Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Teknologi tayar performance

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Question] Teknologi tayar performance

    i ada satu soalan ttg tayar performance. Ingin tahu sama ada teknologi tayar seperti rubber, tekanan angin dan tread pattern ni yg mempengaruhi jarak tempoh dan petrol penggunaan ?

  • #2
    Ya, ada sedikit sebanyak pengaruhan.
    Yg tread tu, bahagian yg paling penting masa pengerakan atas jalan. Tread pattern dlm tayar tu bagi mencengkam jalan dengan kuat. jika tayar bro takde tread, maknanya kenderaan akan dlm kebahayaan.
    Rubber tayar mempunyai bahan reinforcing agent seperti carbon dan silica. Kalo takde silica, tayar akan rosak dalam beberapa kilometer je.
    Tekanan tayar penting sebab tayar haus dgn cepat jika salah tekanan angin.
    byk company mempunyai teknologi sendiri, jadi walaupun performance tayar pun ada jarak tempoh yg tak sama..

    Comment


    • #3
      bagi i, tayar berjenama pun tak guna. yg paling penting tu tabiat memandu.. kalo pakai tayar bagus, tapi pandu tak berhati2, maknanya accident juga.

      Comment


      • #4
        Tentulah ada pengaruhan... Ilmu memilih tayar yang sesuai untuk kereta juga agak dalam... Kamu boleh cuba tengok video ni.
        Nilah dari michelin, penerangannya mengenai tayar agak simple dan mudah difaham... bukan teknologi tayar, rubber dan tekanan angin sahaja, i rasa cuaca dan tabiat memandu juga mengurangkan tempoh hayat tayar.

        Comment


        • #5
          Banyak orang sudah dah belajar macam nak beza quality tayar sebab cuba banyak kali...bagi saya..tayar yg bagus mesti dpt grip dgn bagus walaupun hujan lebat! Ini sebablah saya mesti pilih Michelin Energy XM2....senang! x payah fikir2 susah! sila tengok tayar apa yg saya pakai ni
          http://www.michelin.com.my/Products-...nergy_XM2.html

          Comment


          • #6
            Banyak orang sudah dah belajar macam nak beza quality tayar sebab cuba banyak kali...bagi saya..tayar yg bagus mesti dpt grip dgn bagus walaupun hujan lebat! Ini sebablah saya mesti pilih Michelin Energy XM2....senang! x payah fikir2 susah! sila tengok tayar apa yg saya pakai ni
            michelin.com.my/Products-Services/Car-SUV-LT/passenger_car/Energy_XM2.html

            Comment


            • #7
              Tengok apa saiz tayar? Biasanya I hanya memilih XM2. kerana saya benar-benar melihat banyak jenama dengan michelin jenama yang banyak di jalan raya.

              Selain itu anda boleh mencari Bridgestone EP200 atau Bluearth Yoko ini, mungkin lebih murah daripada XM2, tetapi tayar masih Eco dari pengilang terkemuka

              Comment


              • #8
                yup..semua mempengaruhi penggunaan petrol..michelin terbaik...tp aku guna toyo jer..


                "ILMU ITU PELITA HATI, TIDAK TERLIHAT TAPI NYATA"

                Comment

                Working...
                X