Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

AMATEUR RADIO

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • AMATEUR RADIO

  Apakah Itu RADIO AMATUR

  Pengenalan

  Perkhidmatan radio amatur telah wujud di kebanyakkan negara di dunia ini dan berkomunikasi menggunakan ulangan yang sama . Di Malaysia , Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia ( MCMC ) adalah sebuah badan yang dipertanggungjawabkan untuk mengawal selia Stesyen Radio Amatur.

  Untuk menjadi pengendali sesebuah stesyen radio amatur , seseorang itu mestilah memiliki Lesen Penguntukan Radas ( Apparatus Assignment ) yag sah atau bagi stesyen radio amatur negara lain yang mempunyai perjanjian timbal balik dengan Malaysia.

  Negara-negara tersebut ialah : Thailand , Indonesia , Laos , Vietnam , Myanmar , India , China , Mongolia , Eropah , United Kingdom , Republik Jerman , Switzerland , Finland dan Republik Czechoslovakia.
  Last edited by joney; 30-12-2007, 01:56 AM.

 • #2
  Apakah itu Radio Amatur?

  Radio Amatur ataupun juga dikenali sebagai Ham Radio" ialah hobi berkenaan membina, menguji-kaji dan berkomunikasi melalui radio. Pengguna-pengguna Radio Amatur ini saling berhubungan dengan rakan-rakan mereka seluruh dunia melalui beberapa set-set frekuensi radio yang telah ditetapkan.

  Bilakah Radio Amatur bermula?

  Sejarah Radio Amatur ini telah bermula semenjak perhubungan radio digunakan. Pada tahun 1912, Kongress Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang pertama bagi mengawal selia pemancaran radio di Amerika Syarikat. Bermula 1914, pengguna Radio Amatur telah mula berkomunikasi dan mengadakan satu sistem penghantaran mesej di antara mereka. Di Malaysia, radio amatur merupakan titik bermulanya perkhidmatan radio komersil.


  Apakah yang boleh saya lakukan dengan Radio Amatur?

  Tidak seperti teknologi perhubungan lain, Radio Amatur membolehkan anda berhubung dari mana-mana tempat, kemana-mana tempat, pada setiap masa. Pada waktu-waktu bencana, Radio Amatur amat berguna, terutamanya kepada agensi-agensi penyelamat. Pada ketika lain, anda juga kadang kala boleh bercakap dengan para angkasawan atau membalikkan isyarat dari bulan. Anda juga boleh menghantar fail ataupun gambar secara digital. Adakah hobi lain yang menyediakan ciri sebegitu seperti hobi ini?


  Saya sentiasa sibuk. Adakah saya masih boleh menikmati hobi ini?

  Sudah tentu. Hobi ini tidak terikat kepada sesuatu masa, tempat dan pendapatan seseorang. Memandangkan ianya mudah dikendalikan, ramai yang sentiasa sibuk mendapati ianya seronok digunakan dan mengurangkan tekanan selepas seharian bekerja. Anda dan juga keluarga anda juga boleh berkumpul dan mempelajari hobi ini.


  Apakah perbelanjaan yang diperlukan bagi hobi ini?

  Sebuah radio bersaiz telapak tangan yang baru mungkin sama harganya dengan satu TV 19 inci yang berkos rendah. Radio yang lebih besar adalah sama kosnya dengan satu komputer peribadi. Selain dari itu, bahan-bahan pembelajaran berkenaan Radio Amatur adalah mudah didapati dari internet dan sekiranya perlu untuk dibeli, harganya adalah berpatutan. Yuran peperiksaan bagi mendapatkan Sijil Perakuan juga adalah rendah. Secara alternatif, sekiranya anda cenderung untuk menguji-kaji, seperti kebanyakan pengguna Radio Amatur atau "Ham Radio", anda boleh membuat unit radio anda sendiri.
  Siapa yang boleh membantu saya?

  Kelab-kelab Radio Amatur terdapat di seluruh Malaysia dan bersedia untuk membantu anda. Ada di antara kelab-kelab tersebut mempunyai halaman web yang mengandungi maklumat mengenai hobi tersebut. Salah satu contoh adalah halaman web Pertubuhan Penyiar Radio Amatur Perak di http://www.parts.org.my atau www.marts.org.my


  Bagaimana saya boleh menjadi seorang operator Radio Amatur?

