Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse

Please Read Before Advertise

Please make sure your subject is in the following format


  • * [WTS] Item Name - Price
  • * [WTB] Item Name - Price
  • * [SOLD] Item Name - Price
  • * [BOUGHT] Item Name - Price




Eg,
If you are selling something at Rm40, then your subject should be: [WTS] - Something - RM40
See more
See less

Kelas English DEWASA (SPM,MUET,iELTS,Kerja)@ Seremban / Shah Alam / KLang / Online

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [NEW] Kelas English DEWASA (SPM,MUET,iELTS,Kerja)@ Seremban / Shah Alam / KLang / Online

    Adakah anda masih ragu-ragu dengan penguasaan Bahasa Inggeris anda? masih teragak-agak untuk membuat pembentangan atau temuduga dalam Bahasa Inggeris?




    KELAS ENGLISH DEWASA MYCAMBRIDGE
    - Untuk Kerja, Perniagaan, Melancong, Berhijrah, Mewakili syarikat
    - Cuti Sekolah
    - Semester break Universiti / Kolej
    - Tuisyen MUeT / iELTS
    - Tuition English SPM, PT3, STPM, STAM, SPM Ulangan

    Kadungan: WRITING, SPEAKING, READING dan LISTENING - Terbuka untuk mereka yang langsung tidak tahu bercakap B.I

    Jumlah Pelajar : 1 ~ 4 orang / kelas - pelajar tidak perlu malu utk speaking !

    Kehadiran & Cuti : Kelas biasa adalah fleksibel, 4 minggu dikira 1 bulan, contohnya pelajar boleh bermula pertengahan bulan September dan habis awal Disember, dan hanya hadir 4 minggu kelas - dikira 1 bulan.

    Lokasi : SELURUH Malaysia (KLang, Shah Alam, Seremban, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Penang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sarawak, Sabah), Singapura dan Brunei.


    KATEGORI KELAS (DI RUMAH / CENTER)

    Biasa : 5 Bulan (bergantung kepada kemampuan pelajar)

    Express : 18 jam (1 Bulan ATAU 3 hari )

    Online : Boleh mengambil masa yang sesuai untuk belajar walaupun di tengah malam / Tidak perlu bersusah payah datang ke pusat belajar.


    Maklumat Lanjut >> http://MyCambridge.blogspot.my




    .
    Last edited by AinKaoruWong; 15-01-2019, 02:15 PM.
    http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

  • #2
    Kg. Delek, Sg. Udang, Sultan Suleiman, Pandamaran, Bandar Bukit Tinggi, Batu Belah, Rantau Panjang, Bukit Raja, Setia Alam, i-City, belajar, bahasa, inggeris, nak, belajar, bahasa, inggeris, panduan, belajar, bahasa, inggeris, cara, mudah, belajar, bahasa, inggeris, cara, belajar, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, inggeris, dengan, mudah, grammar, bahasa, inggeris, teknik, belajar, bahasa, inggeris, kelas, belajar, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, english, belajar, bahasa, inggeris, cara, mudah, tips, belajar, bahasa, inggeris, cara-cara, belajar, bahasa, inggeris, panduan, belajar, bahasa, arab, panduan, mudah, saya, saya, kelas, bahasa, inggeris, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, , belajar, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, inggeris, kelas, belajar, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, inggeris, dengan, mudah, kelas, bahasa, english, kursus, bahasa, inggeris, di, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, , , , , panduan, belajar, bahasa, inggeris, panduan, belajar, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, terjemahan, bahasa, malaysia, ke, bahasa, inggeris, grammar, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, english, bahasa, course, terjemahan, bahasa, malaysia, kelas, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, english, belajar, bahasa, inggeris, pusat, bahasa, inggeris, kursus, bahasa, inggeris, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, arab, mempelajari, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja,kelas, belajar, bahasa, inggeris, kelas, bahasa, inggeris, dewasa, cara, belajar, bahasa, inggeris, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, belajar, bahasa, inggeris, dengan, mudah, kamus, bahasa, inggeris, cara, mudah, belajar, bahasa, inggeris, terjemahan, bahasa, inggeris, belajar, bahasa, inggeris, online, kursus, bahasa, inggeris, percuma, learning, english, dewasa, english, english, learning, learn, english, online, english, language, mari, belajar, bahasa, inggeris, kamus, bahasa, jepun, learning, english, online, kursus, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja, belajar, bahasa, inggeris, percuma, teknik, belajar, bahasa, inggeris, bahasa, Panchor, Seremban, Negeri, Sembilan, MUET, IELTS, UITM, Negeri, kerja , tuisyen di rumah kelas tambahan tuisyen home home guru tuisyen home guru tuisyening kelas tambahan guru tuisyen home guru tuisyens kelas tambahan care malaysia kelas tambahan kelas tambahan malaysia kelas tambahan in malaysia home guru tuisyen malaysia kelas tambahan job kelas tambahan centre my kelas tambahan kelas tambahan jobs home guru tuisyen jobs home tuisyen kelas tambahan in penang kelas tambahan penang private home guru tuisyen home tution kelas tambahan king private kelas tambahan kelas tambahan 99 kelas tambahan best kelas tambahan kuala lumpur kelas tambahan in kuala lumpur kelas tambahan teacher kelas tambahan rate kelas tambahan rates kelas tambahan klang kelas tambahan in klang kelas tambahan kl kelas tambahan puchong kelas tambahan in puchong kelas tambahan shah alam kelas tambahan in ipoh english kelas tambahan home guru tuisyen wanted english home guru tuisyen kelas tambahan agency kelas tambahan directory online kelas tambahan kelas tambahan cheras kelas tambahan kajang maths kelas tambahan kelas tambahan advertisement kelas tambahan subang jaya kelas tambahan needed kelas tambahan selangor kelas tambahan vacancies kelas tambahan ampang home tuiton free kelas tambahan kelas tambahan advertisement sample kelas tambahan services home tutition guru tuisyen home in home guru tuisyen at home guru tuisyen guru tuisyens home in home guru tuisyens private home guru tuisyening private home guru tuisyens home tutions my home guru tuisyen kelas tambahan online online tuisyen from home home guru tuisyen needed home guru tuisyen online online home guru tuisyen kelas tambahan agencies kelas tambahans kelas tambahan in sarawak sarawak kelas tambahan kelas tambahan sarawak home guru tuisyen in sarawak sarawak home guru tuisyen home guru tuisyen sarawak home guru tuisyens in sarawak sarawak home guru tuisyens home guru tuisyens sarawak kelas tambahan sg looking for home guru tuisyen home school guru tuisyening home guru tuisyen agency private home teachers home based tuisyen home guru tuisyening services home guru tuisyens directory kelas tambahan for kanak-kanak find home guru tuisyen kelas tambahan agensi
    Last edited by AinKaoruWong; 11-09-2018, 07:45 AM.
    http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

