Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

AWAS pengguna Maybank2u

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • AWAS pengguna Maybank2u

    Kepada pengguna Maybank2u, hati-hati dengan email phising Maybank2u. Saya baru dapat pagi tadi email ini,

    Tajuk Email : Account (Critical Problem)
    Nama Sender : Maybank Berhad (kununn)

    Bagaimana nak mengenal email phising ini?

    1. Untuk pengguna gmail, setiap kali anda mendapat email dari Maybank,CIMB dan mana-mana bank lah. Klik "show detail"

    Apabila sudah show detail anda akan mendapat tahu alamat email penghantar yang sebenar
    untuk kes ini, alamat email ialah : [email protected] ( confirm bukan dari Maybank2u)




    Link yang diberi: OpenDNS (confirm bukan dari maybank2u)


    2. Jika anda sudah pasti email tersebut ialah email phising , apa yang perlu kita buat ialah untuk pengguna gmail, klik reply --> pilih Report phising



    Apabila saya cuba mengesan tuan punya domain perompak cyber ini;

    west-may2u.com , domain ini telah didaftar dengan hosting luar negara iaitu godaddy.com dan telah dilaporkan sebagai SCAM dan tiada detail mengenai tuan punya owner ini



    Perbankan melalui internet sebenarnya adalah selamat tetapi pengguna Maybank2u, cimb clicks, bankislam.biz dan sebagainya , sedikit ilmu pengetahuan IT adalah diperlukan selain dari tahu delete cookies dan file, kita mesti tahu ilmu email phising ni.

    Sebarkan...
    Manusia lebih suka GOSIP drpd INFO,lebih suka FANTASI drpd REALITI & lebih suka AUTA drpd FAKTA...

  • #2
    thanks 4 sharing..kene alert pasni..
    " If you cannot have the best, make the best of what you have "

    Comment


    • #3
      aku pun dapat mail ni..
      bahaya betul user maybank2u ni..
      kena ati2
      Journey Back To Sana'a,
      However Long.
      - Imam Syafi'e -
      sigpic

      Comment


      • #4
        saya ada juga pernah dpt..tp buat x tau jer la..x on pun..

        Comment


        • #5
          selalu yang terkena pakcik2 veteran... huhu..

          Comment


          • #6
            hui...saya pon ade dpt email ni...
            nasib baik ignore je...

            Comment


            • #7
              google & firefox dah block dah
              dan web tu dah di sekat
              --- syafiq.net ---

              Comment


              • #8
                :goodpost:
                tq bro bg peringtan.............
                sigpic

                "Sabda Rasulullah S.A.W :
                "sesungguhnya Allah tidak ,melihat kepada bentuk tubuh kamu dan tidak juga pada rupa paras kamu,
                tapi dia melihat pada hati kamu " (Daripada Abu Hurairah ra)"

                Comment


                • #9
                  thanks for d info.. aku memang berhati2 dalam bab cenggini sebab ianya melibatkan duit hehehe...

                  Comment


                  • #10
                    thnx bro HK23

                    Comment


                    • #11
                      AWAS pengguna Maybank2u

                      mereka masih menggunakan email yang lebih kurang bagi mengelirukan pengguna .


                      billigste bredbÄnd

                      Comment

                      Working...
                      X