Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Angksa hantar benih cili ke ISS

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • [NEW] Angksa hantar benih cili ke ISS


  Dua angkasawan menunjukkan cili di ISS.


  SEPERTI yang dilaporkan sebelum ini, penyelidikan berkaitan angkasa dan sebarang program atau aktiviti yang ada hubung kait dengan bidang tersebut tidak pernah berhenti selepas kejayaan Program Angkasawan Negara (PAN) 2007.

  Malah, susulan daripada kerjasama yang sedia terjalin sejak PAN 2007 dengan Agensi Penerokaan Angkasa Lepas Jepun (Japan Aerospace Exploration Agency-JAXA) melalui pelbagai program sains angkasa khususnya sains mikrograviti, semakin diperhebatkan.

  Mungkin masih ramai tidak menyedari bahawa PAN dan program pelancaran satelit sebelum ini bukanlah penghujung kepada pembangunan sains dan industri angkasa, sebaliknya penyelidikan mikrograviti sebagai contoh, tetap diteruskan .

  Program mikrograviti melibatkan penghantaran protein untuk penghabluran ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) oleh Prof Dr. Raja Zaliha Abdul Rahman masih diteruskan malah ditambah dengan penglibatan penyelidik Malaysia pada program MARS 500 melibat bidang bio perubatan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

  Penglibatan Malaysia dalam penyelidikan itu berdasarkan kepada satu sebab yang kukuh iaitu kejayaan PAN.

  Menurut Ketua Unit Penyelidikan Sains Angkasa (UPSA) Agensi Angkasa Negara (Angkasa) , Mhd. Fairos Asillam , penyertaan Malaysia yang aktif dalam kumpulan Space Environment Utilization di Forum Agensi Angkasa Asia Pasifik Forum (APRSAF) juga memberikan pelbagai manfaat negara.

  Terbaru, Malaysia bersama beberapa negara lain di rantau ASEAN berpeluang menghantar biji benih cili mereka untuk di bawa ke ISS bagi memantau perkembangan cili berkenaan dalam persekitaran mikrograviti di ISS.

  Mhd. Fairos memberitahu, persekitaran ISS sering dijadikan medium eksperimen memandangkan kekuatan gravitinya terlalu rendah iaitu 0.000001 berbanding 10 di bumi dan ini menyediakan persekitaran sesuai bagi menjalankan penyelidikan bagi mengkaji perubahan molekul atau sel.

  ''Melihat perubahan tersebut sesuai kerana ia dapat menentukan sifat sebenar molekul atau sel," ujarnya pada taklimatnya kepada wartawan Mega Utusan Malaysia di pejabatnya di Angkasa, baru-baru ini.

  Beliau memberitahu, peluang itu datang selepas Malaysia diberi peluang menyertai program penyelidikan di Modul Eksperimen Jepun dan penyelidikan sains mikrograviti melalui penerbangan parabola yang terbuka kepada pelajar siswazah di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan pelajar IPTS.
  Kibo merupakan modul eksperimen milik Jepun di ISS.

  Di samping itu, katanya melalui keanggotaan Malaysia dalam Jawatankuasa Asia-Parabolic Flight, pakar dari JAXA turut membentangkan kertas kerja di Bengkel Sains Mikrograviti 1 (2008) dan 2 (2009).

  Angkasa juga menurutnya telah menganggotai Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Perancangan Misi Kibo Asia (MJKPMKA).

  Fungsi jawatankuasa tersebut adalah untuk merangka dan merancang program berkaitan sains mikrograviti peringkat serantau untuk dijalankan di Kibo.
  Hasil daripada mesyuarat MJKPMKA yang diadakan 17 Jun tahun lepas, ia telah dipersetujui bahawa program Biji Benih Angkasa Untuk Masa depan Asia (The Space Seeds for Asian Future) akan dilaksanakan sebagai projek Kibo.

  Turutan daripada itu, mesyuarat memutuskan supaya setiap ahli mesyuarat yang terdiri daripada negara-negara serantau termasuk Malaysia perlu mengemukakan cadangan spesimen biji benih untuk dipertimbangkan untuk di bawa ke ISS berserta perancangan pelaksanaan program di peringkat tempatan.

  Objektif program berkenaan ialah mempromosi program penyelidikan dan pendidikan sains mikrograviti di kalangan negara serantau di Asia Pasifik.

  Sehubungan dengan itu, Angkasa untuk memilih calon biji benih terbaik dan seterusnya membentuk satu jawatankuasa kerja bagi program ini.

  Ahli jawatankuasa kerja tersebut terdiri daripada Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian, Malaysia (MARDI), Lembaga Getah Malaysia, Lembaga Minyak Sawit Malaysia dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Persetujuan utama dalam mesyuarat itu ialah bersetuju untuk negara menyertai program itu kerana ia merupakan peluang pertama kali untuk sektor penyelidikan pertanian untuk mengembangkan penyelidikan ke angkasa lepas dan mempunyai keunikan dalam program pendidikan yang mampu memberi impak kepada pelajar-pelajar sekolah.