    Comment


    • #3
      Pulang (Novel Diadaptasi daripada Filem) - RM25



      SINOPSIS / DESCRIPTION:


      Novel PULANG ini menceritakan sebuah kisah epic merentas 3 generasi, dari tahun sekitar 1940an sehingga ke masa kini. Novel ini mengisahkan tentang seorang kelasi bernama Othman yang berasal dari Serkam, Melaka yang menempuh pelbagai rintangan dan dugaan ketika belayar ke segenap pelusuk dunia untuk memenuhi janjinya mencari harta dan kekayaan buat isterinya, Che Thom dan anak lelaki tunggalnya, Omar. Sepanjang pemergian suami tercinta, Che Thom setia menanti kepulangan suaminya siang dan malam selama 61 tahun.







      *Terima order seluruh negara, penghantaran melalui pos.


      Berminat untuk beli ?



      KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/07/pul...ada-filem.html











      TERIMA KASIH

      .
      http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

      Comment


      • #4
        Budak Kampung Ini Kongsi 9 Cara Belajar Bahasa Inggeris

        Hari ini, bahasa Inggeris merupakan bahasa perantara yang penting dalam kehidupan kita. Cuba tengok sekeliling kita, majoriti semuanya memiliki telefon bimbit dan komputer.
        Bukankan peralatan teknologi ini menggunakan bahasa Inggeris?
        Tambahan pula pelajar-pelajar. Sejak di bangku sekolah lagi perlu mendalami bahasa Inggeris dengan baik. Lagi pula subjek Sains dan Matematik turut menggunakan bahasa Inggeris.
        Ternyata, penggunaan bahasa Inggeris memang penting dalam kehidupan harian kita sekarang. Jadi di sini kami mahu kongsikan bagaimana seorang budak kampung ini belajar bahasa inggeris sehinggakan membawa beliau ke peringkat yang lebih tinggi.
        BUDAK KAMPUNG BELAJAR BAHASA INGGERIS
        Sekitar Darjah 2 dulu, baru dapat keputusan peperiksaan pertengahan tahun. Saya dapat Nombor 1 dalam kelas, tetapi hanya dapat B dalam Bahasa Inggeris. Saya bersekolah di Sekolah Kebangsaan Semut Api, sebuah sekolah rendah di Pantai Cahaya Bulan (PCB), Kota Bharu, Kelantan.
        Saya ‘ada rasa nak marahkan’ guru ketika itu kerana telah beri homework yang sangat banyak bagi subjek Bahasa Inggeris, sedangkan minggu depan cuti sekolah bermula. Sepatutnya cuti tak perlulah banyak homework. Dahlah payah nak belajar English.
        Tamat sesi sekolah, saya berbasikal bersama kawan-kawan, mahu pulang ke rumah. Tahun itu tahun 1995, kawasan PCB ini adalah kawasan peranginan tersohor yang dikunjungi ramai pelancong, termasuklah orang putih. Selain pantainya yang indah, perusahaan batik, songket dan makanan laut amat popular dan menjadi tarikan utama. Tengah hari itu ada kelibat sepasang orang putih sedang berjalan di bahu jalan dari perhentian bas menuju ke kawasan pantai. Sekolah terletak di tengah antara dua tempat ini.
        Lelaki mat salleh itu tiba-tiba melambai-lambai ke arah kami berempat. Gayanya macam mahu kami berhenti. Saya berdebar-debar. Kalau dia suruh ‘speaking’ memang nayalah, kami semua tak reti nak cakap Inggeris.

        “Hi, guys. I am Allan and this is my girlfriend, Jennifer. We come from Australia…..” saya tidak dapat mendengar dengan jelas kata-katanya. Dia bercakap dengan seorang kawan saya.
        “We missed our bus but ……. Beach resort,” tak jelas apa yang ditanya.

        Saya perlahan-lahan mendekati mereka. Habis si lelaki ini bercakap, semua orang diam. Senyap tanpa suara.
        Tiba-tiba seorang kawan saya mencuit bahu saya, “Weh, mung jawablah (Kau jawablah). Kecek ore putih (cakap dalam Bahasa Inggeris). Dio oyak gapo pung aku tok tahu (Dia cakap apa pun aku tak tahu).”
        Saya pun tak reti nak cakap, kawan-kawan lain lagilah tak tahu. Masa tu, saya dapat B dalam Bahasa Inggeris, kawan-kawan lain dapat C, ada yang tak lulus pun.
        Mungkin si lelaki ini memahami keadaan kami, dia bertanya, “I thought you learn English in school. Can you speak in English at all?”
        Masa itu saya dok mengagak-agak, dia nak ke ‘beach’ iaitu kawasan pantai. Beach Resort. Agak-agak, di kawasan pantailah kot.
        “Go there!” saya memberi jawapan, sambil tangan menunjuk ke arah pantai. “You see …. school? Beach …. there,” sambung saya sambil tangan dok buat gaya menunjuk ke arah pantai. Tergagap-gagap macam orang tak pernah bercakap. Takut-takut macam tengah bercakap dengan raksasa.
        Saat itu saya menangis malu. Menitis air mata. Entah kenapa hati saya terusik hebat. Saya rasa dijentik.

