=733794&extra=



    Info FCPO:

    http://al-fikrah.net/index.php?optio...434&Itemid=205

    http://www.wangcyber.com/forum/kewan...lisis-etc.html

    http://www.ehoza.com/v4/forum/showth...o.nr&p=1245396



    pelaburan emas pelaburan emas maybank jutawan emas pelaburan emas public gold peluang perniagaan pelaburan dinar emas harga emas pelaburan emas bank rakyat harga emas semasa 916 pelaburan emas bank islam pelaburan emas public bank investment harga emas terkini pelaburan emas di malaysia harga emas maybank harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan dinar emas pelaburan saham emas harga emas 916 terkini saham emas pelaburan emas forum melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat harga emas di pasaran harga emas harian pasaran emas hari ini pasaran emas skim pelaburan emas cara pelaburan emas pasaran emas semasa zaharuddin pelaburan emas teknik pelaburan emas harga pasaran emas semasa pelaburan emas 2010 harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini harga pasaran emas hari ini
    http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

    Comment


    • #3
      Signal Forex:

      http://www.******.com/forum/fx-gener...k-prk-png.html

      http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=409779

      http://www.bicarajutawan.com/forum/t48305/



      Tips Saham:

      https://forum.***********/index.php?...=162&t=2700162

      http://www.gempak.org/forum/325-pela...se-com-nu.html

      http://english1.cari.com.my/forum.ph...=733794&extra=



      Info FCPO:

      http://al-fikrah.net/index.php?optio...434&Itemid=205

      http://www.wangcyber.com/forum/kewan...lisis-etc.html

      http://www.ehoza.com/v4/forum/showth...o.nr&p=1245396



      pelaburan emas pelaburan emas maybank jutawan emas pelaburan emas public gold peluang perniagaan pelaburan dinar emas harga emas pelaburan emas bank rakyat harga emas semasa 916 pelaburan emas bank islam pelaburan emas public bank investment harga emas terkini pelaburan emas di malaysia harga emas maybank harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan dinar emas pelaburan saham emas harga emas 916 terkini saham emas pelaburan emas forum melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat harga emas di pasaran harga emas harian pasaran emas hari ini pasaran emas skim pelaburan emas cara pelaburan emas pasaran emas semasa zaharuddin pelaburan emas teknik pelaburan emas harga pasaran emas semasa pelaburan emas 2010 harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini harga pasaran emas hari ini
      http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

      Comment


      • #4
        Hi everybody!

        We do not associate with any classifieds here and will not responsible for any transactions occurred. Proceed with your own risk. Have a nice day :)

        This is computer generated message. No signature is required

        Comment


        • #5
          [Image: hargaemas-trading-eta-emas.jpg]
          ETA adalah salah satu teknik yang sering disebut-sebut dapat memberi keuntungan kepada peniaga emas. ramai peniaga emas sebenarnya terkandas kerana kekurangan modal untuk menyimpan emas dan menjual pada skala besar, contohnya tidak banyak kedai emas dapat menjual lebih 1 kilo emas sehari, biasanya pada skalar besar 1-5 kilo sehari ini dilakukan oleh supplier & kilang emas dengan margin untung yang rendah, samada RM0.50/gram ataupun RM1/gram.
          Dengan menggunakan ETA, peniaga emas dapat meminjam wang dari pembeli untuk tempoh masa tertentu bagi transaksi singkat samada harian atau mingguan dan pada masa yang sama memberi peluang kepada pembeli membeli emas pada harga jauh lebih murah.
          Bagaimana proses membekal emas berlaku? peniaga emas biasanya mempunyai order dari pelanggan untuk dihantar, samada untuk tempahan harian kilo-kilo sehari atau untuk supply kepada kumpulan tertentu, biasanya pembekal emas berdaftar dengan MKS untuk mendapat harga murah dan kemudiannya menjual kedalam pasaran,
          Bagaimanapun pada keadaan sekarang, pamp suisse boleh diperolehi dengan mudah dari tangan individu di fb pada harga lebih rendah.
          Banyak program jual beli emas sekarang memerlukan pamp suisse, maka agent/sub-agent program memerlukan emas untuk urusniaga mereka, kekurangan masa agent-subagent untuk mencari emas yang murah menyebabkan mereka lebih berharap pada pembekal yang boleh memenuhi permintaan pelanggan,
          Jadi disini banyak pihak yang tidak berlatarbelakangkan emas terlibat untuk membekal, dengan modal kurang, peniaga emas baru ini membuka kaedah ETA untuk menggunakan modal pembeli untuk menjana keuntungan transaksi harian dan pada masa yang sama memberi sedikit keuntungan kepada pembeli.
          Simulasi Sebenar ETA : Ismail ingin membuat ETA 7 hari dengan 1 kilogram emas
          (1) Ismail mempunyai modal RM150,000 untuk diniagakan dalam jual beli emas, langkah pertama Ismail perlu membeli emas dahulu. Jadi Ismail menghubungi Syarikat Hargaemas untuk membeli pada harga termurah contohnya RM130.00/gram, jadi jumlah semua sekali RM130,00.00 digunakan untuk membeli gold bar 100g pamp suisse x 10 keping
          (2) Langkah kedua, ismail memajakkan emasnya didalam arrahnu dan mendapat pinjaman 70% sebanyak RM10,000 untuk setiap keping emas (rujukan harga Ar-rahnu 999 RM145/g, http://www.goldprice.my), jadi jumlah pinjaman yang diterima Ismail adalah RM100,000 untuk 10 keping emas pamp suisse
          (3) Ismail membuka ETA tujuh pada harga RM125/g, maka ramai pembeli berminat dan membayarnya kedalam akaun Ismail Enterprise, jadi jumlah wang yang ada pada tangan ismail sekarang adalah RM245,000.00

          Wang tunai belum digunakan : RM20,000
          Wang Pinjaman dari Arrahnu: RM100,000
          Wang diterima dari peserta ETA :RM125,000

          (4) Untuk membuat keuntungan, Ismail menggunakan cash yang ada ditangannya untuk urusniaga jual beli emas yang cepat dalam masa 7 hari, Ismail mencari pamp-pamp suisse yang murah di forum-forum emas dan menjualnya dengan segera, dengan modal sebanyak RM245,000, Ismail dapat membeli maksimum 1.8kilo emas untuk setiap transaksi
          (5) Katakan Ismail cuma mengambil untung RM1/g sahaja untuk setiap transaksi dan sehari cuma sempat urusniaga 1.8kilo sahaja emas, jadi Ismail berjaya untung RM1800.00 sehari, jika 2 kali pusingan RM3600, atau 3 kali pusingan RM5400.00 untung dalam masa sehari
          (6) Katakan dalam tempoh 7 hari itu Ismail berjaya melakukan transaksi 1.8kilo setiap hari, maka jumlah keuntungan diperolehi Ismail adalah RM1800 x 7kali bersamaan RM12,600.00 untung.
          (7) Sampai masa 7 hari iaitu hari untuk pemulangan order ETA7 yang diterima, ismail mengeluarkan pamp dari arrahnu berjumlah RM100,000 + RM1080 (upah simpan) dan kemudiannya menyerahkan semua pamp tersebut kepada pembeli-pembeli yang menempahnya. Jom kira berapa keuntungan Ismail.

