Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Peluang Kerjaya dan Pelaburan Unit Trust Public Mutual

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Peluang Kerjaya dan Pelaburan Unit Trust Public Mutual

    Salam semua warga ehoza..aku just nk share serba sedkit pengalaman aku dalam berniaga..bisnes pertama aku adalah menjual burger.masa tu aku masih blaja di slah sebuah IPT di malaysia ni.Malam2 jer trus bukak gerai depan pintu masuk kampus,mmg market aku student pada masa tu..Pada hari pertama mniaga aku bjaya jual hampir 50 biji burger...gembira btul aku masa tu.walaupun seronok tp penat tak usah citer la..yer la siang2 gi klas mlm lak meniaga.tp bila pk kan dgn pendpatan yg aku dpat,,aku nekad utk truskan jugak.Burger aku makin ari makin laku.ini terbukti bila aku mampu jual hampir 80 biji burger setiap mlm selepas sebulan meniaga....Namun bisnes ni aku ni x lama bila satu malam penguatkuasa buat rush dan trus saman dan angkut gerai aku dengan alasan meniaga tanpa lesen.tduduk aku mase tu..tp aku redha..

    Aku blur jap x tau nk wat pe lepas kejadian tu.down gak la 2-3 minggu..last2 ade satu membe aku ajak aku join buat satu MLM yg bole dikatakan top jugak la pada mase tu.modal starting pun agk besar.dgn duit simpanan yg aku ada,aku gunakanla untuk join MLM ni.mula2 aku rase seronok buat mnde ni,ye la jumpe ramai org,travel sana,travel sini.tp semenye x lama.,bila company MLM aku ni tpaksa ditutp coz xde lesen AJL.mase tu aku btul2 rase kecewa. yer la baru je nk pulih semangat dr kegagalan bisnes burger aku.aku rase suku je modal aku dapat balik.mmg kecewa btul aku..Sejak hari aku aku tekad takkan join lagi mana2 MLM pun

    Kemudian aku mula bjinak2 dgn dgan skim internet yg pernah gempar melanda negara kita satu masa dlu.mula2 join mmg seronok. mmg byk duit yg aku dpat..at least aku dapat cover balik lost aku mase buat MLM ngan jual burger dlu..aku mula rase seronok..da berangn2 nk pakai kete baru.dgn skim2 internet yg tumbuh bgai cendawan pada msa tu aku pun mula join satu demi satu program..nk diversify la kononye.tp bile kerajaan da mula bising pasal skim ni..kehidupan aku mula berubah,.aku dah xde income coz satu demi satu program tutup,upline ntah lari kemana,.dowline pulak dok cari2 aku.aku pressure giler..ape aku nk buat pasni?akhirnya aku gagal utk kali ke 3 berturut2 dlm mencari duit.,bila pk2 balik duit aku pun byk abis,ape pun ade hikmah di sebalik seme ni.keberkatan itu penting..aku tekad nk cari peluang2 bisnes yg btul2 secure n bg pulangan yg berbaloi dgn usaha aku.

    Satu hari,aku ade terbaca dalam suratkhabar tentang sorang wanita yg pendpatannya hampir mencecah rm100,000 sebulan.!!kagum aku..muda lagi plak tuh.aku teruja nk tau ape bisnes die buat..lpas baca seluruh artikel tu baru la aku tau rupe2nye die buat duit dgn unit trust!!terbakar semangat aku bgaimana sorang wanita yg masih muda bole dapat income camtuh.aku tekad nk jd cam dier.,tapi ape itu unit trust?aku langsung zero pasal mende ni mase tu..akhirnya aku bjumpa dgn seseorang (upline aku dlm unit trust skang) yg bertangungjawab bawak aku ke Public Mutual (salah sebuah company unit trust terbesar di Malaysia) dan seterusnya bg tunjuk ajar kat aku camne nk dapat pendapatan seperti wanita tu.Dengan tunjk ajar dari beliau dan rakan2 dari group aku,aku pun memulakn langkah pertama aku sebgai unit trust consultant!mula2 aku igt mesti susah nk cari n convince org melabur dalam unit trust nih.tp rupe2 nye aku silap.1st client yg aku jumpe invest rm30,000 even aku bru je knal die.komisyen yg aku dpat dr situ rm855.itu baru 1st client!!Bg aku ni satu pencapaian yg baik bg newbies cam aku ni.ramai gak client aku jumpe dlm minggu pertama tu.boleh dikatakn 70% dr mereka mmg bminat pasal unit trust dan ingin melabur..

