Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

all about your post

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [TUTORIAL] all about your post

    wokeh..
    disebabkan aku tgh rajin giler nie,..
    aku nk menaip tentang opsyen2 yang ada dalam seswatu post..
    aku coba terangkan yang terbaik la..:D

    ok..kita ke thread opsyen dl..
    jap, aku bubuh gambar..


    ok..korg perhatikan kat gambar diatas..
    aku da bubuh nombor bagi senang paham..

    1 - show printable version - nie untuk melihat dalam view yang mesra cetak..kira klu nk wat novel berkenaan seswatu thread, klik la kat sini..jd xdela setiap post ada je button quote, multi quote, dan lain2..

    2 - email this page - nk send page terbabit menggunakan email? klik saje disini..xpayah copy paste..senang kan..

    3 - unsubscribe from this thread - biasa bila korg da post sesuatu thread, secara automatisnya akan akan subscribe kepada thread ittew..kira mcm melanggan la...jadi, bila korg klick kat user cp, akan tersenarailah subscribe thread anda..nk berhenti subscribe? klik kat sini..

    4 - add a poll to this thread - katakanlah korg bukak thread baru, tujuannya untuk minta pendapatan..eh, pendapat..pas2 ramai org komplen..buat poll la, buat poll la..poll buat la..klik je kat sini..nnt anda akan dibawa ke opsyen buat poll..suka diingatkan, opsyen ini ada pada thread starter kepada thread terbabit sahaja..:D


    ok..kita ke opsyen seterusnya plak..


    1 - search this thread - ingin mencari seswatu didalam thread itu saje? klik kat sini..resultnya hanyalah daripada apa yang ada dalam thread 2 je..ada advance option lg tau..

    2 - rate this thread - ingat lagi x masa tadika dl, klu kita buat kerja betul, cikgu bg bintang. kini di ehoza juga anda boleh memberi bintang kepada thread yang telah dibuka..klik je kat sini..boleh la berangan jd cikgu..:D


    ok..kita pi kat display mode plak..zasssss....


    ok, kat display mode ada 3 jenis..linear mode, hybrid mode dan threaded mode..

    linear mode nie yang standard yg korg nmpk skrg nie..haa..nie nama dia linear mode..yg hybrid mode plak ada senarai penuh dari mula thread sampai la yang last post..
    nie aku bubuh tembakan skrin hybrid mode -


    lg 1 plak threaded mode..yg nie sama mcm hybrid mode, tp ada tambahan butang next dan previous kat bawah..bila korg klik next..post kat bawah 2 akan ke post seterusnya, tanpa perlu scroll kebawah..previous plak utk undur ke belakang..nie aku bubuh tembakan skrin threaded mode -



    ok..kita ke rancangan seterusnya..

    1 - yang nie adalah no post..ada jugak direct link terus ke post terbabit..korg klik je kat no 2..setiap post ada id masing2..jd bila korg klik kat no nie, cube tgk kat address bar..akan terpampang la no id post terbabit disitu..:D

    2 - yang nie pulak digunakan untuk menambah reputasi seseorang..ada 2 opsyen disini..1 approve, 1 lg disapprove..kalau korg pilih approve, rep penerima akan naik..klu disapprove, rep penerima akan turun..bila leh bila leh bg REP? nie bergantung kepada budi bicara masing2..n pada aku jika apa yang dipostkan benar2 membantu, membuahkan pendapat yang bernas, memberi kesedara atau post perkara yang benar2 berguna,wajar diberi REP..ape2 pun, harap jangan disalahgunakan opsyen ini..n mereka yang memiliki REP yang tinggi seperti en. Spark wajar dihormati kerana telah banyak berjasa kepada ehoza..

    3 - button ini adalah untuk melaporkan sesuatu post yang tidak sepatutnya..contohnya post yang mengandungi kata2 kesat, yang mampu menggugat ketenteraman ehoza, mengandungi spam atau berunsurkan hijack, atau apa2 sahaja yang xsepatutnya, tekanlah butang ini untuk memberitahu pihak atasan secepat mungkin..bagi setiap 1 report, 1 email akan dihantar kepada pihak atasan dan pihak berwajib untuk makluman dan pengambilan tindakan segera..


    ok..bahagian bawah plak..


    1 - quote - quote digunakan untuk menunjukkan apa yang orang lain kata atau tulis..untuk menyertakan post orang lain dalam post kita, tekan butang nie..secara automatik post org 2 akan ada dalam post kita..

    2 - multi quote - yg nie pulak klu nk quote banyak2..tekan butang nie n last skali tekan butang quote (no. 1)..semua post yang anda quote akan beratur baeekk punya dalam post anda..anda juga boleh quote ikut turutan yang anda suka..