          Jumlah wang Ismail pada hari terakhir urusniaga RM245,000 + RM12,600 = RM257,600
          Jumlah wang dikeluarkan untuk menebus kembali emas dalam Ar-Rahnu RM101,080
          Selepas serahan ETA7, jumlah wang Ismail menjadi RM156,520.00
          Maka keuntungan bersih Ismail adalah RM6,520.00 dalam masa seminggu dengan hanya 1 pusingan transaksi dalam masa sehari (minimum)

          Jika simulasi diatas diaplikasi kepada ETA14, ETA21 & ETA30, keuntungan adalah seperti berikut
          Pemalar: (1) Pinjaman Arrahnu RM100,000 (2) Wang belum digunakan RM20,000 (3) Tebus barang dari Arrahnu RM101,080 (4) Untung transaksi harian RM1800/hari

          ETA14 Wang diterima RM120,000.00 (RM120/gram) / Untung transaksi RM25,200
          Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM265,200.00, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM164,120 (untung RM14,120)
          ETA21 Wang diterima RM115,000 (RM115/g) / Untung transaksi = RM37,800.00
          Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM272,800, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM171,720 (untung RM21,720)
          ETA30 Wang diterima RM105,00 (RM105/g) / Untung transaksi = RM54,000
          Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM279,000, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM177,920 (untung RM27,920.00)

          Bagaimanapun urusniaga diatas hanya boleh berlaku jika:-
          Pengelola ETA mempunyai pesanan harian untuk pembekalan emas secara berterusan
          Pengelola mempunyai rangkaian luas di group. fb, whatsapp untuk mendapat bekal yang cukup pada harga yang sesuai
          http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

          Comment


          • #6
            [Image: hargaemas-trading-eta-emas.jpg]
            ETA adalah salah satu teknik yang sering disebut-sebut dapat memberi keuntungan kepada peniaga emas. ramai peniaga emas sebenarnya terkandas kerana kekurangan modal untuk menyimpan emas dan menjual pada skala besar, contohnya tidak banyak kedai emas dapat menjual lebih 1 kilo emas sehari, biasanya pada skalar besar 1-5 kilo sehari ini dilakukan oleh supplier & kilang emas dengan margin untung yang rendah, samada RM0.50/gram ataupun RM1/gram.
            Dengan menggunakan ETA, peniaga emas dapat meminjam wang dari pembeli untuk tempoh masa tertentu bagi transaksi singkat samada harian atau mingguan dan pada masa yang sama memberi peluang kepada pembeli membeli emas pada harga jauh lebih murah.
            Bagaimana proses membekal emas berlaku? peniaga emas biasanya mempunyai order dari pelanggan untuk dihantar, samada untuk tempahan harian kilo-kilo sehari atau untuk supply kepada kumpulan tertentu, biasanya pembekal emas berdaftar dengan MKS untuk mendapat harga murah dan kemudiannya menjual kedalam pasaran,
            Bagaimanapun pada keadaan sekarang, pamp suisse boleh diperolehi dengan mudah dari tangan individu di fb pada harga lebih rendah.
            Banyak program jual beli emas sekarang memerlukan pamp suisse, maka agent/sub-agent program memerlukan emas untuk urusniaga mereka, kekurangan masa agent-subagent untuk mencari emas yang murah menyebabkan mereka lebih berharap pada pembekal yang boleh memenuhi permintaan pelanggan,
            Jadi disini banyak pihak yang tidak berlatarbelakangkan emas terlibat untuk membekal, dengan modal kurang, peniaga emas baru ini membuka kaedah ETA untuk menggunakan modal pembeli untuk menjana keuntungan transaksi harian dan pada masa yang sama memberi sedikit keuntungan kepada pembeli.
            Simulasi Sebenar ETA : Ismail ingin membuat ETA 7 hari dengan 1 kilogram emas
            (1) Ismail mempunyai modal RM150,000 untuk diniagakan dalam jual beli emas, langkah pertama Ismail perlu membeli emas dahulu. Jadi Ismail menghubungi Syarikat Hargaemas untuk membeli pada harga termurah contohnya RM130.00/gram, jadi jumlah semua sekali RM130,00.00 digunakan untuk membeli gold bar 100g pamp suisse x 10 keping
            (2) Langkah kedua, ismail memajakkan emasnya didalam arrahnu dan mendapat pinjaman 70% sebanyak RM10,000 untuk setiap keping emas (rujukan harga Ar-rahnu 999 RM145/g, http://www.goldprice.my), jadi jumlah pinjaman yang diterima Ismail adalah RM100,000 untuk 10 keping emas pamp suisse
            (3) Ismail membuka ETA tujuh pada harga RM125/g, maka ramai pembeli berminat dan membayarnya kedalam akaun Ismail Enterprise, jadi jumlah wang yang ada pada tangan ismail sekarang adalah RM245,000.00

            Wang tunai belum digunakan : RM20,000
            Wang Pinjaman dari Arrahnu: RM100,000
            Wang diterima dari peserta ETA :RM125,000

            (4) Untuk membuat keuntungan, Ismail menggunakan cash yang ada ditangannya untuk urusniaga jual beli emas yang cepat dalam masa 7 hari, Ismail mencari pamp-pamp suisse yang murah di forum-forum emas dan menjualnya dengan segera, dengan modal sebanyak RM245,000, Ismail dapat membeli maksimum 1.8kilo emas untuk setiap transaksi
            (5) Katakan Ismail cuma mengambil untung RM1/g sahaja untuk setiap transaksi dan sehari cuma sempat urusniaga 1.8kilo sahaja emas, jadi Ismail berjaya untung RM1800.00 sehari, jika 2 kali pusingan RM3600, atau 3 kali pusingan RM5400.00 untung dalam masa sehari
            (6) Katakan dalam tempoh 7 hari itu Ismail berjaya melakukan transaksi 1.8kilo setiap hari, maka jumlah keuntungan diperolehi Ismail adalah RM1800 x 7kali bersamaan RM12,600.00 untung.
            (7) Sampai masa 7 hari iaitu hari untuk pemulangan order ETA7 yang diterima, ismail mengeluarkan pamp dari arrahnu berjumlah RM100,000 + RM1080 (upah simpan) dan kemudiannya menyerahkan semua pamp tersebut kepada pembeli-pembeli yang menempahnya. Jom kira berapa keuntungan Ismail.