    Dsini aku da nmpak betapa besarnye peluang utk buat duit dlm industri unit trust nih. Dalam masa 5 bulan sahaja,total sales aku da mencapai rm1 juta seterusnya melayakkan aku utk dinaikkan pangkat ke supervisor.Bersyukur aku dengan rezeki yang Allah berikan setelah begitu banyak kesusahan seblaum ni. Insyallah thn depan aku bakal dinaikkan pangkat lagi ke manager dan setrusnya berazam utk ke peringat yang tertinggi iaitu group agency manager.Aku da mula rase puas dan seronok dengan pendapatan yang aku dapat.aku berazam utuk capai income 5 dan 6 angka sebulan dlm mase terdekat ,,aku yakin inilah perniagaan yg sesuai untuk aku!Alhamdulillah biarpun baru setahun lebih aku ceburi bidang ini,terlalu byk kenangan manis dan pencapaian yang telah aku dapat..alhamdulillah.,

    So pada kawan2 seme unit trust ni btul2 menjanjikan pulangan yg lumayan pada kita selagi kita usaha sungguh2 dan ada keazaman yang tinggi untk berjaya..

    So sesape yang masih tercari peluang kerjaya dan berminat nak jadi mcm aku dan consultant2 lain yg income 4, 5 dan ada yang 6 angka stiap bulan tu, bole la call/sms aku 012 6720978,mereka yang berada di selangor,melaka,n9,johor,perak,kedah,kelantan,tere ngganu,pahang dan di mana2 pun seluruh malaysia adalah dialu2 kan.

    Pada mereka yang ingin info lanjut tentang kelebihan pelaburan unit trust pun bole hubungi aku juga..aku akn mberi servis yang terbaik utk korang.:77::69:

  • #2
    Pada mereka yg tertanya2 apa sebenarnya kelebihan menjadi Unit Trust Consultant ni, dan apa benefits yg korang bakal dapat:

    1) Direct Komisyen - starting, korang akan dapat 2.75% (drp client's initial invetment) contoh : dia invest rm100k, kita dpt rm2,750.. kalau sales sebulan 200k, dpt la rm5,500.... average rm200k sebulan boleh je nak achieve....

    komisyen akan naik sehingga 3.95% bila korang achieve certain sales dan ranking...

    2) Indirect Komisyen (overiding)
    - bila korang dah ade agents di bawah korang nanti, bleh dpt lagi indirect komisyen from sales yg diorang buat.. tak byk average dlm 1% je drp downlines kita punya sales...

    contoh kalau kita ada 3 orang downline, setiap sorang buat sales rm100k... so jumlah rm300k... average overiding komisyen ialah 1%... dpt la kat korang lebih kurang rm3k... tu kira sbg insentif korang didik korang nyer agents...

    3) Year end bonus - dpt bonus ujung tahun ikut percentage drp sales kita utk spjg tahun tersebut... bonus drp sales agents di bawah kita pun kita dapat jugak...

    4) Career Benefit (CB)
    - ini seolah2 gaji, diberi setiap bulan setelah korang jadi UTC after certain period oftime... public mutual akan calculate brapa dah korang nyer sales, kemudian dia akan bagi stiap bulan..

    5) Free trip - ini adalah trip tahunan yang disponsor penuh oleh public mutual.kire korang just bawak diri je..jalan2 ke vietnam, jepun, europe, mana2 je la kat overseas yg diorang nak bawak kita pegi... tapi kena achieve target sales dulu la... trip slalunya seminggu, semua FOC kecuali nak shopping, duit sendiri la... tapi sesape yg achieve more sales, diorang bagi free trip skali dengan cash skali... haa yg ni totally free la...

