Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

keropok udang ROTA

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Question] keropok udang ROTA

    Buat orang yang sukeeee sgt makan keropok udang ROTA.






    Oleh el'pollo de'locco

    Yang aku heran tu.. cemana leh dapat logo halal jakim.... diaoang tak keje ker.. mana pengarah jakim.. nak dengar jugak ape citer die nie

    Setiap kali beli barangan makanan ringan pastikan lihat kod dia. Lihat kod untuk kesejahtreaaankita juga





    MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT

    1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
    2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
    3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
    4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
    5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
    6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
    7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
    8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
    9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
    10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
    11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
    12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
    13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
    14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
    15 E 270 30 E 433 45 E 481





    Yg jelas nye.....pringles pun ader gak lemak menatang ni...kalau xcaya tgk ader E471 kat ingredients nya tu...mmg patut lah Allah turunkan bala virus influenza tu....

    Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging...... .nauzubillah. .

    Camner nak lahirkan lebih ramai islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut?

    Bijaknya org2 kafir memperdayakan org2 Islam hanya dgn makanan..... . Kebijaksanaan mereka xkan kekal lama...

    Tp...ingatlah suatu masa yg telah ditetapkan oleh Allah swt, org2 mukmin akan bangkit jua...

    Jika kita sedar dan prihatin..forward lah untuk rakan2 seislam...semoga kita lebih berhati2 ngan tipu daya & helah musuh2 Allah swt...
    A few thing first..Sorry if i sounded offensive,i'm just speaking my mind. :) I'm no better than you,even if i am(maybe)..i dont even care coz were still the same :) On the lighter side..a quote from a favourite actor

    Julian: "Does anybody else have the heebee-jeebees?"

  • #2
    serious???? ni kopok gua pnah makan...alahaiiii....skg gua dh tau,gua xkan bg sapa2 dh yg ada depan mata gua makan bnd ni

    Comment


    • #3
      E471 boleh dari sumber haiwan mahupun tumbuhan.. sebaik2nya elakkanla.. sbb dlm keadaan ragu-ragu...
      Suatu Kenangan™
      ~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K
      ~patah tumbuh hilang berganti memanjang...~bul4t

      Comment


      • #4
        perghh..aku selalu siot makan kopok nih...iskkk...
        JAKIM kasi pantau laaa....

        @@@@....USAHA DI TANGAN ANDA[email protected]@@@
        ---------------------klik jer kat web nie---------------------
        KEMPEN SAYA BENCI YAHUDI KEPARAT

        Comment


        • #5
          Originally posted by nurhafiz View Post
          perghh..aku selalu siot makan kopok nih...iskkk...
          JAKIM kasi pantau laaa....

          mesti lu mcmnie kan reaksi lu mase bce artikel nih....

          ::ohmygod::::ohmygod::::ohmygod::...:)):)):))
          sigpic
          "I'm Just A Passing By Kamen Rider..."


          Comment


          • #6
            nape bila aku check E110 ni cuma pewarna?
            kat mana tempat anda check yg sebetolnya menyatakan ia adalaha lemak bagbies?

            Lelaki + Hensem = LengSem
            Pandai + Tampan = Pandan

            LengSem + Pandan = Lee Dan. So panggil aku Lee Dan ok?

            Comment


            • #7
              Originally posted by headpux View Post
              Buat orang yang sukeeee sgt makan keropok udang ROTA.






              Oleh el'pollo de'locco

              Yang aku heran tu.. cemana leh dapat logo halal jakim.... diaoang tak keje ker.. mana pengarah jakim.. nak dengar jugak ape citer die nie

              Setiap kali beli barangan makanan ringan pastikan lihat kod dia. Lihat kod untuk kesejahtreaaankita juga





              MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT

              1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
              2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
              3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
              4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
              5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
              6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
              7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
              8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
              9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
              10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
              11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
              12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
              13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
              14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
              15 E 270 30 E 433 45 E 481





              Yg jelas nye.....pringles pun ader gak lemak menatang ni...kalau xcaya tgk ader E471 kat ingredients nya tu...mmg patut lah Allah turunkan bala virus influenza tu....

              Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging...... .nauzubillah. .

              Camner nak lahirkan lebih ramai islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut?

              Bijaknya org2 kafir memperdayakan org2 Islam hanya dgn makanan..... . Kebijaksanaan mereka xkan kekal lama...

              Tp...ingatlah suatu masa yg telah ditetapkan oleh Allah swt, org2 mukmin akan bangkit jua...

              Jika kita sedar dan prihatin..forward lah untuk rakan2 seislam...semoga kita lebih berhati2 ngan tipu daya & helah musuh2 Allah swt...

              bro.mintak bg bukti kajian bro tu.jgn direct camtu ja.aku skang ni,kurang percaya benda2 camni unless mmg btul2 terbukti.skang ni kalau boleh semua benda org nk kata tak halal pening aku.huhu.

