Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Permasalahan Tentang Kereta

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Permasalahan Tentang Kereta

    Sesiapa yang ada masalah dengan kenderaan anda boleh la nyatakan disini problem tersebut & sama-samalah kita menyelesaikan masalah tersebut...

  • #2
    owhhh, mekanik rupenye ko nie ek? bagus ni. dah ade pakar dlm bidang kete plk kat ehoza ni :D

    timing belt biasanya bile kite patut tukar? lagi 1, aritu alternator aku rosak. bunyinya bising sgt. so adik aku tukarkan, kena la caj RM70. berbaloi ke tu? aku sndr pun tatau alternator gen2 bape hargenye
    https://www.facebook.com/ehozadotcom
    Jom teka gambar dan menang RM150!

    Comment


    • #3
      Biasanya timing belt jangka hayatnya ikut keluaran..ada yang 100k tapi jangan kita terlalu berharap mileage kita sampai 100k..buat dala 85k dah standby untuk tukar..setakat upah tukar alternater rm70 kira mahal pasal aku selalu ambik pun dalam rm35 ke 40 je...

      Comment


      • #4
        wooohh... ade mekanik doss rupenye dlm ehoza ning... huhuhu... bleh la aku menumpang belajor apa yg aku tak tahu lagi... ermm... kete aku stakat ni ok lagi, satu je yang selalu jadi masalah... minyak tu, camane nak gerak kalo tak nak isi? hahahahaha... tensen dgn minyak mahal!!!

        Comment


        • #5
          Originally posted by joney View Post
          wooohh... ade mekanik doss rupenye dlm ehoza ning... huhuhu... bleh la aku menumpang belajor apa yg aku tak tahu lagi... ermm... kete aku stakat ni ok lagi, satu je yang selalu jadi masalah... minyak tu, camane nak gerak kalo tak nak isi? hahahahaha... tensen dgn minyak mahal!!!
          ko trun tolak jer...huahuahua...:dance:
          berfikir secara nyata,bertindak secara bijak,terima dengan redha

          Comment


          • #6
            Bro Rafiza ni mekanik rupanya. Bleh la aku tanya kalau ada prob dengan kete. Aku ada gak saspen ni, ada org kata Naza Citra kalau mileage cecah 25k akan bocor radiator. Skang ni x senang hati bawak keta, asyik jeling temperature meter je. Hehehehe.

            Betul ke x bro? Mana la tahu ada kes sebelum ni.

            Comment


            • #7
              Originally posted by Sonche View Post
              Bro Rafiza ni mekanik rupanya. Bleh la aku tanya kalau ada prob dengan kete. Aku ada gak saspen ni, ada org kata Naza Citra kalau mileage cecah 25k akan bocor radiator. Skang ni x senang hati bawak keta, asyik jeling temperature meter je. Hehehehe.

              Betul ke x bro? Mana la tahu ada kes sebelum ni.
              ko pakai citra, minyak kuat tak? sekuat harimau kuat??? hahaha...

              Comment


              • #8
                Originally posted by rafiza View Post
                Biasanya timing belt jangka hayatnya ikut keluaran..ada yang 100k tapi jangan kita terlalu berharap mileage kita sampai 100k..buat dala 85k dah standby untuk tukar..setakat upah tukar alternater rm70 kira mahal pasal aku selalu ambik pun dalam rm35 ke 40 je...
                mcm tu ke? TQ2. cina tu siap kelentong adik aku, kunun 70k dah kena tukor. aku tgk ok lagi jek. bunyi2 yg menunjukkan tanda die dah nazak pun blm ade lagi. kalo timing belt bape plk? cina tu cakap RM500. mcm bapak mahal jek. oh ya, aku pakai proton gen2. kete tu takde pada aku skrg sbb adik aku guna utk praktikal.

                Originally posted by joney View Post
                wooohh... ade mekanik doss rupenye dlm ehoza ning... huhuhu... bleh la aku menumpang belajor apa yg aku tak tahu lagi... ermm... kete aku stakat ni ok lagi, satu je yang selalu jadi masalah... minyak tu, camane nak gerak kalo tak nak isi? hahahahaha... tensen dgn minyak mahal!!!
                ko naik bas ajek la gi skolah tu.. takpun jual jek gen2 ko tu hahaha :D tp gen2 aku plk makin lama makin kuat minum minyak la. pehal tah
                https://www.facebook.com/ehozadotcom
                Jom teka gambar dan menang RM150!

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Sonche View Post
                  Bro Rafiza ni mekanik rupanya. Bleh la aku tanya kalau ada prob dengan kete. Aku ada gak saspen ni, ada org kata Naza Citra kalau mileage cecah 25k akan bocor radiator. Skang ni x senang hati bawak keta, asyik jeling temperature meter je. Hehehehe.

                  Betul ke x bro? Mana la tahu ada kes sebelum ni.
                  So far aku belum pernah dengar lagi problem ni..tapi pada aku baik jangan guna coolant pasal coolant ni memendekkan jangkahayat radiator..seeloknya guna air suling..air yang keluar dari air cond rumah tu..tadah & gunakan pada radiator..tapi keluarkan dulu air yang ada dalam engine...

                  Comment


                  • #10
                    Timing belt tak pernah tunjukan ape-ape bunyi kalau nak putus..berwaspada..cuma berpandukan pada mileage & selalu check bila mencurigakan..anggaran dala rm500 tu ok le pasal gen2 tu campro..barang memang mahal...

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by joney View Post
                      wooohh... ade mekanik doss rupenye dlm ehoza ning... huhuhu... bleh la aku menumpang belajor apa yg aku tak tahu lagi... ermm... kete aku stakat ni ok lagi, satu je yang selalu jadi masalah... minyak tu, camane nak gerak kalo tak nak isi? hahahahaha... tensen dgn minyak mahal!!!
                      Bab minyak ni payah aku nak cerita pasal minyak petrol memang mahal sekarang ni..aku pun guna minyak merah je..rm10 - 5.320 litre..tak boleh nak disavekan kecuali simpan kereta je..alat-alat bantuan nak savekan petrol tu semuanya kencing...jangan le percaya pada menatang tu..baik duit tu isi minyak lagi bagus...dari beli megsaver baik beli macsaver.

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by joney View Post
                        ko pakai citra, minyak kuat tak? sekuat harimau kuat??? hahaha...
                        Minyak dia bukan tahap harimau? Thap gaban lagi. Hehehehe. Tapi padan dengan selesa dia. Naik Genting rilex je, nk banding dgn Wira aku dulu

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by rafiza View Post
                          So far aku belum pernah dengar lagi problem ni..tapi pada aku baik jangan guna coolant pasal coolant ni memendekkan jangkahayat radiator..seeloknya guna air suling..air yang keluar dari air cond rumah tu..tadah & gunakan pada radiator..tapi keluarkan dulu air yang ada dalam engine...
                          Aku ikut je apa yg pusat service buat. Nantila tunggu warranty habis boleh try guna air suling.

                          Air yg keluar dari aircond tu air suling ke? Boleh minum tak? Hehehehe

                          Comment


                          • #14
                            air yang keluar dari air cond tu le yang elok untuk radiator..baik air cond rumah ataupun kereta..lagi senang kalau air cond rumah..senang tadah..

                            Comment


                            • #15
                              Ada sesiapa yang ada kancil?...kalau ada problem apa saje just ajukan soalan...aku sedia membantu...

                              Comment

                              Working...
                              X