Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sugar Glider Yang Chumel :)

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Sugar Glider Yang Chumel :)




    Di edit dan di paste oleh
    blog http://lanunsepet.blogspot.com


    Sugar glider merupakan haiwan marsupial kecil yang berasal dari Australia, Papua New
    Guinea dan Indonesia. Mereka adalah haiwan yang hidup secara berkoloni. Di dalam
    hutan, mereka tinggal dalam koloni lebih kurang 10-15 ekor. Diorg ni bukan adik beradik tupai tapi, diorg abik beradik kangaroo, dia ade kantung kat perut dia mcm kangaroo. Mereka juga merupakan
    haiwan malam yang akan menghabiskan masa siangnya untuk tidur dan berjaga diwaktu
    malam untuk mencari makanan dan aktif sehingga awal pagi. Tapi kalau korg train dia bangun siang dan tidur malam, lama2 dia boleh adapt dgn environment tu.

    Sugar glider adalah haiwan peliharaan eksotik dikebanyakan negara sekarang. Mereka
    sangat berbeza dengan haiwan domestik lain seperti hamster dan tikus. Mereka
    mempunyai personaliti tersendiri, mood, sensitif dan merupakan haiwan yang istimewa
    dan bijak dalam saiz yang kecil. Kerap disalah tanggap sebagi tupai terbang, sugar glider
    boleh dipelihara dengan mudah atau susah bergantung kepada tahap pengetahuan anda
    mengenainya. Penjagaan umum mereka memerlukan lebih banyak perhatian dan interaksi dengan manusia. Bayangkan
    kerenah seorang kanak-kanak berusia 3 tahun yang memerlukan banyak perhatian
    serta kadang-kadang manja dan kadang-kadang menjengkilkan, begitulah hampirnya
    persamaan penjagaan sugar glider yang sebenarnya.

    Oleh kerana sugar glider haiwan berkoloni, mereka biasa hidup berkawan. Jika dipelihara
    secara individu dan tidak mendapat perhatian yang sepenuhnya, mereka boleh mati
    kesunyian. Tetapi dengan penjagaan yang betul dari segi diet, interaksi dan keseluruhan,
    mereka boleh hidup sehingga 10-15 tahun lamanya. Memang disuggest utk pelihara sepasang, tapi kalau nak pelihara seekor pon boleh. Janji korg kena luang mase dgn dia. Dia ni juga dikenali sbg pocket pet, sbb korg leh simpan dia dlm pocket korg sambli bwk jalan2. biarkan dia tidur dlm poket korg pon dikira sbg luang mase dgn diorg.

    Dia makan buah dan ulat yg boleh dibeli kat kedai ikan tu. ala, ulat kecik2 tu. Maintenance dia aku rase tak semahal hamster atau guinea pig sbb korg cuma perlu beli ulat dan buah.

    artikel ini adalah sambungan pada artikel anda baca dari lanunsepet mengenai sugar glider. blog http://lanunsepet.blogspot.com


    ada sesapa dalam ehoza ni peminat sugar glider?huhuhu...sekarang dah macam jadi satu fenomena...
    sekali tengok haiwan kecik molek ni hati jadi tenang....bawah ni ada lagi koleksi gambau gambau sugar glider....comel tak ingat :D




    http://www.youtube.com/user/sugarglidervet
    Kena tubuh Sugar Glider Fan Club baru best ni...:D
    Last edited by encikapas; 15-08-2011, 05:39 AM.

  • #2
    memang comel ::dansa::

    Comment


    • #3
      kena beli sepasang ni...baru tak sunyi sikit...leh temankan bila berforum...:D

      Comment


      • #4
        kiut lak........
        >>>

        Comment


        • #5
          tomei nye...geramm wei....

          Comment


          • #6
            chomel btol..rasa cam nak picit2 je :D


            "ILMU ITU PELITA HATI, TIDAK TERLIHAT TAPI NYATA"

            Comment


            • #7
              comel memang comel..tapi harganya mahal sikit...aiseh....nak beli sepasang pun kena pikir dua kali...aiyakk

              Comment


              • #8
                tak comel :|
                Bila ada DropBox siapa lagi perlukan pendrive untuk menyimpan data. :)

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Lancelot View Post
                  tak comel :|
                  hahaha...apasal tak comel lak lan?
                  hewan ni best kalo temankan ko bila berforum...:D

                  Comment


                  • #10
                    comel..mata bulat ::dansa::

                    menikus
                    Aku Mahu Buktikan Pada Dunia, Masih Wujud Lagi Kesucian Dan Kesetiaan...

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by Mustika View Post
                      comel..mata bulat ::dansa::

                      menikus
                      mata bulat macam cik mustika ke? :D

                      menikus? menikus tu apa? :)) :))

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by encikapas View Post
                        mata bulat macam cik mustika ke? :D

                        menikus? menikus tu apa? :)) :))
                        mata bulat macam cik adik ni --> hihi

                        menikus tu, comel macam tikus,,tak pernah dgr ke :p
                        Aku Mahu Buktikan Pada Dunia, Masih Wujud Lagi Kesucian Dan Kesetiaan...

                        Comment


                        • #13
                          mata bulat macam cik adik mustika rupanya..patutle comel..
                          tak sangka lak nak sama dengan mata sugar glider ni...:D

                          menikus macam tikus ek?baru ku tahu...:p

                          Comment


                          • #14
                            Eeeeee ya allah comel nyaa! :O
                            Pakaian daripada Korea, Jepun dan China! Do visit my store! Fesyenia

                            Comment

                            Working...
                            X