    Dan banyak lagi benefit2 lain yang mmg susah aku nk explain dalam ni coz include figure n calculation..Nak info lanjut bole la jumpe aku..:69:

    Comment


    • #3
      Disini saya ada sertakan 8 FAQ (Frequently Ask Questions) oleh mereka2 yang berminat nak jadik unit trust consultant. Di harap dengan jawapan yang saya telah berikan kepada mereka sebelum ini, moga mereka yang membaca thread ini terbuka hati untuk mencuba peluang perniagaan ini. Insyaallah dengan usaha yang bersungguh2, saya jamin mereka akan berjaya seperti agen-agen unit trust yang lain.

      Soalan 1: Perniagaan Amanah Saham dgn MLM ?
      Business ini bukan macam MLM, Unit trust consultant at Public Mutual (regardless CIMB ker, SBB Mutual ker) jual financial servis, bukan jual barang.. kita promote financial product with common objective iaitu untuk menggandakan nilai wang simpanan client kita from minimum RM 1000 ke beribu-ribu ringgit..

      Soalan 2: Konflik of Interest dengan Majikan Anda
      Tidak dinafikan memg mengikut kod etika bagi sesetengah kompeni (especially bank), anda sememangnya melanggar syarat2 kod etika pekerja. Namun, jangan anda bimbang, anda (part timer) tidak perlu melakukan urusan kerjaya bisnes ini during working hours. Sebaliknya, cuba berurusan dengan client anda during lunch hour, after working hours atau pun weekends.

      Semasa saya melalui proses pendaftaran, saya telah di yakinkan oleh “upline” saya yang segala informasi mengenai diri saya adalah NON DISCLOSED. Nama saya tidak akan di paparkan dalam any newspaper atau whatsoever media. Insyallah, kalau niat kita murni, tuhan akan merestui kita asalkan kita tidak lupa tanggung jawab pertama kita itu.

      Soalan 3: Terikat dengan kerjaya full time
      Untuk pengetahuan semua, kerjaya unit trust consultant tidak memerlukan anda memantau (monitor) aktiviti pelaburan sepanjang masa. Ini kerana segala aktiviti pelaburan telah dikendalikan oleh Pengurus Dana. Tugas anda hanyalah memprospek (membuat sales) dan provide sales after service.

      Sales after service bermaksud anda hanya perlu meng”update” client anda tentang nilai pelaburan semasa mereka, menasihati mereka tentang detik masa yang sesuai untuk menjual, membeli atau menukar (switching) dan provide value added service seperti menguruskan transaksi wang, menghantar borang permohonan on behalf of them dan etc.

      Sales after service tidak perlu 24 jam sehari. Mungkin anda boleh membuat sebulan sekali, 2 minggu sekali,seminggu sekali, terpulang dan ia tidak akan mengganggu kerjaya full time anda kerana flexibilitinya yang tinggi. Dalam erti kata lain, anda boleh buat urusan-urusan tersebut during lunch hour atau after working hour. Terpulang kepada anda untuk bagaimana menguruskan masa anda.

      Soalan 4: Tidak Mempunyai Ramai Kenalan
      Terdapat 3 kategori prospek iaitu ahli-ahli keluarga anda, kenalan2 anda dan Cold Market (Org luar)
      Tidak sukar untuk anda memprospek kategori (1) dan (2) di atas. Namun bagi Kategori (3), Public Mutual menyediakan platform untuk anda mendekati golongan ini. Anda boleh menyertai “roadshow” atau “booth” yang di buka di Shopping complexes dan juga mana-mana tempat tumpuan orang ramai. Di situ, anda boleh cuba mendekati sesiapa sahaja dan insyaallah, dalam 10 org yang anda dekati, at least 3-4 org yang terbuka hati.

      Katakan anda merupakan seorang pekerja yang perlu berurusan dengan sesiapa sahaja selain daripada org ofis anda, nah…disini peluang anda lebih terbuka luas.setiap org yang anda jumpa dan berurusan, minta business card dia dan follow up tentang unit trust investment scheme ini pula later..

      Tidak kira la sesiapa sahaja yang anda berjumpa dan bersembang dengannya, minta daripada mereka sekurang-kurangnya 5 org kenalan mereka. Ulangi proses ini setiap kali anda jumpa somebody.,Dengan berbuat demikian, senarai target prospek anda tidak akan kosong.