        “Kenapa aku bersekolah dan belajar Inggeris tetapi aku tidak reti bercakap menggunakannya?” hati bertanya-tanya sendiri. Mempersoalkan diri sendiri.

        Cerita yang lebih kurang sama berulang beberapa kali. Ada di kawasan pantai, di kedai makan, di kedai batik dan di sekolah. Ramai pelancong berBahasa Inggeris yang datang ke PCB ini. Setiap kali ditegur itulah buat saya rasa malu kerana tak mampu nak menjawab dengan ayat penuh. Rasa malu besar inilah salah satu pencetus kenapa saya MULA SERIUS belajar Bahasa Inggeris.....
        ....

        baca lebih lanjut di >> http://mycambridge.blogspot.com/2018...a-belajar.html
        Last edited by AinKaoruWong; 21-08-2018, 10:46 AM.
        http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

        Comment


        • #5
          Hello semua!Ok ini lah post yg I harap dpt membantu korang semua nak jawab muet.I know this is muet and its better if I write in english,tapi I rasa baik kita ckp BM jelah sbb senang lagi nak explain.Hehehehe
          Ok speaking dah habis kan?So let's tackle the remaining three

          READING

          Ok reading ni tak tricky.Seperti namanya sendiri reading ni maknanya kita kena faham setiap paragraph yang kita baca.My tip,baca sekali lalu setiap paragraph sebelum menjawab.Jangan tekun sgt baca sebab nak fahamkan ayat yang u tak berapa nak faham.Kalau baca terlalu tekun,u akan panik,and bila panik satu apa pun tak boleh nak jawab.So relax je.Bila dah baca,at least dpt gambaran paragraph tu pasal apa.Lepas dah baca,tgk soalan.Dari situ,carik la jawapan kat perenggan yg sepatutnya.

          Soalan-soalan dia selalunya akan ikut perenggan.Soalan pertama kat line ni,perenggan ni,soalan kedua pula kat line seterusnya dan begitulah sampai habis.SELALUNYA LAH.Tapi mmg mcm tu pun.
          Untuk true/false/not stated.Well true and false tu semua ok kan.Tapi bila false and not stated tu kita confuse.Well simple guys,kalau dlm paragraph tu tak sebut langsung pasal benda yg ditanya tu,mmg terang2 NOT STATED.False ni bila kita baca and kita tau salah,contohnya soalan tanya "1000 people died due to bird flu",tapi dalam paragraph ckp 500 org contohnya.So terang-terang false,kan?

          Ok lagi satu contoh dlm paragraph tulis "bird flu is the major cause of death in asian countries" dan soalan tanya "a cure has been found to cure bird flu in asian countries".Now benda ni bukan false,sbb paragraph tak ckp apa-apa pun pasal cure,tapi bird flu yg jadi cause of death.So untuk soalan mcm ni,kita jawab la not stated,sbb tak state pun kalau ada cure ke tak.Lain la kalau soalan tanya "bird flu gives little effect to the people in asia",ha yg ni kita boleh jawab false,sbb dah terang2 bird flu ni major cause of death.Nampak tak?

          Untuk soalan cari meaning pulak,well the best way is to read the line given again,and tgk for clues.Sebab I pernah try jawab,and I salah -__-.Mmg agak susah la.Tapi I guna cara mcm ni lah.Kalau tak,carik je yg u rasa paling logik dlm list jawapan yg dia kasi.Tapi selalunya akan dpt clue maksud dia apa melalui ayat tu.

          Lastly kalau dpt yg fill in the blanks tu,kalau tak sure mcm mana nak eja,or takut grammar salah,I syorkan tiru je balik ayat yg dah ada dlm paragraph tu bulat-bulat.I tak rasa diorang boleh ckp jawapan u tu salah.Walaupun nanti mcm tak ada space,tulis je.Kalau dah terlalu panjang jawapan dia,pendekkan la sikit.Tapi jgn la main potong2 ayat,try la summarize kan balik ayat tu dan gunakan kata penghubung yg sesuai.Nanti dlm writing I akan kasi link yg akan tunjukkan korang mcm mana nak gunakan basic grammar dgn betul.
          So inilah tips2 untuk reading.

          WRITING

          PART A:-
          Fahamkan graph/bar chart/pie whatever.Mesti tau apa soalan nak,dan apa info yang u boleh dpt melalui graph yg diberi.Selalunya soalan akan direct.Ok untuk part ni I kasi contoh la.Ini ikut pengalaman soalan yg I dpt masa buat muet dulu.

          Soalan yg I dpt pasal qualifications seeked in a job.And dia kasi list of the qualification that employers want and qualifications employees think employers want.So qualification nya sama,tapi ia di grade mengikut nombor yg berbeza.

