Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

wanita hamil x boleh melawati doktor gigi kah?

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Question] wanita hamil x boleh melawati doktor gigi kah?

    hi, belliisa ni kali pertama menghamil...
    ada bnyk perkara yg x tau boleh buat atau x..
    kebelakangan ni, gusi i mcm jadi bengkak dan juga berdarah bilah gosok gigi..
    i sgt risau ingin melawati doktor gigi.. tapi abangku kata lebih baik jgn!
    sebab ubatan yg bagi ataupun rawatan mungkin akan menjejaskan kesihatan anakku?
    jadi, apa pandangan? bolehkah / patutkah i melawati doktor gigi i?

  • #2
    hi,belliisa!
    Hi,jgn risau,ku tak rasa rawatan pergigian akan mempengaruhi bayi u, tak kan gigi sakit pun tak pergi jumpa doctor gigi??
    atau u boleh jumpa doctor ginekologi dulu dan tanya pendapat dia, tengok rawatan ape yang sesuai masa mengadung atau ubat apa yang tak sesuai.
    supaya u blh mengelakkan semasa pergi jumpa doctor gigi u.
    Last edited by diknik; 03-06-2014, 04:32 PM.

    Comment


    • #3
      ::semangat::
      Last edited by diknik; 03-06-2014, 04:28 PM.

      Comment


      • #4
        hye bellisa, jgn risau sgt lah sbb kebanyakan wanita yg mengandung ade masalah yg sama. aku jg! masa aku mengandung, gusi aku pon selalu berdarah bila aku mengosok gigi.. mmg takut lah bila nampak darah tu.. jd husband pon teman lah aku p jumpa kat doktor. doktor tu bg tau ni adalah biasa sbb bila kita mengadung, gusi kita akan jd lebih sensitif, jd lebih mudah berdarah dan kena berhati2 lah.
        doktor tu bg tau bhw kita blh lah pakai berus gigi yg mempunyai berus yg lebih lembut, carilah berus gigi yg sesuai wanita mengandung.. selain tu, gosok gigi dgn kerap dan mengekalkan cara pemakanan yg lebih sihat jg akan mengurangkan masalah pergigian.
        skrg ni aku tgh pakai lah berus gigi Systema Sensitive 0.02mm.. aku suka sgt berus gigi ni sbb lepas pakai berus gigi ni, mmg x de apa pe masalah gigi dh.. hihi.. wak blh cuba gak! harap dpt bantu kat wak.. wak blh beli berus gigi ni kat shopping mall je.. x susah cari lah.. hihi

        Comment


        • #5
          helo belliisa, jgn bimbang, ini adalah biasa utk wanita hamil.
          bila saya mengandung juga ada masalah gusi bengkak dan berdarah apabila mengosok gigi.
          ini adalah kerana wanita hamil senang mendapat gigi sensitif semasa hamil kerana perubahan hormon yg menyebabkan gusi jadi lebih lembut dan mudah berdarah.
          i rasa kalau boleh patut mengatur masa dgn doktor gigi tanya apa yg boleh buat..
          tapi, saya tau sikit juga, haha! iaitu mengosok dgn kerap tapi kena berhati-hati, flos selepas makan, tukar berus gigi yg berbulu lembut.
          bawah ni ada satu link ttg masalah hypersensitiviti semasa menghamil, cara2 penjagaan gigi, juga ada mengesyorkan mana satu berus gigi yg sesuai utk wanita hamil.
          ini mesti boleh tolong u :)

          http://southernlion.com.my/en/produc...pregnancy.html

          Comment


          • #6
            helo belliisa, jgn bimbang, ini adalah biasa utk wanita hamil.
            bila saya mengandung juga ada masalah gusi bengkak dan berdarah apabila mengosok gigi.
            ini adalah kerana wanita hamil senang mendapat gigi sensitif semasa hamil kerana perubahan hormon yg menyebabkan gusi jadi lebih lembut dan mudah berdarah.
            i rasa kalau boleh patut mengatur masa dgn doktor gigi tanya apa yg boleh buat..
            tapi, saya tau sikit juga, haha! iaitu mengosok dgn kerap tapi kena berhati-hati, flos selepas makan, tukar berus gigi yg berbulu lembut.
            bawah ni ada satu link ttg masalah hypersensitiviti semasa menghamil, cara2 penjagaan gigi, juga ada mengesyorkan mana satu berus gigi yg sesuai utk wanita hamil.
            ini mesti boleh tolong u :)
            http://southernlion.com.my/en/produc...pregnancy.html

            Comment


            • #7
              gusi bengkak dan berdarah adalah biasa semasa wanita mengandung.
              semasa mengandung,jika gigi berdarah tak henti, ada kesan simpangan ke baby u,luka itu aka menyebabkan bakteria yang akan menjejaskan bayi u.
              jadi,u mesti lbh rajin berus gigi u skr, jaga kebersihan gigi u utk kebaikan u sendiri dan bayi u.
              selain it,pergi jumpa dentist u jika ada apa2 masalah,jgn risau!saja haba dentist u,u sudah mengandung, dia akan tau macam mana rawat gigi u dgn elak ubat dan rawatan yang x sesuai u.

              Comment

              Working...
              X