      Soalan 5: Kurang Pengetahuan dalam Bidang Kewangan/Unit Trust
      Anda tidak semestinya perlu berkelulusan dalam bidang kewangan untuk menjadi unit trust consultant. Aspek pengetahuan dalam bidang amanah saham bukan masalah besar kerana Public Mutual sentiasa give support by trainings, seminar, selling tools and etc. untuk para agent mereka mempersiapkan diri berhadapan dengan prospeks.

      Kos2 latihan ini adalah murah (purata RM 10) dan fasilitatornya adalah terdiri dpd fund managers, agensi managers dan mereka yang berpengalaman. Upline-upline anda juga akan always keep in touch dengan anda in order to assist anda kalau sekiranya anda memerlukan panduan.

      Soalan 6: Benefit menjadi Agent selain dpd Komisyen
      Incentive
      Free Overseas trip, Every year and fully sponsored by the company Public Mutual juga ada beri subsidy untuk sesapa yang nak buat Chartered Financial Planner. Bagi new registered agents, sekiranya mereka closed sales RM 30K dalam masa 6 bulan dari tarikh dia masuk, wang pendaftaran (RM 250.00) akan di refund balik

      Benefit
      Housing Loan, car loan, note book loan juga ada di beri dengan kadar subsidi yang menarik. Kita juga boleh buat cross selling products dengan menjual product Public Bank seperti housing loan, car loan, business load, credit cards, Insurans and etc. And of course ada separate komisennya jugak. Terdapat juga benefit2 lain seperti waive of service charge sekiranya agent sendiri nak make investment, free insurance coverage tetapi ia tertakluk kpd term and conditions by Public Mutual


      Soalan 7: Bagaimana Unit Trust Agent Bole Survive/Jadi Kaya
      Ini merupakan soalan yang mungkin paling popular bagi saya buat masa ini kerana sering di tanya ketika sesi interview. Menerusi “Career Benefit”,Public Mutual berkongsi keuntungan dengan memberi imbuhan kepada agent-agentnya dalam bentuk bayaran bulanan. Bayaran bulanannya berkadar kepada jumlah akaun client yang anda uruskan sepanjang tempoh anda berkhidmat dengan Public Mutual. Lebih lama anda serve Public Mutual, maka lebih besar lah Career Benefit anda. Untuk pengetahuan anda, this is the main features why some of unit trust agent boleh menikmati pendapatan 4 hingga ke 5 angka sebulan.

      Rahsia kejayaan seorang unit trust consultant ialah merekrut downlines seramai yang mungkin. Ini kerana dengan mempunyai bilangan downline yang ramai, maka bertambahla komisen yang bakal anda dapat. Untuk mencari downline juga tidak susah kerana business unit trust merupakan business yang popular dan produk pelaburannya merupakan produk yang paling di percayai. Oleh itu, market potential adalah sentiasa terbuka luas kerana ramai di luar sana sedang mencari jalan untuk menggandakan nilai wang mereka. Anda lah yang akan menunjukkan jalan..

      Soalan 8: Bagaimana nak mendaftar & Yuran Pendaftaran?
      Sebelum mendaftar, anda kena berumur sekurang-kurangnya 21 tahun dan berkelayakan at least SPM. Borang permohonan anda perlu di sertakan sekali dengan ic, Public Bank Saving Account (kalau takde, anda kena buka akaun untuk kredit commission), dan juga wang pendaftaran RM 250.00.

      Comment


      • #4
        Sedikit info mengenai unit trust..:cool:

        Apa itu unit trust?

        Untuk pengetahuan, Unit Trust (UT) adalah satu bentuk pelaburan yang dikumpul, yang membenarkan pelabur yang mempunyai objektif pelaburan yang sama mengumpulkan wang mereka untuk dilaburkan ke dalam sesebuah portfolio securiti yang diuruskan oleh Pengurus Dana Profesional.

        Ini bermakna pemegang unit tidak membeli saham terus kepada portfolio/ kaunter saham. Pemilikan saham akan dibahagikan kepada unit. Jika nilai saham naik atau turun, nilai setiap unit juga akan naik atau turun. sbb tu dinamakan unit amanah. Amanah pula sbb pelaburan tu akan diamanahkan untuk di uruskan oleh mereka yang profesional.