          Untuk soalan ni,the first thing yg I buat is I list out ikut susunan qualification yg mana paling tinggi dan rendah mengikut employer dan employee.Lepas dah habis drafting,I tulis la ikut susunan mana yg paling tinggi employers nak,diikuti dgn kedua tinggi,sampai la habis dan begitulah untuk employees.And I rasa soalan ni,tak payah nak jawab satu-satu.Kumpulkan mana yg sama dan jawab terus.Macam yg I buat,I list kan side employer dulu,then I buat side employee sbb ada perbezaan pendapat antara kedua2 pihak tentang quality mana yg paling dikehendaki

          Contoh:
          (Intro)-The table given shows the list of qualifications that employers seek and what employees expect the employer would want.

          (Start first paragraph)-In the list of qualifications given in the table,it is seen that the highest quality that is wanted by an employer is hardwork,which is rated 1.This is followed by honesty which is rated 2,and team work is rated 3.It is also seen that experience is one of the skills most employers seek for,as it is rated fourth highest.Haa mcm tu la lebih kurang,see how I elaborated the sentences so dia tak jadi la mcm
          "The highest rated quality is bla.This is followed by bla.Next is bla."

          Kalau buat mcm ni,pendek sgt la karangan nya.Cuba elaborate sikit setiap point.
          Ok yg ini pulak untuk employees

          "However,on the employees side we can see that they feel the best quality is communicating skills,which is rated 2,followed by blablabla"

          Then untuk conclusion,I just tulis je apa yg I nampak kat table tu secara general.Kira summary la.
          Contoh:

          In conclusion,it can be seen from the table that the qualities that is wanted by employers differ with what is expected by the employees.This shows that there is a difference of opinion between both parties regarding each qualification.(yang ni tak nak tulis pun tak apa,I tulis nak tambah perisa).
          Seingat I la,I jawab mcm ni.
          Untuk part ni tak payah nak jawab panjang2 sgt kan ada limit patah perkataan.

          PART B:-

          Part ni agak senang kan,sbb yg ni kita bebas nak tulis apa2 aje.My tip,draft out apa yg kita nak tulis.Tak cukup masa pun,at least tulis je semua idea yg kita nak ckp dulu.Ini akan menyenangkan kita kan.And untuk part ni,sbb kita bebas nak tulis panjang2,maka akan berlaku bnyk masalah grammar.Nak ajar grammar terlalu panjang kat sini,so I kasi link ni,and this link is good sbb dia siap kasi contoh tulisan grammar yg salah.So part ni I tak nak elaborate bnyk la.Tapi seelok-eloknya untuk dpt band 4,kasi la enam perenggan.Satu pendahuluan,empat isi dan satu penutup.Yes at least 4 isi ye.
          The link:http://www.rong-chang.com/grammar/auxiliaries.htm(u guys boleh tekan back and tgk list2 yg lain)

          LISTENING

          Ramai gak yg kantoi kat listening,and I faham sbb listening ni CONFUSING.Dan tambah pulak dpt speaker yg keluarkan bunyi background je lebih,suara org tu tak dgr langsung.Lagilah.
          My tip untuk listening ni,baca soalan yg u dpt dulu.Then dgr betul2 apa yg org tu ckp.Kalau I,I cheating sikit.I takde nak tunggu sampai dia kasi time nak jawab tu.Masa org tu tgh bercakap,masa tu la I tulis apa yg jawapan nak.So the best way is to read the question and dgr je keseluruhan recording tu sbb semuanya penting.And untuk listening ni,make sure u tak distracted,sbb ia memerlukan focus yg penuh.Kalau kita menjeling2 org kat sebelah sambil mendengar,otak kita takkan dpt la nak tangkap apa yg org tu ckp.Lepas tu mula la buat muka toya sambil ckp HA?HA?

          Satu lagi pasal listening ni,ramai dari korang yg buat mistake homonyms.Apa benda ni?Well homonyms ni is bila kita confuse bila dgr perkataan yg sama bunyi,tapi LAIN MAKSUD.Pls be careful!Salah ni,salah la semua.

          Contoh:
          BARE and BEAR
          BLEW and BLUE
          Bunyi sama,tapi maksud lain kan?

          Dan juga ejaan.Well untuk ni mcm mana I nak tolong,soalan dia I tak tau.The best way is to make sure u baca balik jawapan u and tgk ejaan tu betul ke tak.Selalunya lah,recording listening ni takde kasi ayat2 yg kita tak pernah dgr,selalunya perkataan common la jugak.So nak prepare listening ni,bnyk2 la baca surat khabar english,so anda akan familiar dgn perkataan2 yg ada.
          Oh lupa,grammar jugak kalau boleh tolong check.Tapi soalan listening slalu nya mintak 5 perkataan maximum kan,so u guys tulis je balik apa yg u dgr
          Contoh:

          Soalan tanya:What was Aini doing when she got robbed by the men?
          Jawapan:Aini was reading a book.
          And pls make sure jawapan u LOGIK.
          Contoh,org tu tgh ckp pasal kebakaran.So kalau nak tulis jawapan,tulis la "he blew off the fire",and bukan" he blue of the fire".Kan dah tak logik letak blue tu.
          Or
          "I will accept this payment",bukannya "I will except this paymentt".Kan salah.

          So basically mcm tu jela.Hehehehe


          OK,I rasa ini jelah tips2 yg I boleh kasi untuk exam muet nanti.I doakan yg terbaik untuk semua,semoga u all akan mendapat Band 4 dgn jayanya.Feel free to ask me anything in case u rasa apa yg I tulis ni tak mencukupi.Thanks for reading and good luck.You'll get Band 4 and above,Insya Allah :)

          *Ini semua adalah hasil tulisan I,Ellena Razif ye.Ada copyright.Penat tulis u ols!Hahahaha


          ...Tuisyen MUET @ KLang / Shah Alam / Putrajaya / Seremban >> http://www.MyCambridge.blogspot.My
          http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

          Comment


          • #6
            Kalau hendak dihuraikan perbezaannya, ia sebenarnya menunjukkan sesuatu peristiwa itu berlaku pada waktu atau masa yang lebih khusus.


