Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Proton vs Produa

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Proton vs Produa

    salam..jum sembang mengenai dua jenis product ni... mana yg paling best?
    15
    proton
    66.67%
    10
    produa
    33.33%
    5


  • #2
    adik (perodua) kena mengalah ngan abg (proton) - menjawab persoalan kenapa keta kompak perodua mhal dari keta bagak proton.. :))
    Suatu Kenangan™
    ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
    ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t

    Comment


    • #3
      ada review kata myvi (from produa) tak best.. bnyk rosak sana sini lps setahun dua.. betui ke?

      Comment


      • #4
        :salam:

        Kereta ni sebenarnya even brand Oriental atau Continental sekalipun jika dapat yang bermasalah memang akan bermasalah.

        Proton mungkin dalam 10 000 unit yang keluar 5 000 ada problem.

        Perodua pula mungkin dalam 10 000 unit yang keluar 3 000 ada problem.

        Brand Oriental dan Continental pula mungkin dalam 10 000 unit, ada 500 saja yang bermasalah.

        So luck have it role too when you bought a car, as a matter of fact when you bought anything as well.

        Kembali kepada Proton dan Perodua.

        Secara amnya kualiti Proton semakin meningkat dan memuaskan, Perodua QC nya lebih baik lagi kerana bahagian QC di letak di bawah bos/kepala Jepun.

        Dari segi praktikaliti:

        Ruang Proton lebih besar berbanding mana-mana model Perodua.

        Aksesori etc Perodua lebih baik sikit dr Proton.

        Keselamatan, more or less the same keduanya.

        Keselesaan, more or less the same keduanya.

        Penjimatan minyak, Perodua jimat sikit tapi sebenarnya bergantung kepada faktor pemanduan juga, sekiranya anda seorang heavy footer, suka bawa brg2 yang tak perlu dalam kereta maka penggunaan minyak akan meningkat.

        Comment


        • #5
          Originally posted by dolby View Post
          ada review kata myvi (from produa) tak best.. bnyk rosak sana sini lps setahun dua.. betui ke?
          ish3... myvi SE den 2thn lebey, xde plak masalah..... skrg tip top lg :D

          Comment


          • #6
            dulu mmg proton so worse..truk sangat kualiti nye..but now, era dah berubah..kualiti proton semakin menghampiri perodua...dari segi style, proton semakin nampak sporty...sesuai dengan kehendak pengguna...
            ~panggil aku abg bad~
            ~Baru nampak sopan~

            Comment


            • #7
              both ade pros' & cons', rase ramai yg da arif dan faham. for me, kedue-due ny byk beri kesan pada ekonomi rakyat, peluang pekerjaan & peluang perniagaan. 4me, im looking for a big car since i will married & hop on/off my child & pa/ma soon.

              Comment


              • #8
                dari segi design, perodua nmpklah kreatifnya...tapi dari segi perfomance..dua2 2/5 bintang aku kasi.

                perodua : sejak tahun lepas ramai kenalan aku yg cuba nak jual keter myvi diorang... sbb sakit blkng semasa pandu, diorang kata mcm dok dlm kotak..

                proton : saga yg baru boleh tahan lah, luas... ok lah utk harganya yg murah
                Ubah Paradigma

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Neo5 View Post
                  :salam:

                  Kereta ni sebenarnya even brand Oriental atau Continental sekalipun jika dapat yang bermasalah memang akan bermasalah.

                  Proton mungkin dalam 10 000 unit yang keluar 5 000 ada problem.

                  Perodua pula mungkin dalam 10 000 unit yang keluar 3 000 ada problem.

                  Brand Oriental dan Continental pula mungkin dalam 10 000 unit, ada 500 saja yang bermasalah.

                  So luck have it role too when you bought a car, as a matter of fact when you bought anything as well.

                  Kembali kepada Proton dan Perodua.

                  Secara amnya kualiti Proton semakin meningkat dan memuaskan, Perodua QC nya lebih baik lagi kerana bahagian QC di letak di bawah bos/kepala Jepun.

                  Dari segi praktikaliti:

                  Ruang Proton lebih besar berbanding mana-mana model Perodua.

                  Aksesori etc Perodua lebih baik sikit dr Proton.

                  Keselamatan, more or less the same keduanya.

                  Keselesaan, more or less the same keduanya.

                  Penjimatan minyak, Perodua jimat sikit tapi sebenarnya bergantung kepada faktor pemanduan juga, sekiranya anda seorang heavy footer, suka bawa brg2 yang tak perlu dalam kereta maka penggunaan minyak akan meningkat.
                  can't disagree dengan opinion ni

                  even kalau beli porsche atau lambo pun ade yg bermasalah. kalo tak takkan ade kes org bakar n letupkan keta tu sebab geram

                  back to proton n perodua

                  both proton dengan perodua sama2 bagus. tapi ade kelebihan n kelemahan masing2 bagi setiap model. poroton selalu bermasalah dari segi aksesori, tp enjin ok. power jugak. perodua pulak mempunyai QC yang bagus tapi saiznya selalu kecil dan harganya kadang2 overprice dengan saiz body
                  https://www.facebook.com/ehozadotcom
                  Jom teka gambar dan menang RM150!

                  Comment


                  • #10
                    gua memang minat proton tetapi minyak kuat sgt..bebeza dgn perodua.

                    "Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan."

                    Comment


                    • #11
                      bagi aku harga proton mahal sbb market dier sikit..xmacam kareta2 lain..perodua plak nk amik untung atas alasan diorg gunakan teknologi [email protected]
                      Last edited by utonium; 20-09-2011, 11:00 AM.

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by utonium View Post
                        bagi aku harga proton mahal sbb market dier sikit..xmacam kareta2 lain..perodua plak nk amik untung atas alasan diorg gunakan teknologi [email protected]
                        Dua-dua pembuat kereta nasional ni sebenarnya menjual pada harga yang tidak patut.

                        Mereka adalah pembuat kereta kebangsaan namum harga jualan untuk model dalam negara lebih mahal dari model yang dieksport.

                        Model eksport pula lebih banyak aksesorinya dan lebih baik kualitinya.

                        Kerajaan patut menarik cukai-cukai yang terkandung atau setidaknya mengurangkan cukai-cukai yang tersembunyi dalam harga kereta tersebut.

                        Perlu kita ingat, rakyat Malaysia membeli kereta dan terpaksa berhutang sampai 7 hingga 9 tahun bukan kerana kita mahu, tapi kita terpaksa dan sistem dan struktur cukai yang diamalkan kerajaan sekarang yang membuatkan kita berhutang.

                        Untuk jadi negara maju dan berpendapatan tinggi, kita masih jauh lagi.

                        Itulah hakikatnya.

                        Comment


                        • #13
                          aku setia dengan proton wira ku :D

                          ada rezeki evo9 menjadi idaman...


                          "ILMU ITU PELITA HATI, TIDAK TERLIHAT TAPI NYATA"

                          Comment


                          • #14
                            mengidam persona ....tapi seken lerr.......:D

                            pedulik apa org kata......janji aku salin sikit2...:D
                            >>>

                            Comment


                            • #15
                              pesona ok gak... cc 1.6..
                              ada kwn kata, pesona punya minyak kuat makan.. betul ke?
                              uncle aku baru dapat kete inspira free sbb dpt naik pangkat..
                              katanya, inspira ok la minyk.. effective dan inovatif bab minyk walaupun 2.0

                              Comment

                              Working...
                              X