        Setiap pelabur akan menerima sijil penamaan yang dikenali sebagai Sijil Unit Amanah. Bilangan unit yang dipegang bergantung kepada harga belian unit pada masa pelaburan dibuat dan jumlah wang yang dilaburkan oleh pelabur.

        Kelebihan
        1) Pulangan antara 10-12% setahun
        2) Modal yang tidak hilang
        3) Insuran takaful percuma
        4) Pelaburan yang berlandaskan islamik
        5) Selamat – sebab ada pemegang amanah (Amanah Raya berhad)
        6) Syarikat pelaburan swasta no. 1 dan terbesar di Malaysia
        7) Pengurus dana yang berpengalaman lebih 30 tahun
        8 ) Tak ada modal ? Boleh melabur serendah RM1000(permulaan ) , dan bulanan serendah RM100 (tak semestinya tiap2 bulan, ikut
        suka , boleh buat pengeluaran dari duit EPF ( dividen EPF tahun lepas 5.8% ~ cukup sikit , Public Ittikal memberi pulangan
        15.5% pada tahun 2004 dan Public Islamic Equity 18% cukup2 tinggi )
        9 ) Nak beli rumah?tengah kumpul duit?lebih baik simpan duit yang ada di Public Mutual dari bank.(Fixed Deposit bg setiap tahun 3%)

        Produk Pelaburan Islam Public Mutual
        Anda boleh memilih mana-mana fund yg sesuai berdasarkan pulangan dan risiko yang anda mahu.

        - Public Ittikal Fund (P Ittikal)
        - Public Islamic Equity Fund (PIEF)
        - Public Opportunities Fund (PIOF)
        - Public Islamic Dividend Fund (PIDF)
        - Public Islamic Bond Fund (PIBF)


        Ciri-ciri Dana Berlandaskan
        Wang pelabur dilaburkan dalam sekuriti saham dan instrumen pelaburan yang tidak bertentangan dengan syariah. Sebagai contoh, ia tidak dilaburkan dalam saham yang terlibat dengan arak, judi, perbankan konvensional serta insuran.

        Penasihat Syariah
        Penasihat Syariah bagi dana dana islam yang diuruskan oleh public mutual ialah Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM).Jangan risau pelaburan anda dijamin halal.

        Comment


        • #5


          "Public Mutual Pemenang Anugerah Pengurus Dana Islam Terkemuka untuk 2 tahun berturut-turut"

          Anak syarikat milik penuh Public Bank, Public Mutual memenangi anugerah
          Pengurus Dana Islam Terkemuka bagi 2 tahun berturut-turut di majlis penyampaian
          Tahun 2008 Anugerah KLIFF (Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur) Kewangan
          Islam ke-5. Anugerah tersebut disampaikan oleh Y.B Tan Sri Nor Mohamed
          Yakcop, Menteri Kewangan II kepada Pengerusi Public Mutual Tan Sri Dato’ Sri
          Dr. Teh Hong Piow di majlis penyampaian anugerah tersebut yang diadakan pada
          18 November 2008 di Hotel Istana Kuala Lumpur.
          Tahun 2008 Anugerah KLIFF Kewangan Islam ke-5 dikendalikan oleh The Centre
          for Research and Training (CERT) dengan Halal Industry Development
          Corporation (HDC), dengan kerjasama Dow Jones Islamic Market Indexes (DJIM),
          the International Institute of Islamic Finance (IIIF) dan Messrs Hisham, Sobri &
          Kadir (HSK).
          Tan Sri Teh menyatakan perasaan bangga bahawa Public Mutual sekali lagi
          memenangi anugerah yang berprestij ini. “Anugerah ini merupakan anugerah ke-
          121 yang dimenangi oleh Public Mutual sejak tahun 1999. Memenangi anugerah
          tersebut bukan sahaja memperkukuhkan kedudukan pemimpinan kami di industri
          unit amanah Islam tetapi juga mengesahkan komitmen kami dalam mencapai
          kecemerlangan,” tambah beliau. Tan Sri Teh mendedikasikan anugerah tersebut
          kepada lembaga pengarah Public Mutual, badan pengurusan, kaki-kakitangan,
          pasukan agensi and para pelabur atas sokongan dan kepercayaan kuat yang
          diberikan tahun demi tahun.
          Public Mutual merupakan pemimpin dalam sektor dana unit amanah Islam swasta
          di Malaysia. Pada akhir bulan September 2008, syarikat tersebut menguruskan 24
          dana Islam dengan jumlah aset Islam di bawah pengurusan syarikat sebanyak
          RM8.5 bilion. Ini merupakan 50.7% daripada bahagian pasaran sektor dana unit
          amanah Islam swasta. Syarikat tersebut juga merupakan pengurus dana unit amanah
          Islam yang paling banyak menerima anugerah di Malaysia, memenangi sebanyak
          32 anugerah dana Islam. Ini termasuk “Pengurus Dana Islam Terbaik di Asia untuk
          tahun 2006 and 2007” daripada Failaka Advisors, Dubai, pemimpin yang diiktiraf
          dalam bidang penyelidikan dana-dana Islam.
          Public Mutual merupakan syarikat unit amanah swasta yang terbesar di Malaysia,
          mengurus sebanyak 62 dana. Syarikat tersebut mempunyai seramai lebih 2,000,000
          pemegang akaun yang diservis oleh seramai lebih 40,000-perunding unit amanah.
          Pada akhir bulan September 2008, jumlah nilai aset bersih dana yang diuruskan
          oleh syarikat tersebut adalah sebanyak RM24.1 bilion.

