Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Berkuda, bermain pedang dan memanah

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Berkuda, bermain pedang dan memanah

    Salam semua
    saya ahli baru
    mencari sahabat atau kenalan yang memiliki minat yang sama
    berhasrat menubuhkan kelab untuk mengembangkan potensi anak melayu dalam bidang berkuda, berpedang dan memanah
    ada sesiapa mempunyai pengalaman dalam salah satu dari ketiga2 seni diatas?

    maaf sekiranya thread ini pernah dibincangkan
    mohon agar sekrianya pernah ada, share kan link untuk ke perbincangan berkenaan

  • #2
    pergghhh.. ni hobi org kaya ni bro...

    org miskin2 cam kami ni, hobi ngumpol setem je... :D

    Comment


    • #3
      berpedang cmne tu bro........?
      sigpic

      "Sabda Rasulullah S.A.W :
      "sesungguhnya Allah tidak ,melihat kepada bentuk tubuh kamu dan tidak juga pada rupa paras kamu,
      tapi dia melihat pada hati kamu " (Daripada Abu Hurairah ra)"

      Comment


      • #4
        oh saya memang berhasrat untuk buka kepada umum
        maybe pada permulaan kita guna kuda awam seperti di tasik titiwangsa atau DBKL di tasik permaisuri
        memanah dan berpedang adalah sangat sihat untuk kita kaum lelaki
        berpedang juga bukanlah hobi org kaya namun sebab ia dipelopori oleh org bukan melayu maka ia di commercial kan supaya org melayu tak berpeluang mempelajarinya

        jika anda berminat, mari suarakan pandangan anda di thread ni
        saya bersedia menyediakan class free untuk meramaikan lagi org melayu yang pakar dalam bidang ini
        sebenarnya saya berhasrat menyahut seruan rasulullah SAW yg menganjurkan supaya umat ISLAM memahirkan diri dalam berenang, memanah dan berkuda

        come on guys
        kalu berminat jom join thread ni
        saya insyaALLAH akan usaha kumpul dana untuk realisasikan hasrat ini

        wife saya dan saya bukanlah org senang tapi kami ada dream yg besar utk kemaslahatan umat ISLAM seluruhnya

        malah anak saya sejak dari kecil telah saya dedahkan dengan kemahiran berpedang

        saya lakukan semuanya dengan percuma, mula2 dedahkan minat dulu (bagi tengok cerita2 yg ada action pedang dan horse riding, dan memanah)
        lama2 belikan pedang dan arch mainan
        kuda masih belum pernah naik lagi

        Comment


        • #5
          antara aktiviti yg Nabi galakkan den just minat memanah. tapi tak tau kat ner nak join

          Comment


          • #6
            Marilah join, sebagai eprsediaan menghadapai perang akhir zaman di mana senjata api tidak lagi berfungsi dan jentera motor tidak berfungsi

            Comment


            • #7
              salam tuan hamba, bagus jugak tuan hamba bg cadangan camni..
              guru2 hamba dulu pon awal2 lagi mencanangkan supaya belajar benda ni sme..
              dulu dorang cakap utk persediaan, time tu manela hamba tau ape2..
              cume skang ni baru hamba sedar..
              nasib baik la hamba sempat menuntut..
              tang ilmu memanah je hamba tak berapa nak reti..
              berkuda pon dah lame hamba tinggalkan pasal area umah hamba skang yg tinggal hanya lah lembu yg jalan pon mcm nak taknak je..
              yg lain alhamdulillah..
              skang ni pon orang2 lame tmpt hamba pon tgh sibuk training..
              tapi hamba memang menyokong la idea tuan hamba.. memang bagus la utk preparation...
              sigpic
              MELAYU itu tegak berdirinya seperti 'Alif', Rendah tunduknya seperti 'Wau'..
              Disulami hatinya dengan kalimah "La Ilaha Illah Allah, Muhammadurrasulullah..."

              Comment


              • #8
                Originally posted by Jedi_Hopeful View Post
                oh saya memang berhasrat untuk buka kepada umum
                maybe pada permulaan kita guna kuda awam seperti di tasik titiwangsa atau DBKL di tasik permaisuri
                memanah dan berpedang adalah sangat sihat untuk kita kaum lelaki
                berpedang juga bukanlah hobi org kaya namun sebab ia dipelopori oleh org bukan melayu maka ia di commercial kan supaya org melayu tak berpeluang mempelajarinya

                jika anda berminat, mari suarakan pandangan anda di thread ni
                saya bersedia menyediakan class free untuk meramaikan lagi org melayu yang pakar dalam bidang ini
                sebenarnya saya berhasrat menyahut seruan rasulullah SAW yg menganjurkan supaya umat ISLAM memahirkan diri dalam berenang, memanah dan berkuda


                come on guys
                kalu berminat jom join thread ni
                saya insyaALLAH akan usaha kumpul dana untuk realisasikan hasrat ini

                wife saya dan saya bukanlah org senang tapi kami ada dream yg besar utk kemaslahatan umat ISLAM seluruhnya

                malah anak saya sejak dari kecil telah saya dedahkan dengan kemahiran berpedang

                saya lakukan semuanya dengan percuma, mula2 dedahkan minat dulu (bagi tengok cerita2 yg ada action pedang dan horse riding, dan memanah)
                lama2 belikan pedang dan arch mainan
                kuda masih belum pernah naik lagi
                Confirm saya join....tanpa was-was :)
                www.nosignature.com