            Jumlah wang Ismail pada hari terakhir urusniaga RM245,000 + RM12,600 = RM257,600
            Jumlah wang dikeluarkan untuk menebus kembali emas dalam Ar-Rahnu RM101,080
            Selepas serahan ETA7, jumlah wang Ismail menjadi RM156,520.00
            Maka keuntungan bersih Ismail adalah RM6,520.00 dalam masa seminggu dengan hanya 1 pusingan transaksi dalam masa sehari (minimum)

            Jika simulasi diatas diaplikasi kepada ETA14, ETA21 & ETA30, keuntungan adalah seperti berikut
            Pemalar: (1) Pinjaman Arrahnu RM100,000 (2) Wang belum digunakan RM20,000 (3) Tebus barang dari Arrahnu RM101,080 (4) Untung transaksi harian RM1800/hari

            ETA14 Wang diterima RM120,000.00 (RM120/gram) / Untung transaksi RM25,200
            Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM265,200.00, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM164,120 (untung RM14,120)
            ETA21 Wang diterima RM115,000 (RM115/g) / Untung transaksi = RM37,800.00
            Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM272,800, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM171,720 (untung RM21,720)
            ETA30 Wang diterima RM105,00 (RM105/g) / Untung transaksi = RM54,000
            Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM279,000, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM177,920 (untung RM27,920.00)

            Bagaimanapun urusniaga diatas hanya boleh berlaku jika:-
            Pengelola ETA mempunyai pesanan harian untuk pembekalan emas secara berterusan
            Pengelola mempunyai rangkaian luas di group. fb, whatsapp untuk mendapat bekal yang cukup pada harga yang sesuai
            http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

            Comment


            • #7
              Apabila harga emas mula naik, trade emas fizikal , gold bar, barang kemas, akaun simpanan (beli harga rendah jual harga tinggi),



              apabila harga emas mula turun trade SpotGold (untung apabila harga emas semakin rendah !)


              2 Cara untuk 2 keadaan, be smart !

              Pada pendapat anda, harga emas pada waktu sekarang, cara yang mana patut digunakan?
              http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

              Comment


              • #8
                Cara Pajak Emas Di Ar-Rahnu




                Antara kelebihan simpan emas ni ialah ‘pelaburan’ kita tak beku. Walaupun kita melabur, hakikatnya ‘duit’ tu ada di tangan kita sebab emas tu kita pegang sendiri. Kita yang control 100%. Kalau simpan dalam Tabung Haji ataupun ASB, duit kita dipegang oleh bank. Dan banklah yang gunakan duit tu untuk buat investment lain dan gandakan keuntungan mereka. Bila dapat untung, sebahagian kecil dia agihkan kepada kita (penyimpan) dalam bentuk dividen. Kalau keluarkan duit lebih awal in case nak pakai duit sekejap, kita akan rugi dividen hujung tahun. Tapi berbeza dengan emas.



                Kalau nak pakai duit SEKEJAP untuk hal mustahak, emas tu tak perlu dijual. Pajak sahaja emas tu di ar-rahnu untuk dapatkan pinjaman bercagar dengan kadar SEGERA. Duit pinjaman akan dapat on-the-spot. Selesai jer urusan, tebus balik emas tu. Macam tu lah yang dibuat oleh makcik-makcik di Pasar Siti Khadijah (Kota Bharu). Gelang yang mereka pakai penuh sampai ke lengan tu sebenarnya modal pusingan mereka. Bila nak modal berniaga, mereka pajak emas tu. Lepas selesai urusniaga, mereka tebus balik dan duit untung hasil urusniaga tu dah boleh cover kos upah ar-rahnu.



                Cara pajak di ar-rahnu ni mudah jer. Di bawah ni saya bagi panduannya secara umum:



                Di mana tempat pajak emas?



                Pajak di mana-mana ar-rahnu (halal), bukan kedai pajak (haram), dan bukan juga di bank sebab bukan semua cawangan bank ada fasiliti ar-rahnu. Hanya bank tertentu dan cawangan tertentu sahaja yang sediakan fasiliti ar-rahnu. Di bawah ni saya senaraikan antara ar-rahnu yang ada di Malaysia:

                •Ar-Rahn PKB
                •Ar-Rahnu Bank Rakyat
                •Ar-Rahnu Exchange (francais Bank Rakyat)
                •Ar-Rahnu Agrobank
                •Ar-Rahnu Pos Malaysia
                •Ar-Rahnu Koperasi Tentera
                •Ar-Rahnu YAPEIM
                •Ar-Rahnu Express (Habib Jewel)
                •Ar-Rahnu Bank Islam (Kelantan sahaja)
                •Ar-Rahnu KPMNJ (Johor sahaja)
                •Ar-Rahnu YBU (Perak sahaja)
                •Ar-Rahnu MAIDAM (Terengganu sahaja)
                •Ada lagi tak? Kalau ada lagi, sila bagi tahu saya (“,)



                Untuk pembeli emas Public Gold, anda boleh rujuk dalam senarai di artikel “Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?“.



                Apa yang anda perlu tahu, polisi setiap ar-rahnu berbeza-beza. Berapa nilai emas, apa dokumen yang diperlukan, berapa banyak pinjaman yang diberikan, berapa lama tempoh pinjaman, memang berbeza antara setiap ar-rahnu. Di bawah ni saya cuma bagi panduan umum sahaja.



                pasar siti khadijah



                Emas boleh dijadikan sumber tunai segera untuk para perniaga terutamanya.



                Apa yang perlu di bawa?



                Emas + sijil ketulenan (kalau ada) + resit belian asal. Sesetengah ar-rahnu tak perlukan resit belian.



                Apa jenis emas yang diterima ar-rahnu?



                Barang kemas solid (tanpa permata), gold bar, dinar, atau syiling emas. Asalkan ianya emas dan ianya tulen. Sesetengah ar-rahnu hanya terima barang kemas sahaja. Gold bar, dinar & syiling emas tak diterima.



                Berapa banyak pinjaman akan diberi?



                65% atas nilai emas yang dipajak. Sesetengah ar-rahnu bagi sehingga 70% daripada nilai emas. Apa yang anda perlu tahu, nilai emas bukan berdasarkan harga emas yang dijual oleh pengeluar emas seperti Kijang Emas, Dinar Kelantan ataupun Public Gold, tapi berdasarkan harga semasa yang ditetapkan oleh ar-rahnu itu sendiri. Dan harga setiap ar-rahnu pastinya berbeza. Anda perlu call ar-rahnu untuk tahu harga semasa mereka sebab kebanyakkan ar-rahnu tak publish harga semasa mereka di website.



                desimeter uji ketulenan emas



                Densimeter – alat penimbang & menguji ketulenan emas



                Untuk menentukan berapakah nilai emas anda, ar-rahnu akan timbang berat dan test ketulenan menggunakan alat densimeter. Kalau ketulenannya berbeza daripada apa yang tertera dalam sijil ketulenan, samada (1) anda ditipu oleh penjual, atau (2) mesin densimeter tu ‘problem’. Kalau nak kepastian, bawa emas tu ke ar-rahnu cawangan lain.



                surat pajak ar rahnu agrobank



                Contoh surat pajak Ar-Rahnu Agrobank



                Berapakah caj yang dikenakan?



