Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mengumpul Matawang Warisan Tanahair ...

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mengumpul Matawang Warisan Tanahair ...

    Mungkin ramai masih tatau hobi saya ada bermacam2 .... well, ini adalah salah satunya yer :)

    dan sesiapa yangada koleksi lama di mana hendak dibuang ker, koleksi lama kepunyaan atuk, ayah, moyang yang tidak lagi dikehendaki, mohon sudi kiranya boleh berunding dengan saya yer, 10q :)













    Last edited by kahar; 07-09-2008, 10:10 PM.
    Life in mono ...
    .

    http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

  • #2
    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket


    ingat lagi matawang RM500 & RM1000 nie? :)

    Photobucket
    Life in mono ...
    .

    http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

    Comment


    • #3
      Wang Zaman Malaya Penjajahan British & Straits Settlement :)






      Photobucket











      Last edited by kahar; 17-06-2009, 03:45 AM.
      Life in mono ...
      .

      http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

      Comment


      • #4
        Wang Zaman Penjajahan Jepun
        Photobucket

        Photobucket

        Photobucket

        Photobucket
        Life in mono ...
        .

        http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

        Comment


        • #5
          Wang Pitis Kelantan & Wang Pitis Terengganu (siling pitisnya masih kukuh di dahan belum diceraikan lagi ok) :)






          Wang Tampang Kedah :)






          Wang Tampang (Perak) abad ke-16 (berbentuk perahu / canoe)




          Wang Tampang (Perak) abad ke-16 (berbentuk kon)




          Last edited by kahar; 17-06-2009, 03:47 AM.
          Life in mono ...
          .

          http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

          Comment


          • #6
            wooo.. kagum seeeeyy...!!! Yg BSN tu, aku kagum giler!!!

            "Mata boleh
            BERZINA dgn melihat, lidah boleh BERZINA dgn bercakap, tangan boleh BERZINA dgn berpegangan,
            kaki boleh
            BERZINA dgn berjalan ke tempat maksiat. Hati pula boleh BERZINA dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia."
            -[HR Bukhari dan Muslim]-

            Comment


            • #7
              Originally posted by kahar View Post
              ni duit 50 versi ape, sempena apa ekh.. xpnh tgk la :105:

              Originally posted by kahar View Post



              ini mau ribu2 nih.. kompom.. nice stuff.. ::
              ni kalau ade kt skolah, semangat budak2 blaja sejarah..
              tp nnti mesti berlaku kerosakn.. cian kahar:71:
              Last edited by untouchable; 07-09-2008, 10:36 PM. Reason: tmbah komen

              Comment


              • #8


                RM50 warna kuning tu keluaran bila ?

                Originally posted by Dr.Mahathir Mohamad
                I believe in open discussion and solving problems openly, Hiding things, being nice, does not take us very far. There is a defect in being nice because one is very likely to be taken for granted. And as far as I'm concerned I'm not going to be nice

                Comment


                • #9
                  :77::77: bestnye tgk koleksi ko kahar

                  aku pun ade tp tak byk. mahal beb hobi2 ni. tak mampu utk memilikinya. mana la ko dpt duit BSN dgn duit tampang tu. very2 rare tu. and it worth thousands nowadays
                  https://www.facebook.com/ehozadotcom
                  Jom teka gambar dan menang RM150!

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by untouchable View Post
                    ni duit 50 versi ape, sempena apa ekh.. xpnh tgk la :105:

                    Luq & untouch : duit matawang RM50 yang kuning tu sempena Sukan Komanwel Malaysia
                    kita dulu tahun 1998:)

                    yang bawah dia warna biru tu plak limited edition masa Chinese New Year yang lepas, keluaran terhad sempena ulangtahun kemerdekaan Malaysiayang ke-50, diaorg dah stop production pun .... but tatau ler time nak dekat raya nie diaorg kluarkan balik (saya ada 5-6 keping yang nie utk disimpan) :)

                    reza : aah, wang pitis (pokok pitis) tersebut telah dijadikan logo untuk BSN. asalnya adalah apabila ufti atau duit berupa pokok dipersembahkan oleh negeri kelantan kepada siam untuk mendapatkan perlindungan dari terengganu yang sedang berperang dgn kelantan ....

                    apect : alar, kumpul slow2 beb, camtu lerrr ceritanya, bukan skaligus pun ...
                    wang pitis n tampang tu saya dapatkan dari satu sumber yang sama, iaitu seorang pengumpul keturunan Cina beberapa tahun lepas, time tu dia serba salah bila saya letak deposit NON-RETURNABLe, n me bagitau dia, "Saya tak kira, saya nak gak yang nie, u mesti jual sama saya ok!" .... heh :):)

                    rgds,
                    kahar :cool:
                    Last edited by kahar; 16-06-2009, 05:23 AM.
                    Life in mono ...
                    .

                    http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by apect View Post
                      aku pun ade tp tak byk.
                      ahem boss, bila nak dispose nak buat garage sale bagitau k ... saya sedia menimbang utk mengambil-alih, terima kasih :)

                      rgds,
                      kahar :cool:
                      Life in mono ...
                      .

                      http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

                      Comment


                      • #12
                        bestnya hobi awak...saya just bada duit rm1 lama je.ada dalm 5 keping.ada yang nak beli?boleh nego.
                        JANA WANG SECARA ONLINE

                        ||||||

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by wantrader8 View Post
                          bestnya hobi awak...saya just bada duit rm1 lama je.ada dalm 5 keping.ada yang nak beli?boleh nego.
                          leh pm jer saya ... kalau kecil amount transaction, kita buat cara post jer k bro :)

                          saya bukan menitikberatkan kualiti mcm sesetengah org, yg org pentingkan kualiti tu kebanyakannya sebab nak menjual balik, syaa tak berminat nak jual balik, saya hanya suka mengumpul warisan tanahair negara jer ... ntah knp, time SPM dulu cukup menyampah subjek sejarah, badi agaknya, heh :D

                          rgds,
                          kahar
                          Life in mono ...
                          .

                          http://i80.photobucket.com/albums/j1...sia/brazil.jpg

                          Comment


                          • #14
                            waahhh aiiii hobi kamu ye en.kahar, semua yg ade kelas2 sendiri..ni baru bebtol bukan tipikal nih..hobi ak suke men bola jek haha

                            ade citer2 nk kumpul2 brg2 yg ak mnat, wat koleksi, tp nanti la..tggu ak dh keje nnt..ak balas dendam!!heh

                            kahar, cakap pasal duet lama ni, bapak ak ade le kumpul sikit2 duet2 lama ni, tp just syiling aje la..bukan duet malaysia ok, duet yg dr mcm2 negara..xde la banyak sgt, tp ade la jugak..penah mntak permission dr dia nk jual kt ebay, tp dulu die mcm x bagi, heh, xtau skang, ko mnat ke kalo syiling2 lama dr negara laen?

                            Comment


                            • #15
                              pada aku pun byk syiling. cth cam syiling limited edisen yg singgit tu tp saiz besar. mana agaknya aku letak. nak kena selongkar balik sume brg2 lama
                              https://www.facebook.com/ehozadotcom
                              Jom teka gambar dan menang RM150!

                              Comment

                              Working...
                              X