  Hanya mereka yang telah diperakukan sahaja dibenarkan untuk mengendalikan sesuatu alat Radio Amatur. Bagi mendapatkan Sijil Perakuan, anda haruslah warganegara Malaysia berusia 14 tahun ke atas dan lulus ujian-ujian berikut:

  Ujian Teori Radio dan Kefahaman Peraturan Radio bagi Sijil Perakuan Kelas B; atau

  Ujian Sijil Perakuan Kelas B dan juga lulus ujian Kod Morse bagi Sijil Perakuan Kelas A.


  Siapakah yang mengeluarkan Sijil Perakuan itu?

  Sijil Perakuan tersebut dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kepada mereka-mereka yang telah lulus ujian yang ditetapkan.

  Adakah saya perlu membayar yuran?

  Sijil Perakuan tersebut haruslah diperbaharui setiap tahun. Yuran tahunan bagi Sijil Perakuan Kelas A adalah sebanyak RM36 dan bagi Sijil Perakuan Kelas B, yurannya adalah sebanyak RM24 setahun.


  Apakah yang boleh saya pelajari sekarang?


  Anda boleh memulakan pelajaran anda dengan mempelajari fonetiks abjad yang digunakan oleh pengguna-pengguna Radio Amatur di seluruh dunia!

  Comment


  • #3
   Perkara Do's And Don't

   PERKARA-PERKARA YANG DIBENARKAN

   Pengendali Stesyen Radio Amatur kebiasaannya dikenali sebagai ” Ham Radio Operator ” atau ” HAM ” . Aktiviti-aktiviti yang dibenarkan adalah seperti berikut :

   1. Berkomunikasi dengan stesyen radio amatur di seluruh dunia dengan radio HF.

   2. Berkomunikasi diantara bandar-bandar dengan menggunakan radio VHF dan UHF.

   3. Memberi perkhidmatan komunikasi ketika berlakunya bencana alam sekiranya tidak
   terdapat alat komunikasi yang lain atau tidak berfungsi.

   4. Membina sendiri radio , alat pemancar , alat penerima dan antena.

   5. Berkomunikasi melalui satelit amatur di orbit tanpa sebarang kos.

   6. Berkomunikasi dengan angkasawan ketika mengelilingi dunia.

   7. Membuat kajian dengan Amatur TV ( ATV ) , Slow Scan TV ( SSTV ) atau menghantar gambar potret dengan menggunakan faksimili.

   8. Mengambil bahagian didalam sebarang pertandingan Radio Amatur atau membina sendiri peralatan pandu arah.

   9. Mengambil bahagian dalam aktiviti mencari dan menyelamat.

   PERKARA-PERKARA YANG TIDAK DIBENARKAN

   Secara khususnya , terdapat beberapa perkara yang mana stesyen radio amatur dilarang melakukannya :

   1. Pengendali stesyen radio amatur dilarang sama sekali mencari sumber kewangan melalui radio.

   2. Pengendali stesyen radio amatur dilarang sama sekali memancarkan siaran kepada umum. Pemancaran radio amatur adalah untuk diterima oleh pengendali stesyen radio amatur sahaja.

   Comment


   • #4
    HURUF FONETIK

    Huruf fonetik digunakan adalah semata-mata untuk mengelakkan kekeliruan ketika kesukaran berkomunikasi atau sebutan untuk perkataan yang sukar. Adalah disyorkan penggunaannya ketika berkomunikasi untuk mengelakkan kesalahan ejaan di dalam perbualan.

    Callsign HARUS disebut secara fonetik. Sebutan fonetik tersebut boleh dirujuk pada halaman 4.

    Berikut adalah HURUF fonetik.