                Caj pajakan ar-rahnu dinamakan “upah simpan” seolah-olah kita bayar caj ar-rahnu simpankan emas kita. Tapi hakikatnya ia adalah caj pinjaman, cuma kaedahnya dibuat supaya patuh syariah. Secara umumnya, caj dikenakan sekitar RM0.70 sebulan atas setiap RM100 nilai emas yang dipajak (istilahnya “marhun”), BUKAN atas nilai pinjaman.



                Apa yang anda perlu tahu, caj adalah tetap sebagaimana tertera pada surat pajak walaupun harga emas turun naik dalam tempoh pajakan. Dan anda bebas untuk bayar upah simpan tu pada bila-bila masa samada dalam tempoh pajakan ataupun sekaligus masa tebus emas tu nanti.



                Berapa lama tempoh pinjaman?



                Tempoh standard ialah 6 bulan. Sesetengah ar-rahnu bagi ‘extended-period’ sehingga 9 – 12 bulan. Habis tempoh pinjaman, anda kena tebus balik emas tu ataupun emas tu kena lelong! Kalau nak sambung lagi pajakan, kena renew surat pajak.



                Dan jangan lupa, anda bebas untuk tebus emas tu pada bila-bila masa walaupun tempoh pajakan belum tamat. Kalau tebus dalam masa sebulan, maka caj pajakan cuma dikenakan untuk sebulan sahaja.



                Bagaimana cara sambung pajakan bila tamat tempoh?



                Sebelum habis tempoh pajakan, datang ke ar-rahnu dan settlekan kos upah sahaja. Kemudian emas tu akan dinilaikan semula mengikut harga semasa. Katakanlah dulu nilai emas RM10,000, tapi masa renew surat pajak (untuk sambung pajakan), nilai emas naik menjadi RM12,000, maka jumlah pinjaman baru akan diberi sebanyak 65% atas RM12,000 (bersamaan RM7,800) dan caj pajakan (“upah simpan”) juga dikenakan atas nilai RM12,000 (bersamaan RM84 sebulan).



                pelaburan emas arrahnu



                Berdasarkan carta di atas, bila renew surat pajak, ar-rahnu akan tambah lagi pinjaman sebanyak RM1,300. Tapi apa akan berlaku kalau sebaliknya (harga emas turun)? Maka kita kena top-up (bayar) RM1,300 baru boleh sambung pajakan! Haa… Kat sinilah ramai pemajak tegar tersangkut pada tahun 2012 bila harga emas bergerak mendatar!
                http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                Comment


                • #9
                  Kisah Benar. Anda Boleh Rugi Dengan Gadaian Emas di Ar-Rahnu Jika…..

                  Salah satu kelebihan emas adalah ia boleh dicairkan kepada tunai dengan mudah.
                  Anda boleh menggadaikan emas anda di Ar-Rahnu. Lepas tu boleh pinjam 75% ke 80% cash daripada nilai emas anda.
                  Duit itu anda boleh gunakan mengikut keperluan anda.
                  Memang best simpan emas. Mudah dicairkan kepada tunai. Cepat dan selamat.

                  Gambar: Contoh institusi Ar-Rahnu ialah Ar-rahnu @ Pos.
                  errr… jangan seronok lagi… Ar-Rahnu juga boleh mengundang padah kalau tersalah langkah.
                  Ini kerana apabila anda menggunakan kemudahan pinjaman Ar-Rahnu, terdapat 3 kemungkinan:
                  1. Anda untung
                  2. Anda mungkin untung @ mungkin rugi
                  3. Anda rugi
                  Untuk artikel ini, saya akan memfokuskan 3 kemungkinan dimana penggunaan Ar-Rahnu boleh merugikan anda.
                  1. Lepas gadai tak tebus. Akhirnya emas dilelong. Adoi!!*@&#@^&)(!&@
                  2. Masuk skim belian emas secara 30:70
                  3. Selepas gadai, tak boleh bayar balik. Sangkut di dalam Ar-Rahnu.
                  i. Kes 1: Emas yang digadai tidak ditebus. Akhirnya habis kena lelong.

                  Adalah menjadi tanggungjawab penggadai untuk menebus kembali emas yang digadai + membayar upah simpan.
                  Jika penggadai tidak menebus emas ini maka pihak Ar-Rahnu ada hak untuk melelong emas tersebut dan mengambil kembali hutang mereka + upah simpan + kos-kos pentadbiran (seperti kos lelongan, notis etc). Jika ada lebihan wang maka Ar-Rahnu akan memulangkan kembali wang tersebut kepada penggadai.
                  Kerugian akan berlaku jika emas anda dilelong pada harga diskaun 20% (mengikut pengiraan institusi Ar-Rahn). Berapalah sangat lebihan yang anda boleh dapat bila emas anda dilelong sebegitu murah?
                  Bayangkan anda beli emas dan bayar harga penuh, bila gadai dapat pinjaman 75% ke 80% sahaja. Kalau emas anda kena lelong pada nilai diskaun 20%, pasti anda rugi. Tambahan lagi kalau emas anda kena lelong ketika harga emas rendah.
                  Ini adalah gambar emas-emas yang dilelong oleh sebuah Ar-Rahnu bank di Melaka. Bulan September 2013. Nilai keseluruhan barangan yang dilelong mencecah RM120 ribu ringgit. Pemiliknya-pemilik emas tersebut membiarkan saja emas mereka yang cantik nie kena lelong. Sedih betul.
                  Yang lebih sedih ialah kebanyakan pemilik emas ini adalah mangsa skim belian emas menggunakan Ar-Rahnu 30:70 (juga dikenali dengan skim 35:65). Baca kisah selanjutnya di bawah.
                  (Klik gambar untuk besarkan)

                  Gambar: Sebahagian emas-emas yang dilelong kerana tidak ditebus.
                  ii. Kes 2: Mangsa skim 30:70 (pinjam Ar-Rahnu untuk beli emas)

                  Apa perasaan anda jika anda kehilangan 90% modal dalam “pelaburan emas Ar-Rahnu?”
                  Sedih? Geram? Marah?
                  Inilah yang terjadi kepada Puan Azizah bt Ahmad (gambar)
                  Beliau terjerat dengan skim belian emas menggunakan Ar-Rahnu. Skim ini dianjurkan oleh sebuah syarikat di Kedah.