              E110
              A synthetic 'coal tar' and azo yellow dye useful in fermented foods which must be heat treated. Found in orange squash, orange jelly, marzipan, Swiss roll, apricot jam, citrus marmalade, lemon curd, sweets, hot chocolate mix and packet soups, trifle mix, breadcrumbs and cheese sauce mix.
              source

              E471
              These are normally obtained from hydrogenated soya bean oil

              source

              E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.
              Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.


              source
              sigpic

              Comment


              • #8
                Originally posted by ngahaha View Post
                nape bila aku check E110 ni cuma pewarna?
                kat mana tempat anda check yg sebetolnya menyatakan ia adalaha lemak bagbies?

                a'aahh... bukti pun perlu dlm hal2 cenggini...
                " Sa, omae no tsumi o kazoero ! "
                Currently watching : Kamen Rider W, Kamen Rider Kabuto, Kamen Rider Ryuki

                sigpic

                Comment


                • #9
                  since dah ramai yg jwb, x perlu la aku jwb lg.
                  cuma skrg, masih byk sgt kekeliruan bekenaan E471 ni.

                  in terms of nak dpt kelulusan JAKIM ie sijil halal, bkn saja tempat diaudit dgn menyeluruh, tp ada jgk follow up checks temasduk spot check.

                  at the same time, semua bahan2 turut diaudit. ini diakui sendiri oleh penolong pengarah bahagian hub halal JAKIM, ustaz amri abdullah, yg penah dtg kat tempat aku untk brief kitorg pasal halal certification.

                  so far, menurut dia, sumber2 E471 kat Malaysia semua asas tumbuhan ie soya. tp, kalau menda tu import, mainly sumbernya dr menatang, xtau menatang pe tp besanya si tonyok tu la sbb murah. but, ingat, kalau sumbernya pun bkn dr si tonyok, tp dr lembu atau kambing, hukumnya tetap haram sbb diragui cara penyembelihan.
                  STALKER = Scavenger, Trespasser, Adventurer, Loner, Killer, Explorer, Robber

                  Comment


                  • #10
                    uiks....kekecik dlu gua salu je mkn keropok nih ::ohmygod::


                    Comment


                    • #11
                      sori r klau at kwn td crik mean code e110 itu adalah perwarne itu true.

                      but nie kajian dr uk..

                      Courtesy
                      Dr. M. Amjad Khan
                      Medical Research Institute
                      United States

                      Dr M Liaqat (PhD Food Biochemistry)
                      MA CONSULTING
                      UK

                      sila reffer at sni yer..thank 4 this info ninong

                      Code:
                      http://www.ehoza.com/v4/forum/religious-talk/34975-why-pig-fat-not-mentioned-but-code-s-printed-eatables.html
                      A few thing first..Sorry if i sounded offensive,i'm just speaking my mind. :) I'm no better than you,even if i am(maybe)..i dont even care coz were still the same :) On the lighter side..a quote from a favourite actor

                      Julian: "Does anybody else have the heebee-jeebees?"

                      Comment


                      • #12
                        byk dah jawab:

                        E110

                        Quote:
                        A synthetic 'coal tar' and azo yellow dye useful in fermented foods which must be heat treated. Found in orange squash, orange jelly, marzipan, Swiss roll, apricot jam, citrus marmalade, lemon curd, sweets, hot chocolate mix and packet soups, trifle mix, breadcrumbs and cheese sauce mix.

                        source

                        E471
                        These are normally obtained from hydrogenated soya bean oil

                        source

                        E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.
                        Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.

                        bukan nak kata sapa silap sapa betul...
                        tepuk dada.... tanya diri sdiri...., lu was was... kita ada internet, luas sgt dunia ni. cari sendiri. dlm hal bgini, bukti mesti jelas

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by awah137 View Post
                          byk dah jawab:

                          E110

                          Quote:
                          A synthetic 'coal tar' and azo yellow dye useful in fermented foods which must be heat treated. Found in orange squash, orange jelly, marzipan, Swiss roll, apricot jam, citrus marmalade, lemon curd, sweets, hot chocolate mix and packet soups, trifle mix, breadcrumbs and cheese sauce mix.

                          source

                          E471
                          These are normally obtained from hydrogenated soya bean oil

                          source

                          E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.
                          Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.

                          bukan nak kata sapa silap sapa betul...
                          tepuk dada.... tanya diri sdiri...., lu was was... kita ada internet, luas sgt dunia ni. cari sendiri. dlm hal bgini, bukti mesti jelas
                          aah bro.btul tu.aku x salahkan sapa2 pun.kalau was2.jgn makan,senang :D
                          sigpic

                          Comment


                          • #14
                            btio 2 hhehe sme2 r kiter beringat yer ::semangat::
                            A few thing first..Sorry if i sounded offensive,i'm just speaking my mind. :) I'm no better than you,even if i am(maybe)..i dont even care coz were still the same :) On the lighter side..a quote from a favourite actor

                            Julian: "Does anybody else have the heebee-jeebees?"

                            Comment


                            • #15
                              Alamak aku duk tengah makan keropok tu
                              ::ohmygod::::ohmygod::::ohmygod::

                              Habiskan dulu la kalau x membazir
                              ::dansa::

                              Kalau diikutkan rokok lebih teruk dari keropok tu... memudaratkan kesihatan diri dan kesihatan org sekitar... kalu kat kelate rokok tersenarai dalam HARAM item, mengikut benna yg aku tengok depan masjid Bejing dua bulan ni.
                              ::ohmygod::::ohmygod::::ohmygod::

                              cuba cari aper ada dlm penapis putung rokok tu... mesti korang terkejut ****.
                              ::balingkerusi::::balingkerusi::::balingkerusi::

                              Comment

                              Working...
                              X