    A - alfa
    B - bravo
    C - charlie
    D - delta
    E - echo
    F - foxtrot
    G - golf
    H - hotel
    I - india
    J - juliet
    K - kilo
    L - lima
    M - mike
    N - november
    O - oscar
    P - papa
    Q - quebec
    R - romeo
    S - sierra
    T - tanggo
    U - uniform
    V - victor
    W - whiskey
    X - x-ray
    Y - yankee
    Z - zulu

    Comment


    • #5
     SIJIL PENGENDALI RADIO AMATUR

     Peraturan 27 ( 1 ) Akta Komunikasi dan Multimedia ( Technical Standard ) Peraturan 2000. Tiada sesiapa yang dibenarkan mengambil alih atau melakukan sebarang aktiviti kecuali ia mempunyai tauliah. Pengendali radio amatur adalah diwartakan dibawah peraturan dan untuk mengoperasikan sesebuah stesyen radio amatur seseorang itu mestilah mempunyai kewibawaan dan kemahiran yang telah ditetapkan.

     Sijil Pengendali Radio Amatur adalah satu sijil yang dapat membuktikan bahawa pengendali berkenaan mempunyai pengetahuan yang secukupnya didalam bidang tersebut dan dapat mengendalikan stesyen radio amatur dengan betul dan bertanggungjawab mengikut peruntukan undang-undang.

     Terdapat dua kelas Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur :

     1. Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur Kelas A ( AROC Class A ).
     2. Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur Kelas B ( AROC Class B ).

     SIJIL PENGENDALI RADIO AMATUR KELAS A

     Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur kelas A melayakkan pemegang sijil untuk memohon ASAA Class A. Untuk kelayakan seseorang itu diwajibkan lulus Peperiksaan Radio Amatur ( RAE ) dan ujian amali kod morse atau CW Test.

     Mulai 1 April 2007, kelulusan ujian amali kod morse tidak diperlukan. Walaubagaimana pun ujian amali kod morse akan dianjurkan untuk tujuan pengiktirafan atau kemahiran.

     SIJIL PENGENDALI RADIO AMATUR KELAS B

     Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur kelas B melayakkan pemegang pemohon untuk memohon ASAA Class B sahaja. Untuk kelayakan mendapat sijil ini seseorang itu mestilah lulus didalam Peperiksaan Radio Amatur.

     Comment


     • #6
      BAGAIMANA UNTUK MENGAMBIL BAHAGIAN DIDALAM RADIO AMATUR

      Untuk mengendalikan Stesyen Radio Amatur, pengendali mestilah memegang Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur yang dikeluarkan oleh SKMM ( MCMC ). Permohonan boleh di buat dimana-mana pejabat Wilayah SKMM ( MCMC ). Tanda Panggilan ( CallSign ) akan diberikan kepada pemohon yang berjaya mengikut Kelas Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur. Sijil Penguntukan Radas Radio Amatur membenarkan pemegang untuk mengambil bahagian dan mengoperasikan Stesyen Radio Amatur.

      Peruntukan Tanda Panggilan ( Call Sign ) di Malaysia adalah seperti berikut :

      Semenanjung Malaysia - Kelas A - 9 M 2 x x x
      Kelas B - 9 W 2 x x x

      Sabah - Kelas A - 9 M 6 x x x
      Kelas B - 9 W 6 x x x

      Sarawak - Kelas A - 9 M 8 x x x
      Kelas B - 9 W 8 x x x

      PENGUNTUKAN RADAS RADIO AMATUR

      Semua Stesyen Radio Amatur mestilah mempunyai lesen yang sah daripada SKMM ( MCMC ) sebagai sebuah badan berkuasa untuk industri komunikasi di Malaysia. Anda mestilah memiliki sijil Penguntukan Radas Radio Amatur ( ASAA ) untuk mengendalikan Stesyen Radio Amatur.

      Di bawah kategori radio amatur terdapat tiga kelas iaitu :

      1. Permohonan untuk Penguntukan Radas ( Perkhidmatan Amatur ) ASAA kelas A dan B

      2. Permohonan untuk Penguntukan Radas ( Perkhidmatan Mobil ) borang untuk Stesyen Pengulang ( Repeater ) Amatur

      Tempoh sah Penguntukan Radas Radio Amatur ( ASAA ) adalah diantara 3 bulan hingga 5 tahun.

      KELAYAKAN UNTUK MEMOHON PENGUNTUKAN RADAS RADIO AMATUR

      Untuk kelayakan, pemohon mestilah :

      1. Berumur tidak kurang dari 18 tahun untuk kelas A dan berumur tidak kurang dari 14 tahun untuk kelas B

      Bagi pemohon dibawah umur 21 tahun, dikehendaki mendapat pengesahan daripada ibubapa, penjaga atau mana-mana pihak yang akan bertanggungjawab.

