Bitcoin, Litecoin, Namecoin, Peercoin 728x90

Announcement

Collapse
No announcement yet.

AIS KRIM KACANG MERAH

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • AIS KRIM KACANG MERAH

    AIS KRIM KACANG MERAH - MAT GEBU MY RESEPI



    Ais Krim Kacang Merah

    Sumber: Mat Gebu (My Resepi)

    Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )
    270 g coffemate (creamer tepung)
    500 ml susu segar
    100 g gula halus (gula kastor)
    1 tin kacang merah dalam tin

    Cara-cara

    Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
    Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
    Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

    Nota Kaki Chetam:
    Dah banyak kali Chetam buat ais krim tapi inilah resepi yang paling mudah dan paling sedap. Memang sedap sesangat. Tak perlu pakai gelatin. Memang rasa macam ais krim yang dibeli di kedai. Cuma warna kurang merah disebabkan kacang segera yang dibeli nampak suram.....hehehehe....


    sumber dari
    Teratak Chetam: AIS KRIM KACANG MERAH - MAT GEBU MY RESEPI

    _____________________________________
    saya dah mencuba anda bila lagi
Working...
X