  Mesyuarat juga bersetuju menyenarai pendek cadangan biji benih yang hendak dibawa iaitu cili (Capsicum annuum (cv. MC11)) atau betik (Carica papaya (cv. Eksotika)) Program tersebut yang diterajui oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) melalui Angkasa dan disokong oleh rakan kerjasama MARDI, Kementerian Pelajaran dan Jabatan Pertanian Malaysia. MARDI terlibat dalam program penyelidikan manakala Kementerian Pelajaran dalam program pendidikan.

  Menurut Mhd. Fairos, cili dipilih untuk diterbangkan ke ISS kerana saiznya yang kecil dan bilangannya yang banyak (10,000 biji > 100g).
  Ia kata beliau, sejajar dengan objektif program di peringkat serantau yang mana ia merupakan platform untuk menerapkan kesedaran dan pendidikan berkaitan dengan mikrograviti di Malaysia.


 • #2
  Kajian lanjut potensi cili


  Dr. Mohammed Selamat Madom menunjukkan contoh mc 11 yang dibawa ke iss.

  PENGHANTARAN cili Malaysia ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) memberi tanggungjawab baru kepada Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dan Jabatan Pertanian.

  Ini kerana, selepas biji benih tersebut dihantar ke Malaysia dari Jepun menerusi pos ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, pegawai dan kakitangan Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) dan MARDI berurusan dengan pihak berkuasa di lapangan terbang untuk proses penerimaan.

  Biji benih cili berkenaan di bawa ke Stesen Kuarantin Selepas Masuk (PEQ) Kebangsaan, Jabatan Pertanian, Serdang untuk ditanam dan dikuarantinkan sehingga berbuah.

  Pegawai yang banyak terlibat ialah Penolong Pengarah Unit PEQ Seksyen Penguatkuasaan Kuarantin Tumbuhan, Stesen PEQ, Normawati Lanisa.

  MARDI pula menjalankan beberapa penyelidikan termasuk kawalan kualiti meliputi aspek, ketulenan biji benih, kelembapan, peratus percambahan dan kecerdasannya.

  Menurut Ketua Unit Pengeluaran Bahan Tanaman, Biji Benih dan Baka Ternakan MARDI, Dr. Mohammed Selamat Madom, pada cadangan awal program yang dibincangkan Ogos tahun lepas, dua spesies tanaman dicadangkan iaitu betik dan cili.

  Varieti cili yang menjadi pilihan ialah Semerah, Kulai dan MC 11.

  Oleh kerana ketika itu tempoh yang singkat diperlukan untuk membuat keputusan dan cili memang sedia ada pada jumlah yang diperlukan, maka pihaknya memilih sayur berkenaan.

  ''Kami di MARDI memilih varieti cili MC11 kerana ia berada dalam simpanan kami dalam jumlah yang diperlukan. Benih berkenaan dihasilkan oleh penyelidik tempatan dan kod 11 sama dengan tahun 2011," ujarnya ketika ditemui di Serdang baru-baru ini.

  Biji benih Cili MC 11 dihantar ke Jepun pada November 2010 dan dihantar ke ISS pada Januari 2011 sebelum kembali semula ke bumi pada Jun tahun ini. Ia dihantar ke negara ini pada Julai tahun yang sama.

  Beliau berkata , analisis peratusan percambahan yang dijalankan ketika ini, ia mencapai 90 peratus, sama dengan biji benih yang tidak dihantar ke ISS.

  Analisis seterusnya ialah menentukan peratus kelembapan dan juga ketulenan benih berkenaan.

  Kajian lanjut akan dijalankan membabitkan aspek tumbesaran dan ketahanan terhadap penyakit terutama serangan virus.

  ''Kami juga akan membuat kajian lanjut terhadap struktur sel sama ada berlaku perubahan atau sebaliknya selepas di bawa ke ISS,"' kata Dr. Mohammaed Selamat.

  Kajian-kajian lanjut tersebut akan dimulakan pada Disember ini selepas tempoh kuarantin tamat.

  Beliau memberitahu, pihaknya memperoleh dana sumbangan Angkasa RM30,000 untuk tujuan tersebut.

  Malah kajian genetik termasuk DNA fingerprinting juga akan dijalankan bagi menentukan sama ada berlaku perubahan terhadap profail DNA biji benih cili berkenaan.

  Mengenai sama ada, perlunya menghantar biji benih lain ke ISS jika ditawarkan peluang yang sama pada masa akan datang, beliau berkata, betik atau Carica papaya boleh dipilih untuk tujuan tersebut.

  Selain Malaysia, negara lain yang turut ditawarkan oleh JAXA dalam program penghantaran biji benih ke ISS baru-baru ini ialah Thailand, Vietnam, Indonesia di samping Jepun.

  Antara empat Negara ASEAN berkenaan, Malaysia, Thailand dan Indonesia ada menghantar biji benih cili. Namun masing-masing mempunyai varieti mereka yang tersendiri.

  Comment


  • #3
   nak kasi alien tumbuk sambal ke? :D

   Comment


   • #4
    :)) nih alien pon takut sebab tak tahan pedas:gelak guling:

    Comment


    • #5
     pertumbuhan cili dlm 100..hanya 50 yng survive.....jadi adakah 100 tu terus 100 hidup..
     >>>

     Comment


     • #6
      mesti nak buat senjata spray cili ni.. senang sembur mata alien :gelak guling:
      Bila ada DropBox siapa lagi perlukan pendrive untuk menyimpan data. :)

      Comment

      Working...
      X