      2. Warganegara Malaysia atau warganegara asing yang mempunyai perjanjian timbal balik ( Reciprocal Aggrement ) dengan Malaysia.

      3. Pemegang Sijil Pengendali Stesyen Radio Amatur ( AROC ) kelas A atau B hendaklah mengemukakan salinan keputusan Peperiksaan Radio Amatur kepada SKMM ( MCMC ).

      KEPERLUAN PEMATUHAN

      Pemegang Sijil Penguntukan Radas Radio Amatur ( ASAA ) mestilah akur dengan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan undang-undang dan pindaan yang dibuat.

      KEPERLUAN PEMATUHAN ANTARABANGSA

      Pemegang Sijil Penguntukan Radas Radio Amatur ( ASAA ) mestilah akur dengan Peraturan Radio ( Radio Regulation ) Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa ( ITU ) dan Konvensyen Telekomunikasi Antarabangsa ( ITC ).

      Penggunaan ulangan untuk stesyen pengulang yang mengoperasikan jalur Ulangan Amat Tinggi ( VHF ) dan Ulangan Teramat Tinggi ( UHF ) dalam jarak 50 kilometer daripada sempadan Malaysia akan memerlukan Koordinasi Sempadan dengan negara jiran berkenaan.

      YURAN PENGUNTUKAN RADAS RADIO AMATUR


      Yuran Penguntukan Radas Radio Amatur adalah seperti jadual dibawah :

      Kelas Yuran Permohonan Yuran Tahunan
      Kelas A RM 60.00 RM 36.00
      Kelas B RM 60.00 RM 24.00
      Stesen Pengulang Amatur RM 60.00 RM 60.00

      PERJANJIAN OPERASI TIMBAL BALIK


      Stesyen Radio Amatur negara luar boleh memohon dibawah perjanjian operasi timbal balik dengan Malaysia. SKMM ( MCMC ) akan mengeluarkan ASAA kepada stesyen amatur luar negara sekiranya permohonan memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan. Pengeluaran lesen berkenaan mengikut kelas lesen dari negara asal.

      ASAA hanya akan dikeluarkan tidak melebihi tempoh masa sah yang dikeluarkan oleh negara asal atau setahun atau mana yang terdahulu.

      Stesyen Radio Amatur negara luar yang tidak ada mempunyai perjanjian operasi timbal balik dengan Malaysia akan dipertimbangkan pengeluaran lesen bergantung kepada kes-kes tertentu sahaja. Walau bagaimana pun pengesahan dari ahli MARTS akan dipertimbangkan.

      PEPERIKSAAN

      Terdapat dua jenis peperiksaan Radio Amatur :

      1. Peperiksaan bertulis Radio Amatur ( RAE ).

      2. Peperiksaan amali Kod Morse ( CW Test ).

      PEPERIKSAAN RADIO AMATUR ( RAE )

      Peperiksaan bertulis merangkumi tajuk-tajuk berikut ;

      1. Teori Eletrik , Eletronik dan Radio Komunikasi.

      2. Teori dan Operasi peralatan radio termasuk sistem antenna , pemancar , penerima , amplitude , modulasi ulangan dan teknik single sideband.

      3. Peraturan yang dibuat dibawah akta yang membolehkan mana-mana stesyen ujud dan beroperasi dan termasuk perkhidmatan kajian amatur.

      4. Peraturan Radio Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa ( ITU ) membolehkan stesyen radio amatur beroperasi dan melakukan kajian dan tertakluk kepada peraturan operasi stesyen radio amatur secara amnya.

      Terdapat 100 soalan didalam peperiksaan ini dalam bentuk objektif dan calun diberi masa selama 3 jam untuk menjawab kesemua soalan. Setiap jawapan yang salah tidak akan dipotong markah.

      UJIAN KOD MORSE ( CW TEST )

      Adalah satu peperiksaan amali untuk mengukur keupayaan dan kemahiran pengendali stesyen radio amatur.