                  Gambar: Puan Azizah, mangsa skim 30:70 menggunakan Ar-Rahnu
                  Beliau datang berjumpa saya ketika saya berada di Alor Setar dan bercerita pengalaman terjerat dengan skim 30:70.
                  Beliau bercerita “Syarikat yang saya join ini mengadakan ceramah pelaburan emas di Hotel Seri Malaysia Alor Setar pada tahun 2012″.
                  “Di dalam ceramah yang dianjurkan oleh syarikat tersebut, penceramahnya menggunakan unsur-unsur agama bagi meyakinkan orang yang hadir” kemudian ditambah lagi dengan hujah harga emas sentiasa meningkat.
                  Anda untung simpan emas” kata penceramah itu lagi.
                  Di akhir ceramah, hadirin diumpan dengan satu tawaran “menarik”
                  Penceramahnya berkata “Dengan hanya modal RM4000 anda boleh membeli emas 50 gram (barang kemas) yang bernilai RM9000. Modal tuan-tuan hanya RM4000, kami akan tambah lagi RM5000″.
                  “Baiknya hati syarikat nie. Nak tambah RM5000. Mereka nie ikhlas nak tolong orang ramai memiliki emas” kata beliau di dalam hati.
                  Apa lagi tunggu… beliau terus mengeluarkan duit simpanan RM4000 untuk membeli emas daripada syarikat ini.
                  Rupa-rupanya…

                  Syarikat tersebut buat skim 30:70
                  Pembeli membayar modal RM4000. Lepas tu mereka dibawa ke Ar-Rahnu sebuah bank. Syarikat tersebut menggadaikan kesemua 50 gram (barang kemas) di atas nama pembeli.
                  Hasil gadaian untuk keseluruhan emas semuanya diambil oleh syarikat.
                  Laa…. rupanya pembeli dapat surat gadaian untuk 50 gram emas. Tak bolehlah nak simpan emas tersebut sebab dah dijadikan cagaran kepada Ar-Rahnu.
                  Selepas itu, puan Azizah mula nampak masalah yang datang akibat skim ini.
                  1. Setiap bulan kena cas upah simpan. Duit kena keluar.
                  2. Bagaimana nak tebus emas 50gram nie?. Modal dah tak ada!
                  3. Syarikat suruh buat overlap surat gadai untuk bayar upah simpan.
                  ….Tapi overlap tu menambahkan hutang lagi!
                  4. Tak ada jaminan beli balik emas oleh syarikat berkenaan.
                  ….Kalau emas sangkut kat Ar-Rahnu kena selesai sendiri.
                  5. Bila jual kat pihak ketiga, susut nilai barang kemas lebih tinggi. Rugi lagi
                  6. Bila jual pulak harga emas tengah jatuh. Rugi lagi!
                  Setelah setahun menanggung beban upah simpan. Beliau tak mahu teruskan lagi simpanan di Ar-Rahnu. Beliau mati akal bagaimana nak cari duit RM5000 + upah simpan dan keluarkan emas tersebut dari Ar-rahnu. Kalau dibiarkan, nanti kena lelong. Lagi teruk. Boleh hilang modal terus.
                  Akhirnya beliau meminta pihak Ar-Rahnu untuk mencari pihak ketiga yang boleh membantu membeli emas beliau.
                  Setelah pihak ketiga menolong tebuskan barang tersebut (dan pihak ketiga beli emas tersebut), puan Azizah cuma dapat duit yang berjumlah RM400 sahaja.
                  Cuba anda bayangkan. Modal asal RM4000. Tinggal RM400 ajer.
                  Ini adalah kerugian 90% daripada modal. Sangat besar bagi puan Azizah kerana beliau tidak bekerja. RM4000 itu pun adalah duit simpanan selama ini.





                  .
                  http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                  Comment


                  • #10
                    Dimaklumkan ini adalah Panggilan Terakhir untuk Kelas Pelaburan EMAS ( Akaun Simpanan / SpotGold / Jongkong Emas ) @ KUANTAN PAHANG iaitu pada 4 Januari 2015 (Ahad) ,

                    Pendaftaran boleh dibuat sekarang di www.klgoldshop.2ya.com @ http://KLFX.Blogspot.com


                    *Tinggal beberapa hari shj lagi untuk mendaftar




                    .
                    http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                    Comment


                    • #11
                      “Risau” Nak Simpan Emas Menggantikan Wang Ringgit??

                      Ini adalah mungkin kerisauan yang selalu kita ada..even saya sendiri,sebelum kenal apa itu nilai emas,sebagai pelindung kekayaan yang kita ada.Emas adalah satu aset kewangan kita yang tidak boleh diganggu oleh kerajaan.mereka tidak mampu melakukan “cukai” ke atas kita, malah tidak mampu mengetahui berapa banyakkah kekayaan kita sekiranya kita menyimpan emas.,berbanding dengan menyimpan duit di bank
                      Jika kita tidak mampu untuk menyimpan dalam bentuk emas, belum tentu kita mampu menyimpan dalam bentuk wang kertas.Jika kita mampu menyimpan emas, sudah tentunya kita mampu menyimpan duit..

                      Di dalam artikel ini, saya mengumpulkan sedikit kerisauan kita bila bercakap soal menyimpan emas.

                      1.Tak ada Duit nak Beli Simpan Emas
                      Minda kita senantiasa memikirkan emas ini mahal.Cuba try beli n simpan dahulu..lepas tu..baru kita dapat rasa yang sebenarnya emas ini tak lah mahal yg seperti yang kita sangkakan.Kita boleh berabis duit nak beli kasut timberland,seluar levis,hset mahal,tapi bila bercakap pasal nak simpan duit n beli emas, begitu susah.
                      Saya sendiri “memaksa” diri dengan hasil gaji saya bekerja, simpankan sedikit untuk membeli emas..

                      2. Takut Di Rompak/Curi

                      Minda kita juga memikirkan bila simpan emas, risiko dirompak,dicuri adalah tinggi.Ya..memang betul..tetapi, kita lihat sendiri dalam family kita,bagaimana mereka menyimpan emas perhiasan mereka?mudah saja kan?risiko emas simpanan family kita lagi tinggi..bila dipakai,risiko dragut jg tinggi,bila dipakai,risiko org lain mengetahui family kita banyak emas,cukup tinggi.Cuba kita beli 1 Dinnar at least, simpan sekali dengan duit syiling lain pun, org lain tidak perasan.Bolehla rujuk artikel saya berkenaan dengan Cara Menyimpan Emas dengan Selamat

                      3. Kena Bayar Zakat.

                      Ada yang risau,kena bayar zakat kan?Alhamdulillah, kita juga sedar mengenai zakat sebagai satu kemestian bila menyimpan emas.Tapi, pada pandangan kiita, zakat itu mahal..Sebenarnya, cara pengiraan zakat adalah cukup murah.Tidak membebankan, berbanding dengan Cukai Pendapatan/Perniagaan yang cukup tinggi..bagi yg makan gaji,tahulah.. .Zakat emas hanya 2.5% sahaja jika cukup nisab dan syaratnya.
                      Untuk contoh kiraan Zakat, bolehla rujuk http://www.zakat.com.my/zakat-emas.html atau klik untuk pengiraan

                      4. Nanti Emergency, Susah nak dapat duit balik
                      Kita kena faham sifat emas..ia adalah satu benda yang boleh “digadai”.Ini adalah sifat paling unik “emas”.Biarpun nilainya kecil,emas tetap boleh digadai.,atau dijual.Emas adalah ibu duit.Bila emas ditangan kita,Bila kita terdesak, pergi sahaja ke Ar-Rahnu,gadaikan emas dan dapatkan wang cash.Bila ada duit,then tebus kembali.Jika nak jual pun, pergi ke tempat jualan yang betul.Bagi Emas Public Gold,jual sahaja semula ke Public Gold (jika anda adalah Dealer PG, anda akan dapat komisen 0.5% hasil jualan), atau ke ejen2 Public Gold.