            Contohnya kita ambil faktor Past Tense, iaitu peristiwa yang sudah lepas.


            Yang juga punyai pecahan past continuous tense, past perfect tense dan past perfect continuous tense.


            Secara asasnya, past tense memanglah perkara yang sudah berlaku, tetapi adakah ia berlaku semalamnya, ataupun adakah ia berlaku sepanjang malam?


            Seperti yang anda lihat, terdapat perbezaan bukan antara “semalam” dengan “sepanjang malam”?


            Maksudnya, maklumat anda akan disampaikan dengan lebih khusus jika menggunakan peringkat pembelajaran tense yang lebih detail untuk simple past, past continuous, past perfect dan terakhir past perfect continuous


            Nanti kita akan meneliti lebih lanjut mengenai 3 perkara utama yang kita ingin bincangkan tadi.
            http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

            Comment


            • #7
              KALENDAR MUET TAHUN 2019 : MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA

              PERKARA MUET

              Sesi 1 Sesi 2 Sesi
              Tarikh Pendaftaran Dibuka 14 November 2018 20 Februari 2019 23 Mei 2019
              Tarikh Pendaftaran Ditutup 9 Januari 2019 10 April 2019 10 Julai 2019
              Tarikh Ujian Lisan
              (Speaking) 5, 6, 7, 11, 12, dan 13 Mac 2019 18, 19, 20, 24, 25, dan 26 Jun 2019 10, 11, 12, 17, 18, dan 19 September 2019
              Tarikh Ujian Bertulis
              (Reading, Writing, danListening) 16 Mac 2019 29 Jun 2019 2 November 2019


              Nota : Semua maklumat yang tertera tertakluk kepada pindaan dan kelulusan Ketua Eksekutif Majlis Peperiksaan Malaysia

              >> Jadual yang lebih tersusun di http://www.MyCambridge.blogspot.My



              .
              http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

              Comment


              • #8
                Untuk future tense, ia lebih mudah berbanding dengan present dan past tense.

                Kerana ia hanya melibatkan will dan going to.

                Cara untuk menggunakannya dalam ayat juga lebih mudah difahami.

                Kita tahu yang future tense adalah untuk menunjukkan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

                Contohnya:

                I will eat durian.

                She will eat banana.

                Seperti di atas, untuk penggunaan will kita hanya perlukan gunakan sahaja dengan subjek.

                Tetapi untuk going to anda perlukan menambah verb to be, iaitu am, is atau are seperti apa yang kita pelajari di atas tadi.

                I – am (walaupun ia bersifat satu orang atau individu kita tetap menggunakan am).

                He, She, It – is (ini lebih bersifat untuk satu orang, maka kita gunakan is).

                You, They, We – are

                Sekali lagi, untuk menggunakan going to bagi menunjukkan peristiwa, ayat anda berlaku pada masa yang akan datang haruslah menggunakan peraturan verb to be dengan betul.

                Contohnya:

                I am going to . . .

                We are going to . . .

                They are going to . . .

                She is going to . . .

                Bilakah masanya untuk menggunakan will ataupun going to?

                Untuk menggunakan will kebiasaannya ia melibatkan perkara yang berlaku dengan cepat, ataupun tiada masa untuk anda berfikir panjang.

                Contohnya:

                Katakan telefon rumah anda berdering.

                Tidak sesuai untuk menggunakan:

                I am going to . . .

                Kerana ia seperti melibatkan masa yang lebih panjang.

                Maka . . .

                I will take it . . . adalah lebih sesuai.

                Itu sahaja untuk perkongsian kali ni.




                belajar lebih lagi di http://www.MyCambridge.blogspot.com








                .
                http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                Comment


                • #9
                  Cara Daftar MUET Mac 2019 Secara Online
                  Pemohon yang ingin menduduki peperiksaan MUET sesi Mac 2019 boleh mengisi Borang Pendaftaran MUET secara Online. Ianya terdapat di laman sesawang MPM seperti panduan berikut :-

                  Applikasi eSubmission MPM online
                  Manual Pengguna Calon Persendirian MUET klik MUET Daftar atau di Panduan Pendaftaran
                  Klik pada butang ‘Daftar pengguna’ atau hiperlink ‘Daftar Pengguna’



                  ....lebih lanjut di >> www.MyCambridge.blogspot.com





                  .
                  http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                  Comment


                  • #10

                    Mahu Anak Anda Pintar & Pandai Membaca Sebelum Masuk Tadika?


                    Perhatian Bagi Ibu Yang Sedang Mengandung Atau Yang Mempunyai Anak Dibawah Usia 5 Tahun!!!


                    Ketahui bagaimana mendidik anak anda menjadi anak yang pintar cerdas dan pandai membaca sejak kecil disini..
                    Assalammualaikum & salam sejahtera buat ibu-ibu serta bakal ibu.
                    Boleh dikatakan, hampir semua ibu-bapa inginkan anak mereka menjadi anak yang pintar dan cerdas. Namun, seringkali, tanggungjawab untuk mendidik anak itu, diserahkan bulat-bulat kepada pihak penjaga, nursery, guru tadika dan kadangkala ada juga yang menyerahkannya kepada orang gaji.
                    Sebenarnya, untuk menghasilkan anak yang pintar, terdapat beberapa teknik dan formula yang boleh digunakan, ia sebenarnya bermula dari sejak anak tersebut di dalam kandungan lagi.
                    Namun begitu, untuk ibu-ibu yang sudah melahirkan anak, usah risau, ianya masih belum terlambat untuk membentuk anak-anak anda untuk menjadi anak yang pintar dan cerdas.

