Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Fitness, Bodybuilding, Gym-Goers

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Fitness, Bodybuilding, Gym-Goers

    Salam semua,

    Aku try carik takde lagi thread berkaitan bodybuilding & fitness, so aku bukaklah satu. hehe.

    So kt sini sesapa yg kaki gym, tak kira lah atlet, model, bodybuilders, powerlifters, climbers atau sesapa saja yg minat berkaitan bidang ni meh kita lepak sama2 dan share.

    Antara topik yg termasuk dalam ni ialah :

    -Teknik2 Latihan
    -Pemakanan
    -Bagaimana untuk tambah berat
    -Bagaimana untuk kurangkan berat
    -Makanan Tambahan



    Chow
    www.fitnutritions.com
    ************************************************** ****

  • #2
    uh.abg bata~ hehe.abg bata ni,kalau korang2 yg ada prob nk naik berat,meh tanya dia.pro ni.kasi bump skit :D
    sigpic

    Comment


    • #3
      avatar tu gambo bata ke???

      Comment


      • #4
        Originally posted by abu-G View Post
        avatar tu gambo bata ke???
        yer saya, tu gmbr lepas puasa pada tahun lepas. sebelum ni saya kurus je ::peluh::


        Chow
        www.fitnutritions.com
        ************************************************** ****

        Comment


        • #5
          Originally posted by bata View Post
          yer saya, tu gmbr lepas puasa pada tahun lepas. sebelum ni saya kurus je ::peluh::


          Chow
          haha.soalan cepumas utk kau,utk pengguna weight gainer,bila nk kena stop pakai weight gainer? hee
          sigpic

          Comment


          • #6
            bata.. camne aku nak tau teknik latihan yg betul??? penggunaan alat??? cara???

            Comment


            • #7
              Originally posted by sk8leton89 View Post
              haha.soalan cepumas utk kau,utk pengguna weight gainer,bila nk kena stop pakai weight gainer? hee
              tiada jawapan untuk soalan cepumas ko ni, sbb hanya ko yg leh jawap.
              org kata tepuk dada, tanya poket.

              ok, first of all, ko kene buang tanggapan yg protein ni MAGIC POTION.

              ok berbalik kpd persoalan kalo ko nak stop guna WG (weight gainers), boleh je, tp ko kene tgk la, berapa kalori yg ko dpt dari WG dan brape pulak protein yg ko dapt dr WG, then ko telan solid foods supaya jumlah dia sama.

              ko kene igt semakin besar badan, semakin bnyk yg kene dimakan. Seperti kereta gak, semakin besar kereta banyak minyak yang diguna.


              Chow
              www.fitnutritions.com
              ************************************************** ****

              Comment


              • #8
                Originally posted by abu-G View Post
                bata.. camne aku nak tau teknik latihan yg betul??? penggunaan alat??? cara???
                skrg ni dah zaman internet so dah mudah, kita boleh carik kt website cam bodybuilding.com dan video kat Youtube je.

                in fact, saya mula pn tkde sapa nk ajar, malah bljr teori dan video je, sampai la tahap sy sendiri boleh ajar org...ehhhee ::sleepy::


                Chow
                www.fitnutritions.com
                ************************************************** ****

                Comment


                • #9
                  Originally posted by bata View Post
                  tiada jawapan untuk soalan cepumas ko ni, sbb hanya ko yg leh jawap.
                  org kata tepuk dada, tanya poket.

                  ok, first of all, ko kene buang tanggapan yg protein ni MAGIC POTION.

                  ok berbalik kpd persoalan kalo ko nak stop guna WG (weight gainers), boleh je, tp ko kene tgk la, berapa kalori yg ko dpt dari WG dan brape pulak protein yg ko dapt dr WG, then ko telan solid foods supaya jumlah dia sama.

                  ko kene igt semakin besar badan, semakin bnyk yg kene dimakan. Seperti kereta gak, semakin besar kereta banyak minyak yang diguna.