    3 - quick reply - bila anda tekan butang ine, korg akan terus dibawa ke bahagian reply thread denga kelajuan bunyi..boleh tulis terus n post..nama pun quick reply, kan..:D

    4 - thanks - button nie untuk memberikan ucapan terima kasih kepada post terbabit..xperlulah reply thanks bro.., thanks sis..tenkiu.. dan sebagainya semata2 nk ucap terima kasih..guna sahaja butang nie..:D


    ok..nie la opsyen yang ada untuk setiap post..
    aku cadangkan korg cuba2 la godek2 sendiri opsyen2 terbabit..
    testing section disediakan kepada anda untuk try test tgk..
    klu malas sangat nk buka thread baru, tumpang je kat thread yang ada..
    eheh..

    sekian saja dari aku..
    nnt aku tulis tentang opsyen yang ada ketika menulis dalam forum plak..
    insyaAllah..:D

  • #2
    ala......
    nak tgk page admin cmner... :))
    siut je progayah popular kejap...

    nice explanation bro...
    aku tak tau leh add pool tu.:)
    dan juga nak tgk sinle posting.. :D

    Comment


    • #3
      Originally posted by boyot87 View Post
      ala......
      nak tgk page admin cmner... :))
      siut je progayah popular kejap...

      nice explanation bro...
      aku tak tau leh add pool tu.:)
      dan juga nak tgk sinle posting.. :D
      aku kena transform jd progayah kejap,
      br leh nmpk apa yg ko nmpk bro..:))

      Comment


      • #4
        Originally posted by boyot87 View Post
        ala......
        nak tgk page admin cmner... :))
        siut je progayah popular kejap...

        nice explanation bro...
        aku tak tau leh add pool tu.:)
        dan juga nak tgk sinle posting.. :D
        yg tu ko kene jadi mod ...
        baru leh masuk section tu ....

        pool tu ko leh add kalau ko yg bukak thread ko sendiri ...
        kan dah ader tutorial nak wat poll ..
        Good advice is always certain to be ignored,
        but that's no reason not to give it :67:

        Comment


        • #5
          the best tutorial in early 2009 :D:goodpost:
          good info for ehozarian members :goodpost::goodpost:

          Comment


          • #6
            thnx bnyk2... amt berguna utk new bee cam ai ni hehe...
            thnx ye prodigy....:goodpost:
            Dunia Hanya Tumpangan,,Akhirat yg Hakiki

            Comment


            • #7
              Originally posted by nissC20 View Post
              the best tutorial in early 2009 :D:goodpost:
              good info for ehozarian members :goodpost::goodpost:
              aku sokong :goodpost:

              019.7551040 :: YM: bdk_lg

              Comment


              • #8
                Originally posted by prodigy View Post
                aku kena transform jd progayah kejap,
                br leh nmpk apa yg ko nmpk bro..:))
                :))
                tu la pasal.. :))
                progayah tak naik pangkat lagi..
                percalonanan tahun depan kut.. :))
                :gelak guling::gelak guling::gelak guling:

                Originally posted by Ishida Uryuu View Post
                yg tu ko kene jadi mod ...
                baru leh masuk section tu ....

                pool tu ko leh add kalau ko yg bukak thread ko sendiri ...
                kan dah ader tutorial nak wat poll ..
                haha bro jadi mod ek?
                lambat lagi ooo.. :))
                kena tggu pertndngan lain plak kut... :))

                mmm tu la pasal.. kalo takde tutorial.. tak tau plak aku,
                leh create poll
                if kita terlupa.. :))


                thank tu pro.. :D
                nice job... :D

                Comment


                • #9
                  menarik..manarik..mmg terbaeekkk....:D
                  :goodpost::goodpost:tq...
                  baru la tau ape fungsi2 nye...

                  Comment


                  • #10
                    mmg wajar dapat rep ni...:D:D
                    LIVERPOOL'S FAN??
                    "yOu'LL NeVer wALk ALONe"
                    cLick hErE!!

                    Comment


                    • #11
                      oooooooooooo
                      dh pham dh:goodpost::goodpost:

                      Comment


                      • #12
                        Thank you bro.....

                        :goodpost::goodpost::goodpost:

                        Comment


                        • #13
                          nice info bro....=.=:goodpost::goodpost::goodpost::goodpost: :goodpost:

                          Comment


                          • #14
                            thanks for shareing!

                            Comment


                            • #15
                              the best tutorial in early 2009 :D:goodpost:

                              Comment

                              Working...
                              X