                    ...BACA LEBIH LANJUT >> DISINI >> https://mycambridge.blogspot.com/201...i-membaca.html


                    .
                    http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                    Comment


                    • #11
                      Past Tense

                      Past tense mempunyai kata kerja yang bersifat regular dan juga irregular.

                      Untuk regular kebiasaannya anda hanya perlu jadikan akhirannya “ed”.

                      Manakala untuk irregular, anda perlu merujuk jadual yang disediakan oleh English Page, sebagai contoh.





                      Present Tense

                      Untuk present tense pula anda hanya perlu menambahkan “ing” di hujung kata kerja.

                      Selain itu, jangan lupa untuk menambahkan “s” pada kata kerja yang subjeknya ialah He, She dan It.

                      Anda juga perlu mengingati konsep atau peraturan untuk verb to be.





                      Future Tense

                      Kami yakin anda rasakan future tense lebih mudah difahami.

                      Ia hanya melibatkan dua tambahan sahaja, iaitu will dan going to.

                      Perkataan will sudah boleh digunakan terus bersebelahan dengan subjek

                      Manakala going to, mestilah menggunakan verb to be yang betul.



                      Kelas Bahasa Inggeris Dewasa ->> http://www.MyCambridge.blogspot.com






                      .

                      http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                      Comment


                      • #12
                        Cara Bagaimana Berniaga Di Shopee ? - Jana 40 Ribu sebulan !

                        Mungkin anda juga pernah beli barang di Shopee tu!
                        Tapi, rugilah kalau asyik keluar duit sahaja bila masuk dan guna apps Shopee tu!
                        Apa kata kita tukar dan buat duit pula dengan apps Shopee tu?
                        Caranya... Dengan kita jual barang dan jadi peniaga pula disitu! Website Shopee
                        Apa Yang Best Jual Barang Kat Shopee?.
                        Shopee ni lebih kurang sama je macam ebay, lelong dan juga lazada.
                        Ianya sebuah website marketplace! Iaitu tempat orang ramai boleh menjual dan membeli barang!
                        Bahasa mudahnya.. Shopee ini adalah sebuah PASAR! Tetapi secara online!

                        Kalau nak cerita apa yang best jual barang kat shopee ni! Memang banyak sangat kelebihan dan keistimewaannya!

                        Lebih-lebih lagi kalau sebelum ini, anda pernah menjual di FB atau Instagram serta menggunakan Whatsapp untuk Close Sale! Memang leceh sikit kalau guna cara tu!

                        Nak kena layan satu-satu customer untuk dapatkan sale!
                        Tapi kat Shopee, proses jualan itu jadi lebih mudah!
                        Tak perlu dah nak layan satu demi satu customer!

                        Hanya perlu letak gambar produk, letak maklumat produk dan letak harga! Siap!
                        Kalau ada orang beli! Nanti akan dapat notification dari pihak Shopee!
                        Tak perlu dah 24 jam tenung handphone dan berbalas mesej di Whatsapp sebab dok layan customer yang belum tentu pun nak beli!

                        Apa yang paling menarik! Di Shopee ni, pelawatnya ramai! Ramai giler! Secara kasar! Bilangan pelawatnya dianggarkan seramai 21 juta orang sebulan!.. Iaitu kira-kira 700,000 orang sehari!


                        ... BACA LEBIH LANJUT >> http://mycambridge.blogspot.com/2019...opee-jana.html





                        .
                        http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                        Comment


                        • #13
                          MUET : BASIC INFO yang kena tahu


                          enapa kena ada MUET?

                          MUET ini antara syarat kelayakan untuk course degree (undergraduate) untuk masuk university sama ada IPTA atau IPTS. IPTA memang wajib ambik. PM, Datuk Seri Najib telah mewajibkan MUET sebagai syarat kelayakan untuk masuk course degree.


                          Muet ini ada 3 sesi setahun. Boleh tengok kalendar sini.
                          > Mac
                          > Julai
                          > November

                          Requirement Band MUET untuk course degree



                          Band MUET


                          Makin tinggi band, makin bagus markah MUET.



                          Komponen MUET





                          Selalunya MUET ini dia asingkan 2 hari. 1 hari untuk Speaking test sahaja. 1 hari lagi untuk semua writing test (Listening, Reading, Writing). Jangan risau, nanti kat slip muet akan diberitahu tarikh & masa ujian. Contoh gambar slip muet klik sini. Macam dalam gambar, tempat test (test centre) pun akan diberitau.



                          Perkara basic perlu ada sebelum ujian MUET

                          Print siap-siap slip MUET dari link ini dan kena bawa untuk setiap kali peperiksaan.
                          IC dan kad matriks kena bawa juga
                          Alat tulis (untuk semua writing test)





                          Perkara basic lain (I wish somebody told me before I took MUET)

                          Kena pakai baju yang sesuai. Kasut bertutup. Laki baju berkolar. Pakaian yang sopan dan sesuai.
                          Untuk speaking test, alat tulis pensil, pemadam dan kertas disediakan. Speaking test sahaja!
                          Untuk semua komponen writing test (Listening - Reading - Writing), jarak masa dari satu test ke test yang lain tak jauh, jadi pepandailah bawa air masak secukupnya. Biskut ke roti ke untuk makan kalau lapar. Pastikan tidur kena cukup baru dapat jawab power ye tak?
                          Pakai jam walaupun anda membencinya. Datang awal sebelum waktu yang dia tulis terutamanya Listening. Lambat datang listening, dia takkan ulang semula rakaman suara untuk kita. Untuk test centre yang jauh, rancang perjalanan supaya tak terlambat.
                          Untuk listening test, akan ada kuarantin sebelum masuk bilik yang lain. Gunakan masa ini untuk berkenalan dengan candidate group kita dan bincang untuk task B.