          Comment


          • #6
            Public Mutual still no 1..! :41::77::41:

            Comment


            • #7
              salam semua..rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat hari raya aidil adaha pada semua warga ehoza! :103:

              Comment


              • #8
                3 FAQ yang popular (kepada mereka2 yang berminat nk jadi agent)

                1-selepas kita mendaftar,berape lame kita bole mengambil exam?soalan exam objektif atau subjektif?bi or bm?
                tempoh masa untuk kita mengambil exam selepas pendaftaran lebih kurang sebulan sahaja... Dan bagi saya, tempoh sebulan itu adalah mencukupi untuk Anda membuat study the notes b4 the exam.. Soalan exam adalah dalam bentuk objektif. Anda boleh pilih BI ataupun BM. Exam tue adalah computerized..bermaksudnya Anda bole terus dapat resultnya sebaik sahaja selesai exam.Lepas seminggu, Anda akan dapat agent code dan dah bole start buat sales.

                Soalan-soalan tidak susah... u ada notes utk di study dan Public Mutual juga ada buat CUTE Class (kelas persediaan exam)..Insyaallah, saya sentiasa yakin bahawa semua org yang berminat pasti pass the exam kecuali anda tak studylaa..

                2-jika kita sudah ade client,tp kita belum lagi lulus untuk menjadi agen UT yg sahkan
                bolekah client kita membuat pelaburan dan seterusnya kita mendapar komisen atas pelaburan tersebut?

                Tidak boleh.. Bagaimana Anda nak dapat komisen sedangkan Anda tiada agent code. Mungkin Anda worry kalau2 Anda takut terlewat.. Kebimbangan ini juga pernah di suarakan oleh downline2 saya yang lain tetapi alhamdullilah, mereka tidak loss business. Usually client2 adalah komited dengan janji mereka untuk melabur..kalau mereka tak jadi pun mungkin sebab mereka ada masalah kewangan..

                Anyway, lagi satu opsyen yang pernah saya buat dengan downline saya, mungkin saya boleh uruskan pelaburan mereka dahulu, whole komisen yang saya dapat saya serahkan kepada downline saya sementara dia tunggu exam, when dia passed, saya serahkan akaun client mereka semula kepada dia. Dengan Anda juga saya offer untuk buat camtue tapi dengan syarat, Anda mesti jadi downline saya dan anda mesti lulus exam dan ..itu sahaja..kalau tak, hai susah laaa..heheh

                3-sebagai agen,adakah kita akan mendapat komisen atas pelaburan kita sendiri?
                kita tidak akan dapat komisen kalau kita membuat pelaburan kita sendiri. Tetapi agent lebih untung kalau mereka juga membuat pelaburan berbanding pelabur biasa kerana wang permulaan pelaburan agent (RM 1000) tidak akan di potong service charge.