                      5. Takut Emas Tidak Tulen dan sbgnya
                      Memang akan tertipu jika tidak ada ilmu emas..Pilih emas yang betul.Jangan hanya bersandarkan harganya.Banyak kriteria dalam memilih emas.Cthnya, ketulenan,senang nak jual balik, senang nak gadai susut nilainya,sijil ketulenan yang diperakui ,dsbya.

                      6. Nanti rugi bila jual emas semula
                      Memang pun rugi jika jual emas semula,jika membeli ditempat yang salah.Cari produk emas yang mempunyai nilai susut yang rendah.Emas bukan sahaja berbentuk barang kemas. yang dijual dikedai emas.Dinar,jongkong emas salah satu produk emas yang mempunyai nilai susut rendah,bukan emas perhiasan.Elakkan dari membeli emas dikedai emas,kerana selalunya harganya lebih mahal dan susut nilainya tinggi.Emas keluaran Public Gold antara salah satu produk emas yang tidak mahal dan susut nilainya rendah
                      Adakah kita berfikiran yang sama jika kita membeli kereta?Hpon?adakah kita fikir kerugiannya bila menjual semula?
                      Banyak lagi kerisauan dan ketakutan kita bila kita bercerita mengenai tukarkan simpanan wang kertas kita kepada emas..Sebenarnya,kita tidak faham apa itu “nilai” emas..cuba kita fikirkan, sekiranya kita menyimpan wang kita di bank pada tahun 2010 sebanyak RM10,000, dan pada masa tahun yang sama, kita menyimpan emas yang bernilai RM10,000. Berapa banyak jumlah dividen yang terkumpul dengan duit simpanan di Bank,dan berapa tinggi nilai Emas yang kita miliki ?
                      Jika kita tidak bermula, kita tidak akan tahu dan tidak dapat merasai apa yang menanti dihadapan.Jangan risau untuk mencuba.





                      .
                      http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                      Comment


                      • #12
                        Mana lebih untung? Barang kemas (emas perhiasan) atau jongkong emas?

                        Soalan begini sering ditanya oleh rakan-rakan saya dan orang ramai. Saya juga sering bertanya soalan tersebut ketika mula-mula terlibat dengan pelaburan emas. Jawapan saya senang saja iaitu:

                        "Kedua-dua barang kemas atau jongkong emas adalah aset dan Insya Allah pelaburan akan menguntungkan asalkan ianya adalah emas tulin dan bukan emas tiruan"
                        Ini adalah kerana harga emas akan sentiasa naik dalam jangkamasa panjang. Oleh itu tidak perlu risau. Tetapi pelaburan melalui barang kemas keuntungannya lambat sedikit kerana susut nilainya (spread) agak tinggi antara 25% - 30% berbanding jongkong emas dalam kategori berat dan ketulinan yang sama.


                        Mengapa? Susut nilai barang kemas yang tinggi tersebut menyebabkan keuntungan diperolehi lama sedikit dan anda terpaksa menunggu sehingga harga belian balik melepasi/melebihi harga belian asal (modal pelaburan anda). Itu pun jika pergerakan harga emas di kedai emas dikeaskini mengikut pergerakan harga antarabangsa. Tetapi kebanyakan kedai emas tidak mengemaskini harga mereka mengikut pasaran antarabangsa dan hanya mengemaskini secara harian / mingguan / bulanan.

                        Pada pendapat saya, pelaburan melalui barang kemas (emas perhiasan) bukanlah pelaburan yang bijak jika dibandingkan dengan jongkong emas atau syiling emas. Ini adalah kerana barang kemas mempunyai beberapa kelemahan seperti berikut:

                        a) Kebanyakan harga barang kemas adalah lebih mahal. Kebanyakan kedai emas menjual harga mengikut FGAM (Federation of Goldsmiths And Jewellers Association of Malaysia).

                        b) Ada kos upah tukang (workmanship cost) yang bergantung kepada rekabentuk dan saiz barang kemas. Semakin sukar rekabentuk barang kemas makan semakin tinggilah kos upah.

                        c) Susust nilai (spread) barang kemas secara amnya lebih tinggi berbanding jongkong emas dan syiling emas.

                        d) Barang kemas mudah rosak seperti putus, patah, bengkok, berlubang, kemek dan sebagainya. Jika berlaku begini tentulah kerugian bertambah. Sudahlah tidak boleh dipakai, kalau disimpan dikenakan zakat. Bila dijual pula kedai emas akan mengenakan susut nilai tambahan dan jangan terkejut kalau ditolak susut nilai sehingga 50%.

                        Contoh
                        Rantai putus dan gelang patah akan menyebabkan harga barang kemas jatuh harga

                        e) Susah nak gadai di Ar Rahnu jika barang kemas bercampur dengan permata kerana tidak boleh ditimbang dengan densimeter.

                        f) Anda juga akan kerugian jika barang kemas bercampur dengan permata kerana nilai belian hanya berdasarkan harga emas sahaja.


                        Contoh barang kemas (cincin) yang
                        bercampur dengan permata. Jika dijual,
                        kedai emas hanya ambil nilai emas sahaja

                        Oleh itu, jika membeli barang kemas, elok dicari barang kemas yang tidak bercampur dengan permata supaya boleh mamaksimakan pelaburan anda.

                        Untuk makluman Public Gold ada mengeluarkan barang kemas yang dipanggil i-Series. Huruf "i" adalah bermaksud "investment" kerana barang kemas i-series sangat sesuai bukan sahaja untuk dijadikan hiasan tetapi juga sangat sesuai untuk pelaburan kerana susut nilai / spreadnya lebih rendah iaitu hanya 10% sahaja (tak kira saiz) berbanding syarikat lain yang spreadnya melebihi spread 15% dan kedai emas yang secara purata susut nilai/spreadnya melebihi 20%.

                        Barang kemas i-Series Public Gold adalah seperti berikut:

                        Barang Kemas i-Series Public Gold
                        5 gram - Loket 10 gram Rantai Loket 20 gram Rantai - 50 gram Rantai - 100 gram Rantai -
                        http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                        Comment


                        • #13
                          FastMarkets penganalisis William Adams adalah sedikit yakin dengan emas tahun ini, katanya dalam ramalan tahunan beliau, kerana pelbagai risiko geopolitik dan dolar yang ke-dilanjutkan.