                          800/1 - Listening

                          > Boleh tengok format kertas kat buku latihan.
                          > Basically, dengar dan isikan tempat kosong (tapi tak semudah yang disangka)
                          > Perlukan banyak latihan



                          800/2 - Speaking

                          > Anda akan masuk dalam satu group terdiri daripada 4 orang. (Atau 3 orang kalau tak cukup)



                          Handphone / sebarang gajet tak boleh digunakan masa kuarantin & masa dalam bilik test speaking.


                          > Ada 2 task. Task A dengan Task B.

                          Task A (Individual)

                          Kena bercakap selama 2 minit (boleh kurang, tak boleh lebih masa) mengikut topik yang diberi (tak boleh pilih - ikut nasib). 4 orang akan dapat topik/point yang berbeza tapi di bawah tema yang sama.

                          Contoh soalan : What is the best present you can give to your brother?

                          Candidate A : Laptop
                          Candidate B : Money
                          Candidate C : Car
                          Candidate D : Holiday trip


                          Candidate A akan mula dulu. Then, B - C - D. Giliran ikut urutan huruf. Selalunya tak boleh pilih kita nak candidate A ke B ke C atau D. Ikut nasib.


                          # Anda akan diberi masa untuk membaca soalan dahulu
                          # Next, akan diberi masa untuk tulis semua point ikut topik yang diberi
                          # Kena catat apa yang candidate lain cakap untuk bantu diri sendiri untuk task B
                          # Kertas, pemadam dan pensil disediakan.

                          # Task A -
                          Introduction (Kenalkan topik yang diberi)
                          Point (Sekurang-kurangnya dua point)
                          Conclusion ("In conclusion, I strongly agree.." - contoh ayat untuk kuatkan hujah)

                          Pastikan semuanya dalam masa 2 minit. Jangan lebih. Jangan kurang sangat. Cuba optimumkan 2 minit tersebut.



                          Task B (Group)

                          Tiada giliran tertentu. Tentukan siapa yang akan bagi introduction dan siapa yang akan concludekan isi-isi masa dalam bilik kuarantin BUKAN masa dalam bilik speaking baru nak tentukan ye.

                          # Akan diberi masa untuk tulis points (Boleh guna points orang lain dalam task A)
                          # Boleh sokong mana-mana point
                          # Pastikan ada interaksi
                          # Maksimum masa ialah 10 minit.




                          800/3 - Reading

                          # 45 questions
                          # 90 minutes
                          # Objective questions (hitamkan kertas OMR - tak semudah yang disangka)
                          # Kena cuba skor yang ini sebab dia bawa banyak markah





                          800/4 - Writing

                          # 2 section. Section A & B.
                          # Section A ada format tertentu. Report writing essay. (rujuk buku latihan MUET)
                          # Pastikan patah perkataan (150-200 words ONLY). Jangan lebih dan jangan kurang!

                          # Section B ada cara tertentu. Section B Extended writing essay. Selalunya argumentative essay.
                          Introduction
                          Content - Min 3 Main Point
                          Conclusion
                          # (minimum 5 paragraph, 350 words). Pastikan lebih 350 words ya!



                          ...Baca post pasal tips-tips nak skor MUET band 3 ke atas ->> http://MyCambridge.blogspot.com




                          .







                          http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                          Comment


                          • #14
                            Kepada calon-calon yang akan menduduki peperiksaan MUET. Adakah anda kini sedang berada di dalam keadaan rungsing memikirkan tentang peperiksaan MUET yang akan hadapi tidak lama lagi?

                            Maklumlah, peperiksaan MUET ini mungkin salah satu perkara yang terpenting di dalam hidup anda. Ianya akan menentukan sama ada anda akan berjaya untuk menyambung pelajaran ke IPT atau tidak?, atau ia juga akan menjadi tanda penentu bahawa sama ada anda layak atau tidak untuk dinaikkan pangkat di tempat kerja anda.


                            Pada tahun 2015, seramai 183,631 calon telah menduduki peperiksaan MUET, tetapi malangnya, hanya 0.05% sahaja yang berjaya memperolehi keputusan yang cemerlang (Band 6). Sebahagian besar, hanya mendapat Band 3, dan bakinya, memperolehi keputusan yang kurang memuaskan.

                            Keputusan yang kurang memuaskan ini akan menyukarkan anda untuk memperolehi jurusan yang anda idamkan di Universiti. Keputusan untuk kenaikan pangkat di tempat kerja mungkin perlu dipertimbangkan semula oleh pihak atasan apabila melihat keputusan peperiksaan MUET anda yang kurang memuaskan. Mahu atau tidak, anda terpaksa mengambil sekali lagi peperiksaan MUET dan ianya akan mengambil masa anda selama 6 bulan lagi.


                            ...Baca teknik yang betul menjawab MUET disini >> https://mycambridge.blogspot.com/201...saan-muet.html




                            .




                            http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                            Comment


                            • #15
                              CARA MEMBINA AYAT DALAM BAHASA INGGERIS


                              Dalam catatan-catatan yang lepas kita telah mempelajari tatabahasa secara asas. Ini termasuk punctuation mark tanda bacaan, word class kelas perkataan, phrase frasa, sentence ayat dan sebagainya. Walaupun kita belum mempelajarinya secara terperinci, saya rasa ada baiknya jika kita bincang cara membina ayat dahulu. Saya percaya bahawa mempelajari cara membina ayat diperingkat awal boleh membantu dalam memahami pelajaran tatabahasa dengan lebih mudah. Selain itu, saya percaya bahawa ia boleh juga membina keyakinan diri untuk mempraktikkan apa yang dipelajari, sekali gus membolehkan perbualan dilakukan secepat mungkin, insya-Allah.
                              Dalam Bahasa Inggeris, membina ayat dipanggil sentence construction. Berikut adalah perkara-perkara mengenai sentence ayat yang telah kita bincang sebelum ini. Sentence hendaklah:

                              Bermula dengan capital letter huruf besar.
                              Di akhiri dengan full stop tanda titik(.), question mark tanda tanya(?) atau exclamation mark tanda seru(!).
                              Menggambarkan subject subjek dan predicate predikat. Predicate mengandungi verb kata kerja dan boleh juga mengandungi object objek.
                              Mengandungi clause klausa. Simple sentence Ayat mudah mengandungi satu clause manakala compound sentence ayat majmuk dan complex sentence ayat kompleks mengandungi dua atau lebih clause.