                kalau Pelabur biasa buat investment RM 1000, wang starting kerja untuk melabur mereka sebenarnya adalah RM 945 ( tolak service charge 5.5%). Mereka kena tunggu sekurang2 nya 2 bulan untuk nilai pelaburan mereka menyamai RM 1000 (bergantung kepada pasaran saham semasa)

                Kalau Anda pulak, wang permulaan melabur is tepat-tepat RM 1000. So, kalau market up, Nilai pelaburan Anda terus up and terus ada profit

                Bagi agent yang ingin membuat pelaburan, nilai maksimum yang mereka bole membuat pelaburan is RM 1000, maksimum top up is RM 100 sahaja..

                Comment


                • #9
                  skrg public mutual unit trust tgh turun rege ....
                  saper nak beli leh la beli byk2 ...
                  ntah bila nak naik balik saham dia ...:105:
                  Good advice is always certain to be ignored,
                  but that's no reason not to give it :67:

                  Comment


                  • #10
                    yup.. tul kata ishida... bleh bli sham skang.. huhuhu.. tapi aku xde income.. so x leh join lagi.. huhuhuhu
                    Suatu Kenangan™
                    ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
                    ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by Ishida Uryuu View Post
                      skrg public mutual unit trust tgh turun rege ....
                      saper nak beli leh la beli byk2 ...
                      ntah bila nak naik balik saham dia ...:105:
                      mmg btul ishida,seme harga fund2 public mutual skang berada pada paras yang murah.Ini sebenarnya peluang baik pada pelabur coz so secara x langsung mereka akan dapat bilangan unit yang banyak..

                      Cth, jika anda melabur fund public ittikal setahun yg lepas sebanyak rm1000 pada harga rm1, anda hanya akan dapat 1000 units..

                      Jika anda melabur sekarang sebanyak rm1000 (hrga sudah trun ke rm0.6795), anda akan dapat 1471 units. So dapat extra 471 units lagi..

                      Senang cite lagi byk unit yang pelabur pegang,keuntungan pun lebih tinggi..:69:

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by ArericH View Post
                        yup.. tul kata ishida... bleh bli sham skang.. huhuhu.. tapi aku xde income.. so x leh join lagi.. huhuhuhu
                        yer arerich..beli masa harga murah,jual balik masa harga tinggi..itula konsep pelaburan unit trust sebenarnya..kalo xde income lagi xper..ckupkan duit dlu..minimum pelaburan rm1000 jer..da ready nnti bgtau sy..::

                        Comment


                        • #13
                          Artikel menarik mengenai pelaburan Unit Trust Vs ASB :41:

                          Antara Public Mutual dan ASB


                          Baru-baru ini seorang rakan sepejabat menyatakan minatnya untuk menyertai unit amanah (unit trust) dan bertanyakan cara untuk menyertainya. Lebih spesifik lagi beliau bertanyakan apakah keuntungan dengan menyertai Public Mutual dan cuba membandingkannya dengan ASB. Saya tidaklah begitu arif mengenai selok belok pelaburan tetapi berdasarkan pemahaman saya, pelaburan di Public Mutual dan ASB adalah berbeza walaupun matlamatnya adalah sama iaitu untuk mendapatkan keuntungan bagi pelaburnya.

                          Perbezaan paling jelas di antara Public Mutual dan ASB adalah daripada segi jaminan keuntungan. Jika anda melabur di dalam unit amanah seperti Public Mutual, keuntungan anda tidak dijamin sebagaimana yang digembar-gemburkan menerusi iklan atau oleh agen unit amanah. Saya boleh mengatakan bahawa anda akan mengalami risiko kerugian besar jika anda tidak faham atau tidak tahu cara untuk melabur. Keadaan ini berbeza jika anda melabur di dalam produk-produk PNB seperti ASB, ASN, ASW2020 dan seumpama dengannya kerana pelaburan anda telah dijamin sepenuhnya oleh kerajaan. Anda tidak akan mengalami sebarang kerugian walau sesen pun malah anda tidak perlu tahu bagaimana hendak melabur. Apa yang perlu anda pastikan adalah untuk kerap menambah simpanan di dalam akaun anda agar pulangannya di tahun hadapan adalah lumayan.

