Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sambal Udang & Terung Pipit

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Sambal Udang & Terung Pipit



    Sambal Udang & Terung Pipit

    Bahan
    500 gm udang [ bersihkan]
    30 biji buah terung pipit...
    1 labu bawang besar [potong gelang]
    ½ cawan jus asam jawa
    3 s/b sos tomato
    3 sudu besar minyak
    1 sudu kecil gula
    Garam secukupnya

    Bahan Mesin
    20 tangkai cili kering
    10 biji bawang merah
    2 ulas bawang putih

    Cara
    1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
    2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
    3. Masukkan udang, terung pipit , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
    4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.

    (peh, terliur aku tgk gambo 2...::::::)

    p.s :- bos, td dh try search tp mcm xde lg je resipi ni, klu ade kasi ttp bos, time kasih..
    sigpic


  • #2
    nak banyak info lg pegi la kat blog hanieliza tu...hehe

    Comment


    • #3
      pilihan lain...ganti terung pipit ialah ceri liar.........
      >>>

      Comment


      • #4
        Originally posted by syeaafiza View Post
        nak banyak info lg pegi la kat blog hanieliza tu...hehe

        tu la, td duk cari gambo2 kawin, terjumpe lak blog ni, trus kat tajuk resipi ni, tergode skejap td..adush, mmg feberet lauk ni, nk2 klu ade terung pipit 2, sehingga menjilat jariiii..::::
        sigpic

        Comment


        • #5
          Originally posted by mattsen0806 View Post
          tu la, td duk cari gambo2 kawin, terjumpe lak blog ni, trus kat tajuk resipi ni, tergode skejap td..adush, mmg feberet lauk ni, nk2 klu ade terung pipit 2, sehingga menjilat jariiii..::::
          Originally posted by zamreda View Post
          pilihan lain...ganti terung pipit ialah ceri liar.........
          peh, tu pun sedap gak tu bro..sudah2,jgn disebut2 lg, dh ujung2 dh ni bro...maaaak..............:20::20:::::
          sigpic

          Comment


          • #6
            oh yg bulat2 hijau tue terung pipit....aku ingatkan kacang hijau....apa rasa terung pipi tue...xpenah aku mkn....
            Cakap Banyak Tak Guna : Boikot Barangan US & Israel....Sucks!!!!

            Pasang Streamyx+Rebet :-

            http://www.ehoza.com/v4/forum/telecommunications/1717-streamyx.html
            Modem 3G :-
            http://www.ehoza.com/v4/forum/computers-electronics/28900-barang-baik-wireless-solution.html

            Comment


            • #7
              Originally posted by suntat View Post
              oh yg bulat2 hijau tue terung pipit....aku ingatkan kacang hijau....apa rasa terung pipi tue...xpenah aku mkn....
              mmg sdp bro, rase die ade pahit2 ckit, mcm pahit ulam je, gua pnh bwk blk umah leer, lu xrase ke ari 2...
              sigpic

              Comment


              • #8
                waaa..sodap nye...print resipi tunjuk kat bini suh masak ni best ni...thx ya..::
                www.kayatopup.blogspot.com
                Pendapatan Duit Malas Saya Tanpa Menjual Topup Skrg RM19 = 1 Hari Duduk Saje :P Dgn Downline Seramai 17 Org Nak Tahu Rahsia Dia?klik sini

                Comment


                • #9
                  Originally posted by dinchemat View Post
                  waaa..sodap nye...print resipi tunjuk kat bini suh masak ni best ni...thx ya..::

                  its ok bro, dpt bende baik mst kongsi same2..btl x bro..::::
                  sigpic

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by mattsen0806 View Post
                    mmg sdp bro, rase die ade pahit2 ckit, mcm pahit ulam je, gua pnh bwk blk umah leer, lu xrase ke ari 2...
                    kat blkg umah aku pokoknya nie aku siram baja,sbb tumbuh sblah pokok limau....takder pon rase pahit2 tu...manis ajer:confused::confused:
                    >>>

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by zamreda View Post
                      kat blkg umah aku pokoknya nie aku siram baja,sbb tumbuh sblah pokok limau....takder pon rase pahit2 tu...manis ajer:confused::confused:

                      mungkin sbb ade pokok limau 2 kut...huhuhu..gua pun xtau sgt bro knp, tp stakat yg gua mkn la kan, ade gak rase pht2, tp bkn mcm pht peria 2, gua pun xtau mcmne nk ckp die nye pht 2, mcm pahit sayur kut, manis pun bkn mcm manis gule kan..phit2 manis kut..huhuhuhu..::::..gua pun konfius nk ckp mcmne rase die..:confused::confused::confused:..to suntat, ntn gua blk kg, gua bwk blk lg, ntn lu rase dl br tau rasenye mcmne,yg penting mmg layaaan..::::::..peace..
                      sigpic

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by syeaafiza View Post
                        nak banyak info lg pegi la kat blog hanieliza tu...hehe
                        btw.. it's one of my fav blog.. :D:D

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by mattsen0806 View Post
                          mungkin sbb ade pokok limau 2 kut...huhuhu..gua pun xtau sgt bro knp, tp stakat yg gua mkn la kan, ade gak rase pht2, tp bkn mcm pht peria 2, gua pun xtau mcmne nk ckp die nye pht 2, mcm pahit sayur kut, manis pun bkn mcm manis gule kan..phit2 manis kut..huhuhuhu..::::..gua pun konfius nk ckp mcmne rase die..:confused::confused::confused:..to suntat, ntn gua blk kg, gua bwk blk lg, ntn lu rase dl br tau rasenye mcmne,yg penting mmg layaaan..::::::..peace..
                          ooo....tapi nie manis mcm tulah.......
                          bnayk sgt tumbuh nie hah....tumbuh sndiri..
                          >>>

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by zamreda View Post
                            ooo....tapi nie manis mcm tulah.......
                            bnayk sgt tumbuh nie hah....tumbuh sndiri..
                            ntah2 pokok ceri x zam....:gelak guling:
                            Cakap Banyak Tak Guna : Boikot Barangan US & Israel....Sucks!!!!

                            Pasang Streamyx+Rebet :-

                            http://www.ehoza.com/v4/forum/telecommunications/1717-streamyx.html
                            Modem 3G :-
                            http://www.ehoza.com/v4/forum/computers-electronics/28900-barang-baik-wireless-solution.html

                            Comment


                            • #15
                              perghhhh ... tertelan air liur tgk gambar sambal ni ...

                              dah la tak makan lagi ....

                              hujung minggu ni nak try la masak sambal udang ni ::

                              Comment

                              Working...
                              X