                              Persoalannya sekarang adalah "bagaimana caranya nak bina ayat?". Katakanlah kita ternampak seorang lelaki yang telah mencuri sebuah kereta dan kita ingin menceritakan hal ini kepada kawan kita. Berikut adalah langkah-langkah membina ayat untuk cerita kita:

                              Langkah 1: Tentukan subject subjek
                              Lazimnya subject adalah orang atau sesuatu yang melakukan aksi. Dalam cerita kita subject adalah:

                              A man Seorang lelaki


                              Langkah 2: Tentukan verb kata kerja
                              Verb adalah aksi yang dilakukan oleh subject (atau pun keadaan subject itu). Dalam cerita kita verb adalah:

                              stole telah mencuri


                              Langkah 3: Tentukan object objek
                              Object adalah seseorang atau sesuatu yang terlibat dalam aksi tetapi tidak melakukan aksi itu. Dalam cerita kita object adalah:

                              a car sebuah kereta.


                              Dengan tiga langkah di atas maka kita telah membina ayat yang mengandungi subject, verb dan object. Oleh itu, ayat (atau cerita) kita akan berbunyi seperti berikut:

                              A man stole a car. Seorang lelaki telah mencuri sebuah kereta.


                              Kita boleh tambah maklumat mengenai subject (A man Seorang lelaki) dengan menggunakan adjective kata sifat, contohnya perkataan young muda. Ayat kita akan jadi seperti berikut:

                              A young man stole a car. Seorang lelaki muda telah mencuri sebuah kereta.


                              Kita boleh juga tambah maklumat pada object (a car sebuah kereta) dengan menggunakan adjective kata sifat, contohnya perkataan big besar, menjadikan ayat kita:

                              A young man stole a big car. Seorang lelaki muda telah mencuri sebuah kereta besar.


                              Kalau kita ingin menggambarkan cara dia mencuri kereta itu maka kita boleh menggunakan adverb kata keterangan, contohnya perkataan easily dengan mudah, dan ayat kita akan berbunyi:

                              A young man easily stole a big car. Seorang lelaki muda dengan mudahnya telah mencuri sebuah kereta besar.


                              Begitulah seterusnya kita boleh menjadikan cerita kita lebih menarik dengan menambah lagi perkataan-perkataan dari berbagai kelas perkataan seperti yang ditunjukkan di bawah:

                              Noun Kata nama - Merujuk kepada nama seseorang atau sesuatu.
                              Pronoun Kata ganti nama - Menggantikan noun untuk mengelakkan penggunaan noun berulang kali.
                              Article Kata sandang - Mengkhususkan atau mengumumkan seseorang atau sesuatu.
                              Adjective Kata sifat - Memberi keterangan mengenai orang atau benda.
                              Verb Kata kerja - Menggambarkan aksi, perbuatan atau keadaan.
                              Adverb Kata keterangan - Mengubah sedikit maksud verb.
                              Conjunction Kata hubung - menyambung perkataan atau ayat.
                              Preposition Kata sendi nama - Menghubungkan satu perkara kepada perkara yang lain.


                              Jika kita meneliti dengan betul maka kita akan sedar bahawa ayat yang telah kita bina di atas adalah jenis simple sentence ayat mudah iaitu ia mengandungi satu independent clause klausa bebas. Dengan kata lain, ia mengandungi satu aksi (atau verb kata kerja). Kita boleh juga menambah aksi dengan mengatakan bahawa orang yang mencuri kereta itu kemudiannya memandunya pergi, seperti berikut:

                              A young man easily stole a big car and he drove off. Seorang lelaki muda dengan mudahnya telah mencuri sebuah kereta besar dan dia memandunya pergi.

                              Kini ayat kita telah menjadi compound sentence ayat majmuk iaitu ia mengandungi dua independent clause klausa bebas yang telah disambung dengan coordinating conjunction kata hubung setara iaitu perkataan and dan.

                              Seterusnya kita boleh menambah aksi lagi dengan mengatakan pencuri itu ternampak polis seperti berikut:

                              A young man easily stole a big car and he drove off after he saw the police. Seorang lelaki muda dengan mudahnya telah mencuri sebuah kereta besar dan dia memandunya pergi setelah dia melihat pihak polis.

                              Ayat kita di atas sudah menjadi complex sentence ayat kompleks kerana ia mengandungi dependent clause klausa pautan iaitu after he saw the police setelah dia melihat polis. Perkataan after setelah adalah dari kelas subordinating conjunction kata hubung tak setara yang menjadi penyambung dependent clause klausa pautan kepada independent clause klausa bebas.

                              Cara membina ayat yang telah dibincang di atas adalah dalam peringkat asas. Semoga ia dapat memberi keyakinan kepada kita dalam memahami struktur ayat-ayat dan perbualan Bahasa Inggeris.



                              ...TUISYEN MUET & IELTS EXPRESS -> http://MyCambridge.blogspot.com





                              .
                              http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

                              Comment

                              Working...
                              X