                          Namun, ini tidaklah bermakna melabur di dalam unit amanah adalah merugikan. Seperti yang saya nyatakan tadi anda akan rugi jika tidak faham cara melabur. Jadi, belajar dan fahamilah cara melabur jika dengan cara itu anda mampu beroleh keuntungan berlipat kali ganda berbanding melabur di dalam ASB. Keuntungan atau pulangan yang diperolehi di dalam unit amanah boleh mencapai sehingga 30% atau lebih setahun bergantung kepada keadaan ekonomi berbanding ASB yang secara purata 7% sahaja. Setiap yang menguntungkan pasti memerlukan usaha dan risiko yang lebih, terpulanglah kepada anda untuk menentukan sama ada berani atau tidak mengambil risiko tersebut. Untuk makluman anda, ketika ini sudah begitu ramai menjadi jutawan dengan melabur di unit amanah dan tidak semua daripada mereka mempunyai kelulusan yang tinggi.

                          Selain itu, Public Mutual dan unit amanah lain kebanyakannya mempunyai Penasihat Syariah masing-masing. Sebagai pelabur Islam kita mempunyai pilihan untuk melabur di dalam dana-dana mereka yang telah diperakui halal dan sentiasa dipantau pergerakannya mengikut garis panduan Islam. Berkenaan isu ASB pula, hanya baru-baru ini sahaja Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menfatwakan pelaburan ke atas ASB sebagai harus.

                          Apa pun paling utama anda harus mempunyai ilmu yang cukup untuk melabur. Pelaburan mampu menjana lebih banyak wang kepada anda, dan pelaburan juga mampu menghabiskan simpanan anda. Jika anda masih tidak jelas tentangnya pelaburan, silalah dapatkan maklumat yang cukup dan bertanya kepada yang arif tentang pelaburan. Buku-buku tulisan Azizi Ali, Sunthara Segar dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang mengenai pelaburan amat bagus untuk dibaca. Saya pasti selepas anda memahami tentang pelaburan, anda akan merasa seronok untuk melabur dan anda tidak takut untuk menghadapi risiko yang bakal dihadapi. :cool:

                          credit to mohdhafez.net

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by frannez View Post
                            Senang cite lagi byk unit yang pelabur pegang,keuntungan pun lebih tinggi..:69:
                            kalau ekonomi dunia makin baik la ...
                            klau tidak ... makin rugi ader la ....:o
                            lagi satu ... we are not expecting good income in short term ...
                            but we are expecting a long term income ...hopefully ...
                            jgn makin rugi sudah ...:o
                            Good advice is always certain to be ignored,
                            but that's no reason not to give it :67:

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by Ishida Uryuu View Post
                              kalau ekonomi dunia makin baik la ...
                              klau tidak ... makin rugi ader la ....:o
                              lagi satu ... we are not expecting good income in short term ...
                              but we are expecting a long term income ...hopefully ...
                              jgn makin rugi sudah ...:o
                              ekonomi global dijangka pulih menjelang 2010..malaysia juga x terkecuali cuma kesan nya tidak la teruk seperti yg dialami oleh US skang..lagi pun fundamental ekonomi malaysia masih kukuh..next year forecast GDP 3.5% (sumber bank negara malaysia)

                              apa yang sering terjadi kepada pelabur/bakal pelabur adalah, bila pasaran dah rendah dan berdiskaun mereka akan menjauhi pasaran sbb bimbang pasaran akan terus menurun...apabila pasaran sudah bergerak naik baru la kelam kabut nk kejar...:D

                              Cuma apa yang selalu sy tekankan da terapkan kepada mentaliti pelabur saya sekarang adalah fokus pelaburan anda untuk long term (3 tahun ke atas) mungkin tahun 2008 ni masih belum ada untung..tidak apa..once ekonomi pulih semula pasti akn ada keuntungan..ekonomi pasti akn naik semula dan tidak selamanya2 akan menurun..:67:

                              Comment

                              Working...
                              X