                Comment


                • #9
                  hamba nie suka memanah.....memanah awek...tapi tak kena2 ajer...
                  >>>

                  Comment


                  • #10
                    tu panahan arjuna tuhh... :D

                    Comment


                    • #11
                      Mr Euro, saya sangat tertarik dengan pengalaman anda
                      boleh anda share pengalaman berpedang dan berkuda
                      memanah memang memerlukan skill yang tinggi
                      silap cara boleh mencederakan lengen bidik dengan kecederaan yang parah.

                      saya kecewa dengan permainan kafir, mereka meletakkan suka yang disarankan oleh Rasulullah spt Kuda, Panah dan Pedang sebagai sukan elit menyebabkan ramai orang ISLAM hari ni yang hanya merupakan orang kebanyakan / average tidak mampu / jadi takut untuk menyertai sukan ini.

                      jika mr Euro pernah berguru, mungkin kita boleh jemput guru berkenaan untuk menjadi penasihat



                      Originally posted by euronymous View Post
                      salam tuan hamba, bagus jugak tuan hamba bg cadangan camni..
                      guru2 hamba dulu pon awal2 lagi mencanangkan supaya belajar benda ni sme..
                      dulu dorang cakap utk persediaan, time tu manela hamba tau ape2..
                      cume skang ni baru hamba sedar..
                      nasib baik la hamba sempat menuntut..
                      tang ilmu memanah je hamba tak berapa nak reti..
                      berkuda pon dah lame hamba tinggalkan pasal area umah hamba skang yg tinggal hanya lah lembu yg jalan pon mcm nak taknak je..
                      yg lain alhamdulillah..
                      skang ni pon orang2 lame tmpt hamba pon tgh sibuk training..
                      tapi hamba memang menyokong la idea tuan hamba.. memang bagus la utk preparation...

                      Comment


                      • #12
                        Hisham 27, welcome to the club
                        terima kasih atas sokongan anda
                        jika mr Hisham mempunyai anak kecil, adalah lebih elok untuk kita ajak anak itu bersama agar minat dan cinta terhadap sukan ini bercambah dan subur'

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by Jedi_Hopeful View Post
                          Hisham 27, welcome to the club
                          terima kasih atas sokongan anda
                          jika mr Hisham mempunyai anak kecil, adalah lebih elok untuk kita ajak anak itu bersama agar minat dan cinta terhadap sukan ini bercambah dan subur'
                          Bila leh start xtvy nih ? tak sabar lak rasa nya :)
                          www.nosignature.com

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by Jedi_Hopeful View Post
                            Mr Euro, saya sangat tertarik dengan pengalaman anda
                            boleh anda share pengalaman berpedang dan berkuda
                            memanah memang memerlukan skill yang tinggi
                            silap cara boleh mencederakan lengen bidik dengan kecederaan yang parah.

                            saya kecewa dengan permainan kafir, mereka meletakkan suka yang disarankan oleh Rasulullah spt Kuda, Panah dan Pedang sebagai sukan elit menyebabkan ramai orang ISLAM hari ni yang hanya merupakan orang kebanyakan / average tidak mampu / jadi takut untuk menyertai sukan ini.

                            jika mr Euro pernah berguru, mungkin kita boleh jemput guru berkenaan untuk menjadi penasihat
                            sebenarnya takdela berpengalaman sgt..
                            cukupla sekadar utk makan minum diri sindri..
                            belum sampai lg tahap nak ajar2 orang ni..
                            cume kalo ade saranan mcm tuan hamba punye ni, memang hamba menyokongla, pasal budak2 skang dah byk yg lupe pasal sme ni..
                            jgn kata orang lain, adik hamba sindri pon bile hamba nak berkongsi ilmu pon asik menghilangkan diri je..
                            memang nak kena smackdown la tu..
                            n sebenarnya tok guru hamba dah lame takde, al-fatihah buat beliau..
                            tapi byk jugakla pesanan yg beliau tinggalkan semasa hayat beliau dulu..
                            sigpic
                            MELAYU itu tegak berdirinya seperti 'Alif', Rendah tunduknya seperti 'Wau'..
                            Disulami hatinya dengan kalimah "La Ilaha Illah Allah, Muhammadurrasulullah..."

                            Comment


                            • #15
                              Assalamualaikum pembuka bicara,

                              Khemoky sudah lama tidak bertandang ke Ehoza kerana kesibukan melampau Khemoky.

                              Khemoky minat juga. Nak join

                              Comment

                              Working...
                              X