      1. Berupaya menghantar mesej dengan betul dengan menggunakan kekunci telegraf samada kekunci separuh otomatik atau kekunci eletronik dalam tempoh 3 minit dengan kelajuan bahasa biasa termasuk angka , Isyarat Khas , Kod ’Q’ dan isyarat kecemasan didalam Kod Morse Antarabangsa.

      2. Berupaya menerima mesej dengan betul dengan menggunakan kekunci telegraf samada kekunci separuh otomatik atau kekunci eletronik dalam tempoh 3 minit dengan kelajuan bahasa biasa termasuk angka , Isyarat Khas , Kod ’Q’ dan isyarat kecemasan didalam Kod Morse Antarabangsa.

      Calun mestilah berupaya mengantar mesej sebanyak 36 perkataan ( lebih kurang lima huruf satu perkataan ) dalam bahasa biasa dalam masa tiga minit dengan kelajuan 12 perkataan seminit tanpa isyarat pembetulan. Maksimum empat kesalahan dan empat isyarat pembetulan adalah dibenarkan.

      Calun mestilah berupaya menerima mesej sebanyak 36 perkataan ( lebih kurang lima huruf satu perkataan ) dalam bahasa biasa dalam masa tiga minit dan setiap angka dan huruf yang diterima salah dikira satu kesilapan. Satu perkataan yang mana satu atau lebih huruf yang diterima salah dikira dua kesilapan. Maksimum empat kesilapan didalam bahasa biasa dan maksimum dua angka yang diterima salah dibenarkan.

      BAGAIMANA UNTUK MEMOHON MENDUDUKI PEPERIKSAAN

      Peperiksaan akan diadakan dari masa ke semasa. Tarikh , Masa dan Tempat akan ditentukan oleh SKMM ( MCMC ). Notis penghebahan akan dibuat melalui media cetak dan eletronik. Terma dan syarat , peraturan permohonan , cara pembayaran dan lain-lain yang berkaitan dengan peperiksaan akan juga dimaklumkan.

      YURAN PEPERIKSAAN

      Yuran peperiksaan adalah seperti berikut :

      1. Peperiksaan Radio Amatur ( RAE ) - RM 50.00

      2. Ujian Kod Morse ( CW TEST ) - RM 50.00

      Yuran peperiksaan tidak akan dikembalikan kepada calun sekiranya menarik diri atau tidak hadir pada tarik peperiksaan. Yuran tidak boleh dipindah dari satu tarikh peperiksaan ke tarikh peperiksaan yang lain atau dari calun kepada calun yang lain.

      HAD KELAYAKAN UMUR

      Had kelayakan umur minima untuk menduduki Peperiksaan Radio Amatur ( RAE ) adalah 14 tahun.

      Had kelayakan umur minima untuk menduduki Ujian Morse Kod ( CW Test ) adalah 18 tahun.

      Stesyen Radio Amatur Kelas A diberi keutamaan untuk pemancaran kuasa tinggi tetapi perlu mengambil kira dan bertanggungjawab ketika beroperasi/mengendali stesyen.

      Comment


      • #7
       " WHEN WE LOSE OURSELVES IN GIVING, WE FIND OUR REASON FOR LIVING "

       'Apabila kita sanggup memberi tanpa mengharapkan balasan, maka kita menemui matlamat untuk hidup'

       Comment


       • #8
        aku x pham.. wawawawawa
        Suatu Kenangan™
        ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
        ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t

        Comment


        • #9
         ko bace mesti ko paham... :D

         Comment


         • #10
          untuk pe radio amatur ni sebenarnya???
          Ive tried so hard and get so far, in the end, its doesnt even matter!!!

          Comment


          • #11
           pnjangnya nak kna baca..
           Suatu Kenangan™
           ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
           ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t

           Comment


           • #12
            Originally posted by ArericH View Post
            pnjangnya nak kna baca..
            tu la pasal... kalo dah malas, mmg payah la... hehe :))

            Comment


            • #13
             Originally posted by joney® View Post
             tu la pasal... kalo dah malas, mmg payah la... hehe :))
             bla aku ada msa aku bacala... :5:
             Suatu Kenangan™
             ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
             ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t

             Comment


             • #14
              Contoh2 alat Radio Amatuer...

              Comment


              • #15


               Last edited by joney; 01-06-2009, 10:50 PM.

               Comment

               Working...
               X