                  Chow

                  hehe.phm2.bab makin besar kereta tu,aku da terasa la.yg wrist tu camna bro?
                  sigpic

                  Comment


                  • #10
                    Ok, salah satu kesilapan org baru masuk ke gym ialah, nak cuba SEMUA alat, dan beranggapan itulah yang terbaik.

                    INGAT!!!
                    KUALITI > KUANTITI

                    Sebenarnye terdapat exercise yang dipanggil IBU kepada setiap part tu, di mana buat satu sahaja, sudah mencukupi.
                    Malah bagi org baru, kekuatan mereka tak mencukupi, maka lebih baik buat STRENGHT FOUNDATION EXERCISE.

                    kat bawh ni aku listkan exercise yg dianggap KING @ IBU exercise


                    Chest
                    Barbell Bench Press

                    Back
                    Deadlift (lower back)
                    Pull ups (upper back & lats)

                    Arms
                    Chin-up / Heavy barbell curl (biceps)
                    Dips / Heavy close grip bench press (tricep)

                    Shoulder
                    Military Press / Push Press

                    Legs
                    Squat

                    ps: boleh google nama setiap exercise
                    Chow
                    www.fitnutritions.com
                    ************************************************** ****

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by sk8leton89 View Post
                      hehe.phm2.bab makin besar kereta tu,aku da terasa la.yg wrist tu camna bro?
                      ok ko kene igt, wpun kita nak build muscle, the outcome tu dah ditentukan.
                      rasanya aku pernah cakap, badan kita ni seperti frame lukisan, ko boleh conteng2 dalam tu tapi FRAME dia tetap takkan berubah.

                      so ko boleh besarkan area yg ada muscle, bahagian wrist adalah tendon2 yg menggerakkan jari, seperti konsep puppet.

                      wpun ko dah besar nnti, tp org masih boleh bezakan, yg ko dlu sbrnyr kurus, dgn tgk kat wrist ko je. ada lagi ciri2 lain contohnye tulang rahang. hehe.

                      aku bg contoh seperti di bawah :

                      Mariusz Pudzianowski (World Strongest Man)


                      dia ni frame mesomorph

                      Frank Zane


                      2-2 mascular kan? tapi ada beberapa ciri yg kita boleh tgk Frank Zane sebenanrye genetik kurus.

                      so org yg genetik kurus, contohnye cam aku, workout sampai mati pun takkan boleh jadik cam Mariusz, sebab FRAME yg berbeza, plg gempak aku bleh jadik cam Frank Zane je.



                      berbalik kpd persoalan wrist mmg tkleh wat apa, tapi ko leh besarkan forearms dgn exercise2 ni

                      - towel pull ups
                      - wrist curls
                      - reverse grip barbell curl
                      - gripper
                      - bukak skru besar2 cam pomen (haha)
                      - keringkan baju dgn memulas :p


                      Chow
                      www.fitnutritions.com
                      ************************************************** ****

                      Comment


                      • #12
                        dulu...time muda2 mmg aku pagi gym....join Ultimate Gym kat Wangsa Maju owned by Terry Gallyot....dah ok dah badan...tp pas tu aku xcident..... berhenti jap....pas tu dah mula malas sampai skrg.....heh heh ::lazy::

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by Zappa's Fan View Post
                          dulu...time muda2 mmg aku pagi gym....join Ultimate Gym kat Wangsa Maju owned by Terry Gallyot....dah ok dah badan...tp pas tu aku xcident..... berhenti jap....pas tu dah mula malas sampai skrg.....heh heh ::lazy::
                          hahha..aku kenal Terry tu, dah jumpe dia dah pun masa Mr Fusion Excel kat Carrefour wangsa maju. tinggi dan besar orangnye ::lazy::


                          Chow
                          www.fitnutritions.com
                          ************************************************** ****

                          Comment


                          • #14
                            How abt abs, upper lower and oblique?

                            Thks

                            Comment


                            • #15
                              Oo, abg bata pun dah masuk ehoza,
                              sebelum ni dok nampak kat LYN.

                              ON 100% whey boleh dapat diskaun tak?
                              Last edited by axymax; 09-12-2009, 05:57 PM.

                              Comment

                              Working...
                              X