                          Harga emas akan purata $ 1,252 setiap auns pada tahun 2015 antara yang tinggi $ 1292 dan yang rendah $ 1,172, katanya. Logam kuning kali terakhir sekitar paras tertinggi empat bulan di $ 1,276.20 / 1,277.10.

                          "Pemandu dalam pasaran emas yang mempunyai lebih daripada dua tahun yang lalu beralih dari minat pelabur institusi untuk permintaan fizikal dari fabrikasi dan pelabur di bar dan syiling," kata Adams. "Dalam tempoh ini, keyakinan dalam sistem kewangan telah dipulihkan manakala permintaan yang lebih selamat telah jatuh. Dengan pasaran ekuiti menetapkan semua masa naik, kos lepas memegang emas telah meningkat. "

                          Namun, terdapat pertumbuhan organik dalam permintaan runcit di China, katanya ketika pasaran ekuiti mungkin berjuang atau betul dan perlu kuantitatif mengurangkan permintaan bahan api Eropah untuk bar kecil dan duit syiling.

                          "Selain itu, kami merasakan harga emas akan mendapat manfaat daripada pengunduran / penyatuan dalam dolar, yang mungkin telah berjalan mendahului dirinya diberikan bahawa Rizab Persekutuan nampaknya tidak tergesa-gesa untuk menaikkan kadar, yang tidak menghairankan memandangkan prospek pertumbuhan global yang lemah, "katanya.

                          Adams melihat perak, yang merupakan perdagangan terakhir pada $ 17,66 setiap auns, dengan purata $ 17,63 tahun ini antara yang tinggi $ 18,80 dan yang rendah $ 15,71.

                          Perak telah kembali ke julat yang telah dilaksanakan dalam 2006-2010 sebelum perhimpunan curam yang bermula pada tahun 2010-an, yang berlari-lari ke paras tertinggi berhampiran $ 50.

                          "Banyak spekulasi yang berlebihan telah itu telah dicuci daripada pasaran perak, kita rasa, yang bermakna ia perlu berdagang asas-asas yang lebih, dengan bunyi yang datang dari kegoyahan pada akhir dana spektrum," katanya.

                          Industri-pengguna akhir yang tidak tergesa-gesa untuk mengisi kembali dengan prospek ekonomi yang lemah tetapi, dengan pelaburan dalam industri solar-kuasa meningkat dan mungkin agak tidak boleh berubah kepada pertumbuhan ekonomi, Adams menjangka minat pelabur untuk terus komited - ini perlu membenarkan harga perak mengikuti emas yang lebih tinggi.

                          Dalam PGMs, platinum diunjurkan kepada purata $ 1282, dengan tinggi $ 1407 dan yang rendah sebanyak $ 1,193 - ia kali terakhir pada $ 1259/1269.

                          Platinum telah baru-baru ini telah diniagakan pada pariti untuk emas, Adams berkata, tetapi terdapat potensi peningkatan dalam kegunaan industri penting bekas platinum yang diberikan dan juga penggunaan barang kemas dan jangkaan defisit bekalan sekali lagi tahun ini

                          "Cina permintaan runcit / pelaburan untuk logam akan berjaya apabila platinum adalah perdagangan berhampiran dengan harga emas. Pasaran kereta yang perlahan di Eropah dan kerugian platinum yang berterusan daripada bahagian pasaran dalam autocatalysts diesel adalah negatif tetapi kita biasanya berasa asas yakin akan menggesa penstokan semula sekali kegawatan semasa dalam pasaran komoditi yang lebih luas mendap ke bawah, "katanya.

                          Palladium akan purata $ 860 tahun ini, beliau meramalkan, berdagang dalam julat $ 768-990.

                          Dengan pasaran yang dijangka mengalami defisit bekalan lain, Adams berkata beliau tidak akan terkejut jika berterusan minat pelabur bersaing dengan permintaan industri. Sesungguhnya, jika pasaran menyimpulkan bahawa trend menurun dalam emas adalah lebih, keyakinan dalam logam berharga per se boleh juga melihat minat pelabur dalam palladium mengetatkan asas lagi.

                          Adams tempat kedua dalam ramalan emas untuk 2014 di tahunan kajian logam berharga yang LBMA ini pada tahun 2014.
                          http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                          Comment


                          • #14
                            Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas

                            Bila harga emas jatuh, tak ramai yang beli emas sebab takut harga emas turun lagi. Mereka akan wait and see. Bila harga emas naik, ramailah yang kelam kabut beli emas sebab takut harga emas naik lagi. Itulah yang saya perhati. Kalau tanya dealer emas otai yang lain pun, saya yakin, mereka pun setuju tentang ‘perangai’ pembeli-pembeli emas ni. Lebih ramai yang beli bila harga naik memuncak berbanding harga turun rendah.

                            Beli Masa Harga Emas Tak Begitu ‘Seksi’

                            Lepas nak dekat setahun perhati turun naik harga emas, saya nampak antara masa yang agak baik untuk tambahkan lagi simpanan emas fizikal ialah masa harga ‘statik’. Naik tak, turun pun tak. Sebabnya, bila trend macam ni, harga emas akan melonjak pada bila-bila masa.

                            Saya pernah beli 3 keping gold bar 20 gram dengan harga RM3,150 daripada customer yang nak tolak balik. Masa tu, harga emas tak begitu ‘seksi’. Tak ramai yang berminat. Nak tolak harga diskaun 6% pun tak ada orang nak beli. Masa tu, ramai orang jual terus pada Public Gold sebab tak dapat buyer. Tapi dua minggu lepas tu, harga emas terus melonjak ke RM3,400! Saya untung 8% dalam masa dua minggu sahaja!
                            Cara Mengukur Potensi Kenaikan Harga
                            Saya nak kongsikan cara mudah nak tengok potensi kenaikan harga emas iaitu cuba cek berapa harga tertinggi ia pernah capai. Katakanlah harga gold bar Public Gold 20g pernah cecah RM4,000, tapi harga sekarang ialah RM3,700. Maksudnya, kalau beli pada harga RM3,700, anda akan untung RM300 (4,000 – 3,700)! Sebabnya, perangai harga emas ialah bila ia cecah ke puncak tertinggi, ia akan turun sekejap sebelum mendaki balik ke puncak tertinggi yang baru.
                            Kalau harga semasa RM3,700, ia akan naik balik kepada RM4,000 nanti. Cuma waktunya yang kita perlu tunggu. Mungkin sebulan dua. Mungkin 3, 4 bulan dan mungkin juga 8 atau 9 bulan seperti tahun 2008! Lagi jauh beza harga semasa dengan harga tertinggi yang ia pernah capai, maksudnya lagi tinggi potensinya akan naik balik.
                            Jangan Tunggu Harga Paling Rendah
                            Fenomena ni berlaku sebab bila harga emas memuncak, ramai penyimpan lama akan jual untuk dapat untung. So, harga emas akan turun sekejap sebelum naik ke puncak baru. Bila harga emas turun, orang akan beli balik dan harga emas makin naik, naik, dan naik. Maksudnya, turun dan naik tu fenomena biasa. Jangan risau. Memang mustahil harga naik tapi tak turun-turun. Yang naik, mesti akan turun cumanya, trend harga emas lebih banyak menaik daripada turun sejak tahun 2001 lagi. Saya percaya, trend ni akan berterusan sehingga 10 tahun lagi berdasarkan sejarah emas 1960 – 1980 (20 tahun).
                            So, kalau nak tambahkan lagi simpanan emas, jangan tunggu harga emas paling rendah. Agak-agak dah rendah dari harga yang pernah capai sebelum ni, beli jer. Jangan tunggu-tunggu sebab tak siapa tahu “how low is low”. Ramai kawan saya yang tunggu harga paling rendah baru nak beli tapi akhirnya terpaksa beli pada harga yang lebih tinggi! Itulah yang saya perhati.
                            4 Faktor Tak Rugi Simpan Emas

