Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Fatwa Pengharaman Pelaburan Internet

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Fatwa Pengharaman Pelaburan Internet

  Kat sini aku fwdkan Fatwa Pelaburan Internet. Kalau ada yg dah fwd, aku mintak maaf.. kiranya siaran ulangan lerrr...
  (Ni satu cabang dari Online Bisness)

  Pelaburan saham melalui Internet haram – Majlis Fatwa
  Oleh NOR AZIAH JAAFAR, RUHAIDINI ABD KADIR dan RAMLI ABDUL KARIM

  KUALA LUMPUR 12 April – Ketika wujud gelombang besar penyertaan orang ramai dalam skim-skim pelaburan Internet yang menjanjikan pulangan berlipat ganda, aktiviti itu hari ini difatwakan sebagai haram di sisi Islam.

  Keputusan Mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan Ke-77 di Kuala Terengganu itu sudah pasti memberi kesan kepada aktiviti pelaburan melibatkan tidak kurang 500,000 orang Islam termasuk golongan kenamaan dan profesional berpangkat Tan Sri dan Datuk.

  Majlis berkenaan membuat keputusan itu terhadap semua bentuk pelaburan Internet termasuk skim cepat kaya SwissCash yang kononnya diuruskan Swiss Mutual Fund kerana skim-skim itu secara jelas mengandungi unsur riba.

  Dengan nilai pelaburan mencecah RM1 bilion termasuk kira-kira RM200 juta yang dilaburkan oleh 50,000 pelabur dalam skim SwissCash, tidak kurang 50 jenis pelaburan Internet kini giat melobi orang ramai melabur dengan janji pulangan sehingga 300 peratus.

  Selepas SwissCash dan beberapa lain malap, skim terbaru yang mendapat sambutan hebat ketika ini ialah I Love You Forever menerusi laman web www.iluf.biz yang menjanjikan pulangan sehingga RM21,000 bagi pelaburan pokok RM800 untuk tempoh 12 bulan dan www.ugifund.com yang dilancarkan hari ini.

  Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Profesor Datuk Dr. Abdul Shukor Husin yang ditemui pemberita selepas mesyuarat itu memberitahu, sebarang pelaburan yang menjamin keuntungan secara tetap seperti ditawarkan SwissCash adalah haram.

  Menurutnya, atas alasan itu, Islam tidak membenarkan umatnya melabur dalam segala bentuk pelaburan seumpama itu.

  ‘‘Ada banyak pelaburan alternatif disediakan kepada pelabur yang berlandaskan Islam dan boleh disertai oleh umat Islam,’’ katanya.

  Berdasarkan siasatan Utusan Malaysia, pelaburan Internet pilihan rakyat Malaysia ialah skim yang mendakwa menjana wang dalam pasaran hadapan komoditi seperti minyak, gas, perladangan dan emas.

  Terdapat pelaburan Internet seperti SwissCash yang mendakwa kononnya aktiviti mereka ialah pelaburan offshore yang tidak tertakluk dalam bidang kuasa perundangan termasuk Bank Negara Malaysia (BNM).

  Jenis pelaburan lain yang didakwa sebagai asas aktiviti skim pelaburan Internet ialah perniagaan mata wang asing selain melabur dalam pasaran-pasaran saham luar negara.

  Sebelum ini, media mendedahkan pelaburan skim cepat kaya SwissCash yang tampil dengan pelan pelaburan tanpa had dan jaminan keuntungan lebih meyakinkan yang setakat ini sudah menelan kira-kira RM190 juta wang daripada lebih 50,000 pelabur Malaysia.

  Kutipan wang deposit awam secara haram itu beroperasi dengan modus operandi berasaskan transaksi Telegraphic Transfer (TT) di bank-bank tempatan dan urusan pelaburan menerusi Internet.

  Ekoran itu, BNM membuat kenyataan bahawa skim SwissCash adalah menyalahi undang-undang negara kerana mengambil deposit secara haram.

  Teknologi

  Selain SwissCash, terdapat lebih 50 skim cepat kaya menggunakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) didalangi beberapa sindiket yang menawarkan pelbagai bentuk pelan pelaburan menerusi alam maya Internet.

  Antara skim berkenaan ialah www.ABFund.biz; www.WinliFund.com; www.empay.com; www.buyebarrel.us; www.eaindex.com; www.fical.us; www.GlobalForex.us; www.Arabic.com; www.eracapital.com; www.e-investpro.com; www.GG-trade.com dan www.smartindex.net.

  Dengan membuka laman web www.jutawan.com, pelayar boleh mendapatkan senarai keseluruhan skim-skim pelaburan Internet atau istilah globalnya dikenali sebagai High Yield Investment Programme (HYIP).

  Modal pelaburan dikira berasaskan nilai mata wang Amerika Syarikat (ASD) berdasarkan 3.80 bagi setiap Ringgit Malaysia.

  Dengan pelaburan serendah AS$20 (RM76), skim-skim itu menjanjikan pulangan lumayan minimum dua peratus sehari atau 60 peratus sebulan yang dibayar kepada para pelabur selama 100 hari.

  Pulangan itu jauh lebih besar dan terlalu tinggi jika dibandingkan dengan kadar pulangan yang ditawarkan institusi perbankan iaitu tiga peratus sebulan bagi deposit tetap atau lapan peratus bagi pasaran modal.

  Dengan pelan pelaburan yang menarik menggunakan laman web yang berpusat di Amerika Syarikat (AS), penganjur yang sebenarnya didalangi orang tempatan berjaya mengabui mata para pelabur.


  sumber:utusan Malaysia 13April 2007
  siapalah aku di sisi MU

 • #2
  Tahniah Buat Apect

  Tahniah buat hamba Allah bernama "Apect"...
  Moga ada jugak laaa pelaburan akhiratnet buat bekalan..Aminnn
  siapalah aku di sisi MU

  Comment


  • #3
   perh... respect la..
   nak minx pandangan la.. saya ada nampak satu website:
   http://www.letinvest.net/opportunity

   minx pandangan la.. macam ok, tapi xtahu..
   harap dapat beri komen.
   thanks
   Bridging people from all over the networks
   "different sense of a given words often translate"

   Comment


   • #4
    Kalau ada dengar Skim nak tipu duit org , kita repot je kat bank negara, bg sebulan comfirm kena rushhh..... takde la ramai kena kencing. Sian masyarakat yg tak tau pakai internet ni, byk info diaorg tak tau...

    Comment


    • #5
     Originally posted by amismile View Post
     Tahniah buat hamba Allah bernama "Apect"...
     Moga ada jugak laaa pelaburan akhiratnet buat bekalan..Aminnn
     wat u mean?

     Comment


     • #6
      Originally posted by amismile View Post
      Tahniah buat hamba Allah bernama "Apect"...
      Moga ada jugak laaa pelaburan akhiratnet buat bekalan..Aminnn
      haah. apa kene mengene ngan head gangster bertudung oren?:confused:

      Comment


      • #7
       Bab pelaburan melalui tenet nih memang aku tak menjoinkan diri, dah tau last-last jadi cam mana...walaupon bagus....::::::

       Comment


       • #8
        yer ke....fkjlfjl;sajgnasg hgfosayogfnsahgshglalghsaohg;ashg

        Comment


        • #9
         Info yang sangat bagus..........         BUAT DUIT SECARA ONLINE
         http://waie.notlong.com

         Comment

         Working...
         X