                            Walauapapun, saya berpegang kepada 4 perkara iaitu:

                            Harga emas akan naik dalam jangka panjang. Harga turun naik dalam jangka pendek tu adalah biasa. Tak lojik kalau harga naik tapi tak turun-turun.
                            Emas adalah duit sebenar. Daripada simpan kertas (duit ‘palsu’), lebih baik simpan emas (duit sebenar).
                            Harga barang naik, harga emas turut sama naik. Orang simpan emas, akan selamat dari inflasi sebab emas mengekalkan kuasa belinya.
                            Harga emas tak akan jatuh lingkup macam saham. Belum pernah ada dalam sejarah orang bangkrap sebab simpan emas, tapi terlalu banyak sejarah orang bangkrap sebab simpan duit kertas. So, yang mana lebih ‘secure’ sebenarnya?
                            http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                            Comment


                            • #15
                              Tukarkan Untung ASB Anda Kepada Dinar Emas

                              Sering kali kita melihat rakan-rakan dan saudara-mara kelam kabut dan tidak sabar menunggu datangnya tarikh keramat iaitu pembahagian keuntungan ASB.
                              Menyimpan dan melabur itu bagus tetapi sering kali dividen ASB tersebut tersasar dan dibazirkan pada benda yang tidak penting dan merugikan.
                              Amat jarang daripada kita menggunakan duit tersebut untuk menambahkan pendapatan dan mengandakan keuntungan. Ramai daripada kita terjerat dengan keinginan dan nafsu tanpa berfikir tentang matlamat kewangan jangka masa panjang. Di sini saya ingin memberikan anda 2 pilihan, 2 keadaan di mana kita biasa melenyapkan dividen ASB begitu saja.
                              Satu cara akan merugikan anda dimana keuntungan dan bonus dibelanjakan tanpa disandarkan kepada apa-apa dan satu lagi cara yang akan menambahkan kekayaan dalam jangka masa panjang (aset).
                              Cara pertama.
                              Belanjakan berapa sahaja yang anda mahu keuntungan ASB anda tanpa ada apa-apa sandaran dan berbaki. Percaya atau tidak anda akan merasakan nikmat yang tidak terhingga selepas memiliki barang idaman anda itu..tetapi seminggu kemudian perasaan menyesal akan mula menguasai anda. Dalam sesetengah kes, barang baru pakai seminggu dah nak jual balik (biasanya barangan elektronik) alasannya sebab bosan.
                              Ruginya memang nyata disitu, setiap barang 2nd hand akan jatuh harga sehingga 50% walaupun barang tersebut baru. Kejatuhan yang begitu banyak semestinya membawa kerugian kepada pembeli pertama. Kejatuhan sebegitu disebabkan barang tersebut telah diistiharkan barang terpakai walaupun baru digunakan satu hari. Bolehkah anda semua bayangkan senario di bawah,
                              si Amin menerima dividen ASB beliau sebanyak Rm3000. Rm2500 telah digunakan oleh Amin untuk membeli model iphone terbaru beserta dengan pakej-pakej manarik yang ditawarkan. Setelah beberapa hari menggunakan telefon terbaru tersebut Amin merasa menyesal dan bosan. Amin bercadang untuk menjual semula telefon tersebut separuh dari harga asal. Amin kini menyesal tak sudah atas keputusan yang diambilnya tersebut.
                              Jika anda perasan Amin telah melakukan perbelanjaan tanpa strategi atau lebih senang dipanggil perbelanjaan hangus. Ruginya disini adalah Amin membelanjakan keuntungan ASB beliau sekelip mata sedangkan tempoh untuk melabur mengambil masa setahun sebelum menerima keuntungan dan bonus.
                              Cara Kedua
                              Hasil daripada keuntungan dividen dan Bonus ASB tahunan anda belikan emas. Emas tersebut anda boleh simpan untuk perlaburan dan kecemasan. Anda tidak akan kerugian apa-apa disini.
                              Sekiranya anda terdesak sangat inginkan sesuatu contohnya seperti keinginan Amin untuk memiliki iphone tadi apa yang anda boleh lakukan adalah pajakkan emas anda tadi di Ar-rahnu.
                              Hasil daripada pajakkan anda tersebut bolehlah digunakan untuk membeli telefon iphone anda tadi. Jangan silap saya sebenarnya bukan mengajar anda untuk melakukan pajakan tetapi saya inginkan anda membuat perbandingan berikut :-
                              1. Dapat duit keuntungan ASB berlanjakan terus dan hangus..
                              2. Dapat duit keuntungan ASB beli emas, pajakan emas tersebut di Ar-rahnu dan beli telefon kegemaran anda. Cukup masa tebus balik emas anda dengan secepatnya.

                              Perbelanjaan yang disandarkan biasanya lebih berkat dan mengurangkan kerugian dalam jangka masa panjang. Maksudnya segala duit yang kita belanjakan kalau disandarkan tak akan hilang begitu saja kerana ada sandaran yang dibuat. Dalam kes ini Kita sandarkan emas sebagai alat untuk mendapatkan cash (duit).
                              Lumrah manusia memang sayang akan emas, pengalaman saya sendiri, saya susah nak tidur lena selagi emas yang saya pajakan tidak ditebus balik..akhirnya paling lama boleh saya tunggu untuk tebus balik emas yang saya pajak adalah sebulan ke dua bulan sahaja. Lagi cepat anda tebus lagi sedikit upah simpan yang perlu anda bayar.
                              Jika anda ulangi kaedah di atas..makin lama nilai emas anda makin bertambah secara tidak langsung anda akan bertambah kaya denga emas.


                              Kesimpulan
                              Jika anda sayang akan duit untung daripada dividen dan bonus ASB anda saya sarankan agar anda tukarkan duit tersebut kepada emas. Emas merupakan aset kekal sama seperti rumah dan tanah. Emas adalah terhad dan mahal. Beli emas bermaksud anda menabung untung keuntungan dan perlaburan.










                              .
                              http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                              Comment

                              Working...
                              X